09.04.2018

Viime viikolla ei markkinoilla nähty oleellisia muutoksia. Kaikki suurimmat osakemarkkinat ovat edelleen vuoden alusta lukien pakkasella. Volatiliteetti on pysynyt korkealla: S&P 500 -osakeindeksissä on tänä vuonna nähty 27 kpl yli 1 % päivämuutoksia, joka on yli kolminkertainen määrä verrattuna koko vuoteen 2017. Yli 2 % laskupäiviä ei nähty 2017 yhtään – tänä vuonna niitä on kasassa jo 7 kpl. Riskinottohalukkuus on laskenut sekä osakkeissa että korkosijoituksissa.

Riskinottohalukkuus on laskenut sekä osakkeissa että korkosijoituksissa.

Uskomme volatiliteetin jatkuvan korkealla useastakin syystä: nousseet rahamarkkina- ja lyhyet korot vaikeuttavat sijoitusympäristöä, geopoliittiset riskit ovat globaalisti varsin korkealla tasolla (mm. kauppasodan uhka ja Syyrian tilanteen eskaloituminen), perjantaina alkavassa Q1-tuloskaudessa on kovat odotukset sisällä, ja lopuksi riskimarkkinoiden vaatimaton kehitys alkuvuodesta on jättänyt monille tahoille ”paljon tehtävää” loppuvuodeksi, jotta tuottotavoitteisiin (esim. USA:n eläkesijoittajien keskimääräinen tuottotavoite on 7 %) päästäisiin, ja uskomme sen ruokkivan riskinottoa ja siten myös kurssiheiluntaa.

Talousdatan suhteen ollaan tänä vuonna nähty voimakasta heikentymistä Euroopassa. Yhdysvalloissa ja kehittyvillä markkinoilla makrodata on ollut myös hyvinkin vaihtelevaa, mutta kokonaisuus on pysytellyt selvästi vahvempana kuin Euroopassa. Nähtäväksi jää miten huhtikuun ja sen jälkeenkin julkaistavat luvut tulevat reagoimaan kauppasodan uhkaan. Varsin realistinen skenaario on se, että epävarmuus ja riskit asian ympärillä tulevat vaikuttamaan yleiseen optimismiin ja investointihalukkuuteen negatiivisesti. Viime viikolla jo nähtiin euroalueen ostopäällikköindekseissä pientä heikentymistä.

Talousdatan suhteen ollaan tänä vuonna nähty voimakasta heikentymistä Euroopassa.

Kauppasodan uhan ympäriltä ei kuulunut viikonlopun aikana merkittävää uutta. Tämä on tuonut markkinoille hieman helpotusta ja tämän viikon kaupankäynti on alkanut Aasiassa ja Euroopassa nouseviin kursseihin. Näkemyksemme on, että lähikuukausina tullaan pääsemään neuvottelupöytään, mikä olisi merkittävä askel kohti sopuratkaisua. Täysimittaista kauppasotaa pidämme epätodennäköisenä vaihtoehtona. Kovat puheet jäisivät tällöin Trumpin neuvottelutaktiikaksi ja poliittiset taktikoinnit jälleen kerran markkinavoimien taustalle.

Poikkeuksen rauhoittuneeseen markkinaan muodostaa Venäjä, jonka ympärillä jännitteet ovat selvässä kasvussa, kun maa sai viikonloppuna osakseen uusia talouspakotteita Yhdysvalloilta. Venäjän osakemarkkinat (-9 %) ja valuutta (- 2%) ovat molemmat reagoineet tänään alas jyrkästi.

Allokaatio 50 -rahastossamme osakepaino on tällä hetkellä strategisesti neutraalissa (49 %) ja käteispaino 15 %. Korkosijoituksissa kartamme pitkää duraatiota. Suosimme edelleen laajaa globaalia hajautusta sekä osakkeissa että koroissa. Ison käteispainomme voi hyvin mieltää olevan osa korkonäkemystämme.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Iso kuva: tämän syklin viimeinen jakso käynnissä 
Seuraava
Vieraan pääoman kustannusten nousu ei vielä tänä vuonna rajoita tulos- ja talouskasvua
Heikki Nystedt