06.07.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Markkinat rauhoittuivat parin heikomman viikon jälkeen, kun optimismi taloudesta ylitti pelot koronaviruksen toisesta aallosta. Hyvät työllisyysluvut Yhdysvalloissa ennen viikonlopun itsenäisyyspäivän juhlia kantoivat Yhdysvaltain osakemarkkinat n. 4 % nousuun lyhennetyllä viikolla. Yhdysvaltojen lisäksi Kiinan osakemarkkinat olivat vahvassa nousussa. Korkomarkkinoilla pitkät korot nousivat maltillisesti ja riskilisät kiristyivät hieman.

Virustartunnat jatkoivat kasvuaan mm. Yhdysvalloissa, mutta viruksesta johtuvat kuolemat ovat kääntyneet laskuun. Yksi iso muutos onkin, että tartunnan saaneet ovat aiempaa keskimäärin nuorempia. Taudin pitkä kesto voi kuitenkin aiheuttaa viiveitä näiden kahden välillä, joten jää nähtäväksi miten kestävä eroavaisuus on. Joka tapauksessa, kuten tähänkin asti, Yhdysvalloissa on reagoitu maltillisemmin lähinnä paikallisilla rajoituksilla, mikä on positiivista talouden kannalta. Euroopassa ja Kiinassa ei vielä nähdä merkkejä toisesta aallosta, mutta sellainen todennäköisesti nähdään niin kauan kuin tehokasta lääkettä tai rokotetta ei ole laajasti saatavilla. On mielenkiintoista nähdä, miten eri maissa reagoidaan uusiin taudin kasvulukuihin. Kevään totaalisuluilla saatiin tauti hetkellisesti tukahdutettua, mutta hinta oli kova.

Talouden osalta indikaatiot ovat positiivisia. Erityisesti Yhdysvalloissa, kuten aiemmin Kiinassa ja pikkuhiljaa myös Euroopassa, elpyminen on ollut odotuksia vahvempaa. Kuopasta ei olla vielä ulkona, mutta pahimmat pelot ollaan vältetty. Sijoitusmarkkinoilla katseet kohdistuvat ensi viikolla varsinaisesti alkavaan toisen kvartaalin tuloskauteen. Tulokset tulevat olemaan surkeita, mutta se ei tässä vaiheessa tule enää kenellekään yllätyksenä. Voikin olla, että vain pahimpia alisuoriutujia rangaistaan. Vahvan kurssikehityksen myötä esimerkiksi teknologiayhtiöiden rima on korkeammalla, syklisempien yhtiöiden rämpimistä katsottaneen helpommin läpi sormien.

Tällä hetkellä negatiivisten shokkien edessä optimismin palautuminen on osoitus markkinoiden kestävyydestä. Sijoittajat ovat edelleen keskimäärin alipainossa osakkeissa, mikä on teknisesti hyvä asia. Alipainot puretaan jossakin kohtaa ostamalla osakkeita, kuten nyt nähtiin hieman pehmeämmän markkinan jälkeen. Kesätie voi olla markkinoille kuoppainen, mutta jousitus on uusittu ja renkaat on pumpattu, erityisesti keskuspankkien toimesta.

Jatkamme allokaatiosalkuissamme lievässä ylipainossa. Osakemarkkinoiden teemoista pidämme yhdistelmästä pitkiä rakenteellisia teemoja salkun ytimessä, kuten teknologiayhtiöitä sekä laatuyhtiöitä, ja lisänä kriisissä kärsineitä toimialoja, kuten Euroopan teollisuusyhtiöitä sekä vakuutusyhtiöitä. Korkopuolella pidämme edelleen yrityslainoista, sillä kohonneet tuottotasot tarjoavat edelleen hyviä sijoituspaikkoja pitkän aikavälin sijoittajille.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pientä turbulenssia toisen aallon osuessa Yhdysvaltoihin – jatkamme kuitenkin positiivisella näkemyksellä
Seuraava
Heikot toteutuneet tulokset eivät kiinnosta ketään - alkavasta raportointijaksosta voidaan hyvin saada lisätukea osakemarkkinoille
Samu Lang