12.10.2020
Markkinat äityivät vahvaan vireeseen viime viikolla, kun Yhdysvalloissa vaaliasetelmiin saatiin selkeyttä ja elvytyspaketin näkymät muuttuivat jälleen astetta positiivisemmiksi. Yhdysvalloissa osakkeet nousivat lähes neljä prosenttia (euroissa vajaa kolme). Myös eurooppalaiset osakkeet olivat nousutunnelmissa. Riskiyrityslainat nousivat, samoin kehittyvien markkinoiden dollarimääräiset velkakirjat. Talousoptimismi ajoi myös hyödykkeiden hintoja. Erityisesti talouskasvun kanssa positiivisesti korreloivat teollisuusmetallit kehittyivät vahvasti.
Talousdatan osalta viime viikko oli verrattain hiljainen, eikä koronan jälkeisen elpymisen urasta saatu juuri lisätietoa. Useat positiiviset tulosvaroitukset mm. teollisuussektorilta kertoivat kuitenkin näkymien valaistumisesta. Yhdysvalloissa työllisyystilanne paranee edelleen kevään shokin jäljiltä, mutta pysyväksi luokiteltujen työpaikkojen menetysten kasvu herättää huolta. Talouskasvun perustana toimiva kulutuskysyntä kärsii väistämättä, mikäli työllisyyden positiivinen kehitys pysähtyy. Emme kuitenkaan näe tämän vaikuttavan talouteen tai markkinoihin vielä erityisen negatiivisesti.
Koronavirus jatkaa kasvuaan globaalisti ja toinen aalto jyllää Euroopassa. Tartuntojen kasvua olennaisempaa on kuitenkin seurata sitä, miten terveydenhuoltojärjestelmät kykenevät vastaamaan tartuntojen kasvuun. Kevättä merkittävästi suuremmista (raportoiduista)tartuntaluvuista huolimatta sairaalahoitoon joutuneiden määrä on pysytellyt edelleen varsin maltillisena sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Espanjassa, jossa toinen aalto alkoi jo heinäkuun lopulla, sairaalahoitoon joutuneiden määrä on laskussa. Näkemyksemme mukaan kynnys laajamittaisille rajoitustoimille pysyy korkeana niin kauan kuin tilanne viruksen hoidon osalta pysyy hallinnassa. Espanjan esimerkki osoittaa, että tilannetta voidaan hallita myös kevättä kevyemmillä rajoituksilla.
Yhdysvalloissa vaaliasetelmat muuttuivat presidentti Trumpin koronavirustartunnan myötä. Ennakkokaavailujen mukaan altavastaajan asemaan vajonnut Trump joutui pitämään kampanjoinnista noin viikon mittaisen tauon, eikä republikaanien Mike Pence onnistunut valtaamaan menetettyä ilmatilaa varapresidenttien väittelyssä. Vaikka ennakkoasetelmiin liittyy edelleen huomattavaa epävarmuutta ennen kaikkea vaa’ankieliosavaltioiden epäluotettavien galluppien johdosta, voi Bidenin etumatkaa pitää nyt jo merkittävänä. Talouden ja markkinoiden näkökulmasta hyvin olennaista on myös se, että demokraatit ovat vahvistaneet asemiaan myös edustajainhuoneessa sekä senaatissa. Demokraattien enemmistö kongressissa ja Valkoisessa Talossa nostaisi huomattavasti Bidenin kykyä viedä läpi ehdottamiaan uudistuksia liittyen mm. finanssipoliittiseen elvytykseen ja veropolitiikkaan.
Markkinoilla vaaliasetelmien muutos johti markkinoiden näkymien selkeytymiseen. Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden heiluntaa kuvaavan VIX-indeksin hinnoitellaan olevan korkeimmillaan marraskuussa vaalien aikaan, mutta viime viikolla marraskuun volatiliteettipiikki laski jo selvästi. Positiivisen talouskasvun ja korkojen nousun kanssa positiivisesti korreloivat sykliset- ja arvo-osakkeet nousivat, vastaavasti kasvuosakkeiden näkymät olivat vähemmän positiiviset. Myös kehittyvien markkinoiden näkymät paranivat, sillä Bidenin kauppapolitiikka lienee Trumpiin verrattuna huomattavasti ennakoitavampaa.
Jatkamme allokaatiosalkuissamme vertailuindeksiä korkeammassa riskipainossa. Pidämme osakkeet ylipainossa. Myimme viime viikolla salkusta eurooppalaista vakuutussektoria, jonka lyhyen aikavälin näkymiä pidämme epäselvinä. Ostimme vastaavasti yhdysvaltalaisia osakkeita sekä Kehittyvän Aasian osakkeita. Korkosijoitusten osalta muutoksia ei tehty, ja yrityslainat sekä riskiyrityslainat jatkavat salkuissamme ylipainossa.