12.03.2018

Viime viikon markkinassa pari teemaa nousi ylitse muiden. Keskiviikkona EKP:n Draghi piti kurssinsa, eli rahapolitiikan ohjaukseen ei tehty muutoksia. Draghi poisti ohjausretoriikasta käytännössä option sille, että elvytyksen määrää vielä jossain skenaariossa lisättäisiin. Markkina tähän hetkellisesti reagoi, vaikkakin koko varaus oli mukana retoriikassa enää vain ”muinaisjäänteenä”. Näkemyksemme on, että EKP lopettaa bondiostot loppuvuoden aikana ja ensimmäiset talletuskoron nostot ajoittunevat ensi vuoden kesään ja ohjauskoron nostot saman vuoden lopulle, ehkä jopa vuoden 2020 puolelle. Taseen pienentäminen EKP:n osalta tulee kysymykseen vasta tätäkin myöhemmin.

Riskisentimentissä nähtiin kohenemista perjantaina, kun Yhdysvaltojen työmarkkinadatassa palikat osuivat aika mallikkaasti kohdilleen. Uusien työpaikkojen määrä 313,000 (odotus 205,000) oli positiivinen yllätys ja samalla keskituntiansiot nousivat vain maltillisesti (kuukausitaso 0,1 %, vuositaso 2,6 %). Tämä signaloi markkinoille vahvaa talouskehitystä yhdistettynä maltilliseen inflaatiokehitykseen ja se kasvatti riskinottohalukkuutta. Nyt nähty työmarkkinadata käänsi isoa kuvaa kohti skenaariota, jossa Fed kiristää maltillisesti ja hyvä talouskehitys saattaa jatkua aina 2021-2022 saakka. Mikäli inflaatiokuva kuitenkin jatkaa jyrkässä nousussa (seuraavaksi inflaatiodataa USA:sta huomenna 13.3.), luo se painetta Fedille kiristää nopeammin ja tämä syö talouskasvulta jalkoja tuoden taantumaskenaarioita ajallisesti lähemmäs. Tällöin näemme riskiä erityisesti velkaantuneissa sijoituskohteissa sekä osake- että korkopuolella.

Allokaatio 50/50 -ratkaisussamme olemme strategisesti neutraalissa osakepainon ollessa nyt 52 %. Viime viikolla lisäsimme osakepainoa hieman ostamalla pääasiassa teknologiasektorin yhtiöitä Saksasta, joiden hyvän kehityksen uskomme jatkuvan tuloskasvun tukemana. Hyvä globaali hajautus ja suuri käteispaino (meillä nyt 10 %) toimivat edelleen vakuutuksena kasvavaa volatiliteettiä vastaan. Korkosijoituksissa näkemyksemme lyhyestä duraatiosta jatkaa muuttumattomana.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla pehmeyttä, mutta euroalueen pahimmat poliittiset riskit eivät toteutuneet
Seuraava
Markkinatunnelmat ovat rauhalliset, mutta hieman varautuneet