15.04.2019

Osakemarkkina on jatkanut edelleen vahvana. Yhdysvaltojen osakemarkkina on jo kolkuttelemassa kaikkien aikojen huippuja. Eurooppakin on tällä kertaa pysynyt hyvin mukana. Suhteellinen häviäjä vuoden alusta on ollut Japanin osakemarkkina.
Osakkeiden arvostustasot ovat korjanneet aliarvostuksensa ja pyörivät nyt kohtuullisilla tasoilla suhteessa omaan historiaan. Hyvin matalia arvostustasoja löytyy ainoastaan ongelmasektoreista ja maista kuten Euroopan pankki- ja autosektorilta sekä Japanin osakemarkkinalta.

Osakemarkkinan vahvan nousun aikana analyytikot ovat leikanneet tuloskasvuennusteitaan oikein kunnolla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tuloskasvuennusteet vuodelle 2019 pyörivät viime vuonna vielä yli 10 %:n vuositasolla. Tällä hetkellä tuloskasvuennuste vuodelle 2019 pyörii 3,6 %:n tasolla. Leikkausta on tullut siis noin 7 % -yksikön verran. Sama trendi on ollut havaittavissa muualla, mutta ei ihan niin vahvana kuin Yhdysvalloissa. 
 
Entä mitkä ovat odotukset juuri alkaneelle tuloskaudelle? Yhdysvalloissa odotetaan -4,6 %:n ja Euroopassa -3,6 %:n tuloskasvua verrattuna vuodentakaiseen kvartaaliin. Kunnolla tuloskauden potkaisi käyntiin Yhdysvaltojen pankit, ja näistä JP Morgan sekä Wells Fargo. Tulosten sisällä oli nähtävissä liiketoimintojen hidastumista ja heikkoutta, mutta pääosin viesti oli varovaisen optimistinen.  Otsikkotasolla JP Morganin tulos näytti hyvältä, ja tämä riitti markkinoille. JP Morganin kurssi nousi 5% ja tämä auttoi myös S&P 500 indeksiä tavoittelemaan vanhoja huippujaan. Uskomme, että tuloskauden teemana tulee olemaa heikentyneet liiketoiminnot, mutta samalla matalat odotukset, jolloin tulosten ei tarvitse olla täydellisiä. Tämä johtuu pääosin siitä, että sekä keskuspankit että kauppasotakeskustelun eteneminen luovat uskoa siihen, että tämän vuoden toinen puolisko näyttäisi talouskehitysmielessä ruusuisemmalta. 

Jos tarkastellaan tuloskasvumielessä, mihin koko vuoden osalta olisi päästävä, kasataan odotuksia melko paljon vuoden kolmelle muulle kvartaalille. Vaikka tämä tuloskausi tulee olemaan heikompi, ei se saa kuitenkaan olla täysi huti. Muuten vuoden tavoitteisiin pääsy on vaarassa, varsinkin Euroopassa, jossa odotukset on edelleen keskimäärin melko korkeat suhteessa muihin alueisiin. 

Taalerin näkemys on edelleen se, että osakemarkkinoilla kannattaa painottaa Yhdysvaltojen osakkeita Eurooppalaisten yli, sekä Kehittyviä markkinoita Tyynenmeren alueen osakkeiden yli. Tämä perustuu pitkälti sekä kasvueroihin että talouksien potentiaaleihin näiden alueiden välillä. Yhdysvalloissa ja Kehittyvillä markkinoilla talous kasvaa nopeammin ja valtioilla on enemmän varaa elvyttää. Allokaatioratkaisuissamme olemme toistaiseksi osakkeissa neutraalissa painossa. Alkuvuosi on ollut vahva, mutta taloudessa on heikkoja kohtia vielä. Näemme, että talousmielessä tilanne paranee kohti toista vuosipuoliskoa, mikäli elvyttävä kanta pysyy ja Kiina – USA kauppasota saadaan jollain tasolla sovittua. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 12.4.2019
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 18.4.2019