13.08.2018

Tuloskausi jatkui vahvana Yhdysvalloissa

Tulokset ylittivät jälleen analyytikoiden odotukset, ja osingoilla korjattu S&P 500 –indeksi nousi kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaansa keskiviikkona. Myös yhtiöiden liikevaihto ylitti odotukset. Teknologiayhtiöiden kasvu jatkui vahvana, mutta kasvua nähtiin laajalti myös muilla toimialoilla. Sen sijaan Euroopassa tuloskausi jäi vaisummaksi. Tuloskasvu on lähes kaikkien EuroStoxx 50 -indeksin yhtiöiden raportoitua noin 8 % ja liikevaihdon kasvu noin 2 % Bloombergin datan mukaan. 

Turkin huolet pintautuivat perjantaina

Perjantai käynnistyi Euroopassa uutisilla Turkin liiran rajusta syöksystä. Kriisi syveni päivän aikana entisestään, kun Yhdysvallat ilmoitti Trumpin toimesta jo voimassaolleiden pakotteiden kiristämisestä. Kriisi johti myös euron kurssin syöksymiseen dollaria vastaan, kun huolet eurooppalaisten pankkien Turkki-omistuksista levisivät markkinoille. Espanjalaisilla, ranskalaisilla ja italialaisilla pankeilla on omistuksia turkkilaisissa pankeissa yhteensä noin 150 mrd euron edestä, ja Turkin epävarma tilanne aiheutti pelkoja näiden omistusten tulevaisuudesta. Turkin presidentti puhui perjantaina ja viikonlopun aikana mutta ei onnistunut rauhoittamaan markkinoita. Reaktio oli pikemminkin päinvastainen, sillä liira jatkoi laskuaan myös maanantaina.

Poliittiset riskit pysyvät otsikoissa myös syksyllä

Kehittyvien markkinoiden haasteet, Italian budjettineuvottelut, kauppasotauutiset ja Kiinan huolet tulevat säilymään otsikoissa läpi syksyn. Muuttunut sijoitusympäristö johtaa siihen, että uutiset poliittisista huolista aiheuttavat lyhytaikaista heiluntaa ja voimakkaita hetkellisiä liikkeitä. Näkemyksemme on kuitenkin se, että liikkeet jäävät lyhytaikaisiksi ja huolet pääasiassa paikallisiksi. Isossa kuvassa ne eivät ole riittäviä tekijöitä aiheuttamaan pidempiaikaista, laajamittaisempaa laskumarkkinaa. Epävarmuus kuitenkin alleviivaa näkemystämme laajasta globaalista hajautuksesta sekä riittävästä likviditeetistä.

Korot eri suuntiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa

Korot laskivat viime viikon lopulla Turkin kriisin aiheutettua turvasatamakysyntää sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Yhdysvalloissa talousdata on hieman hiipunut, mutta talouskasvu on edelleen vahvalla pohjalla. Lisäksi viime viikolla tulleet odotetun korkeat inflaatioluvut tukevat näkemystämme siitä, että keskuspankki jatkaa rahapolitiikan kiristämistä siten, että ohjauskorko on vuoden lopussa noin 2,5 % tasolla. Sen sijaan Euroopan keskuspankki on ilmoittanut pitävänsä korot nykytasoillaan kesän 2019 jälkeiseen aikaan. Osto-ohjelmaa supistetaan ja se lopetetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä, mutta heikko inflaatio ja verrattain hidas talouskasvu maltillistavat korko-odotuksia. Lisäksi halvat valuuttasuojauskustannukset ovat tuoneet eurkorkomarkkinoille mm. japanilaissijoittajia, joiden ostohalu vähentää painetta korkojen nousulle entisestään.

Allokaatiosalkut jatkavat lievässä osakeylipainossa - laaja hajautus kuitenkin edelleen keskiössä

Allokaatio 50 –rahaston osakepaino on tällä hetkelle noin 53 %. Olemme lisänneet allokaatiorahastoissa Yhdysvaltojen painoa osakepuolella sekä lisänneet salkkuun high yield –lainoja. Lisäksi vähensimme kehittyvien markkinoiden korkosijoituksia näkymien näyttäessä haastavilta. Painotamme edelleen laajaa globaalia hajautusta sekä riittävää likviditeettiä salkuissa. Käteisen osuus Allokaatio 50 –rahastossa on noin 10 %.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Yhdysvalloissa yritysten tuloskasvu erinomaista 
Seuraava
Yksittäiset kehittyvät maat ongelmissa. Rauhoittuvatko kauppasotapuheet?