29.01.2018

Markkinoiden riskille myönteinen kehitys on jatkunut koko tammikuun. Isossa kuvassa varovaisuus on mielestämme jo erittäin perusteltua. Yhdysvalloissa osakkeet ovat, etenkin momenttimittareilla tarkasteltuna, erittäin korkeilla tasoilla ja myös arvostuskertoimilla mielestämme hintavia. Parhaillaan julkaistavat yritysten Q4-tulokset ovat tarkassa syynissä ja pettymykset saattavat aiheuttaa suuriakin kurssinotkahduksia. Verouudistuksen vaikutus tulosennusteisiin on ollut merkittävä ja samalla ymmärrettävästi USA:n tulosennusteet ovat jättäneet euroalueen vastaavat varjoonsa. Korkomarkkinoillakin riskipreemiot ovat hyvin alhaalla – suunta tänä vuonna on ollut käytännössä vain alas.

Tämän vuoden tärkeä teema tulee olemaan, miten jenkkiyhtiöt pääsevät markkinoiden konsensustulosennusteisiin ja myös se, miten yhtiöt kommentoivat omia tulosnäkymiään. Korkojen ja osakkeiden korrelaatio on myös entistä vahvemmin tapetilla – tekisi mieli jo ääneen kysyä kuinka kauan korot ja osakkeet vielä käsi kädessä menevät? Varsinkin ultrapitkässä päässä on käännettä jo ehkä näkyvissä. USA:n ja euroalueen korkoero suhteessa eurotaalaan tuntuu sekin varsin venytetyltä ja ostovoimapariteettitaso (n. 1,30 EURUSD) lienee selkeä vastustustaso eurolle. Samalla huomataan, että spekulanttien vedot vahvistuvan euron puolesta ovat johdannaismarkkinoilla erittäin korkeilla tasoilla.

Mielenkiintoinen huomio Yhdysvalloista: piensijoittajien osuus New Yorkin pörssin osakekaupankäynnistä on räjähtänyt erittäin korkealle tasolle. Tasot nousivat viime vuoden lopulla jo jyrkästi, mutta viimeisen parin kuukauden aikana nousu on ollut jo käytännössä pystysuora. Samaa kieltä puhuvat yksityisijoittajille tehtävät kyselytutkimukset – sentimentti on ennätyskorkealla ja on enää vain makuasia onko kyse jo hurmiosta vai ei.

Riskiluokkien rivakasta noususta huolimatta vahva talouskehitys, kasvava pörssiyhtiöiden tuloskertymä ja alhaiset korkotasot toimivat edelleen vahvana puskurina ja siksi pidempiaikaista laskumarkkinaa on vaikea nähdä.

Allokaatiosalkuissamme suosimme tuloskasvusta johtuen osakkeita edelleen ja Allokaatio 50 -rahastossa osakepaino on nyt n. 52 %. Olemme toki hieman laskeneet osakepainoa alkuvuonna. Samalla on syytä huolehtia riittävän laajasta globaalista hajautuksesta. Tuloskasvusta johtuen olemme pitäneet isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa, joista osa on valuuttasuojattuna. Ei kannata enää olla liian paljon sijoitettuna esimerkiksi epälikvideihin pienyhtiöihin tai pelkästään pohjoismaihin. Samoin salkun joustavuus, likviditeetti ja reagointikyky ovat entistä tärkeämpiä. Luonnollisesti olemme tarvittaessa valmiita laskemaan osakepainoa entisestään. Allokaatiosalkuissamme olemme viime viikkoina hieman vähentäneet yhdysvaltalaisia riskilainoja ja lisänneet kehittyvien maiden valtiolainoja. Korkopuolella pidämme korkoriskin (duraation) edelleen alhaisena.  
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkojen nousu USA:ssa luo alhaisen riskin sijoitusvaihtoehtoja
Seuraava
Markkinat notkahtivat viime viikolla – ei muutosta isoon näkemykseen