30.04.2018

Tilanne markkinoilla on muuttunut vain vähän viime viikosta. Korot ovat jatkaneet selvässä nousussa ja se vastatuuli on riittänyt pitämään osakkeet käytännössä paikoillaan huolimatta hyvästä tuloskehityksestä Q1-osavuosikatsauksissa. USA:n 10-vuoden valtionlaina kävi jo yli 3 %:n ja 2-vuoden on nyt 2,50 %.

Euro on jatkanut lipumistaan alas dollaria vastaan ja varovainen näkemyksemme on, että ennätyssuuri korkoero Yhdysvaltojen ja euroalueen välillä saattaa vahvistaa dollaria lyhyellä aikavälillä lisääkin. Myös USA:n talousdata on pitänyt tasojaan selvästi euroaluetta paremmin.

Tulokset kasvussa

S&P 500 –indeksin yhtiöistä puolet ovat jo raportoineet. Osakekohtaisten tuloksien kasvu on noin 23 % vuodentakaiseen verrattuna. Markkinat odottivat noin 17 % kasvua. Liikevaihdot ovat samalla ajanjaksolla kasvaneet noin 10 %. Toimialoista energia vastaa korkean öljyn hinnan avittamana selvästi suurimmasta tulosparannuksesta perässä teknologiayhtiöt.

Euroopassa STOXX 600 -indeksillä mitattuna tuloskasvu, kun 25 % yhtiöistä ovat raportoineet, on noin 15 %, joka on neljä prosenttiyksikköä yli odotusten. Liikevaihdot ovat olleet noin 5 % kasvussa.

Hyvistä tuloksista huolimatta osakekurssit eivät ole nousseet. Yhdysvalloissa tulosjulkistajien kurssit ovat nousseet tulospäivänä keskimäärin vain 0,1 %. Teknologia ja teollisuusosakkeet ovat jääneet hyvistä tuloksista huolimatta tulospäivien osalta miinukselle 0,8 %, kun taas terveydenhuolto-, yhdyskuntapalvelut- ja kiinteistösektorit ovat performoineet tulospäivinä parhaiten nousten keskimäärin 0,8 %.

Heikommin kvantifioitava havaintomme on ollut se, että etenkin Helsingin pörssissä osakkeet ovat heiluneet tulospäivinä erityisen kovaa ja ensimmäiset voimakkaat reaktiot ovat usein korjattu saman tai viimeistään seuraavan päivän aikana. Algoritmipohjaisen kaupankäynnin lisääntyminen yhdistettynä paikoin heikkoon likviditeettiin olisi mielestämme hyvä lähtökohtia, mikäli syitä kurssiheilunnalle haluaisi alkaa tutkimaan.

Talouden momentum testissä

Varsinkin euroalueella inflaatio on jäänyt heikoksi, talousdatan heikentyminen on jatkunut ja siten talouskasvun jatkumiseen nykytasoilla liittyy mielestämme aikaisempaa korkeampi riski.

EKP:n Draghi kommentoi asiaa viime torstaina rauhoittelevasti todeten talouskasvun olevan edelleen vakaata ja laaja-alaista, mutta sen realisoituvan odotuksia hitaammin. Samalla vahvistettiin jälleen kerran EKP:n rahapolitiikan jatkuvan elvyttävänä niin pitkään kuin se sitä vaatii. Uskomme kesä- tai heinäkuun kokouksesta saatavan uutta ohjausta osto-ohjelman alasajoon ja alhaisten korkojen ajan kestoon. Näkemyksemme on, että osto-ohjelma ajetaan asteittaisen supistamisen jälkeen lopullisesti alas tämän vuoden loppupuolella ja korkoa nostetaan siitä noin vuoden kuluttua.

Fedin seuraava kokous on torstaina 2.5. ja komppaamme konsensuksen mukana korkojen ja rahapolitiikan ohjauksen säilymistä ennallaan. Uskomme seuraavan noston tulevan kesäkuussa. Inflaation pieni herääminen ja raaka-aineiden hintojen nousu saattaa tuoda jotain muutosta retoriikkaan, mutta tuskin mitään markkinoita heilauttavaa.

Näkemyksemme

Uskomme, että globaalisti korkotasot ovat vielä talouskasvua tukevia. Keskuspankkien ohjauskorot ovat reaalisesti edelleen käytännön nollassa, tai jopa miinuksella.

Yhydsvalloissa makrotalouden indikaattorit ovat kestäneet koko alkuvuoden melko hyvillä tasoilla. Euroalueella sentimentti kasvun suhteen on heikentynyt, mutta nähtäväksi jää onko luottamusindikaattorien pehmentymisessä kyse myös hetkellisestä epäluottamuksesta geopoliittisten riskien ja kauppasodan uhan vaikutusta mukana.

Uskomme kauppasodalta vältyttävän ja siinä tapauksessa todennäköisesti myös euroalueen luottamusluvut ainakin hieman kohentuvat.

Tuloskasvu tukee edelleen osakkeita. Samalla nousevat korkotasot Yhdysvalloissa on muuttanut sijoitusympäristön aiempaa vaikeammaksi. Volatiilisuus nousee ja tuotot maltillistuvat.    

Uskomme volatiliteetin tulleen viime- ja edellisvuotta korkeammalle tasolle jäädäkseen. Kurssiheiluntaan saa siis osakkeita omistava luvan tottua myös loppuvuoden aikana.

Allokaatioratkaisuissamme olemme viime viikkoina vähentäneet dollarisuojauksia, eli sijoitamme yhdysvaltalaisiin osakkeisiin nyt lähes pelkästään dollarimääräisinä. Allokaatio 50 -rahastomme osakepaino on edelleen n. 50 % ja käteispaino n. 10 %.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Aiheuttaako korkojen nousu Yhdysvalloissa taantuman? Vai jatkuuko yritysten hyvä tuloskasvu?
Seuraava
Yhdysvaltojen taantuma vuonna 2020?
Heikki Nystedt