15.02.2021

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloskausi on ylittänyt puolenvälin, ja viesti on ollut positiivinen. Analyytikoiden tulosennusteet on ylitetty ja joissakin maissa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Japanissa, tuloskauden lukuihin olisi oltu kohtuullisen tyytyväisiä normaalinakin vuonna, sillä indeksitasolla ei vuodentakaiseen näy romahdusta.

Japanissa syyt ovat keskimääräistä paremmassa pandemian hoidossa. Yhdysvalloissa virus kuitenkin riehui loppuvuonna kuten Euroopassakin, ja rajoitustoimiakin kiristettiin. Mistä on siis kyse?

Yhdysvalloissa toimet ovat olleet keskimäärin lievempiä kuin esimerkiksi Euroopassa, mutta se ei kerro kaikkea. USA:n pörssejä dominoivat teknojätit, jotka ovat kasvattaneet tuloksiaan hurjaa tahtia jo ennen viime vuotta, ja jotka hyötyivät lisäksi viime vuoden digiloikasta, kun ympäri maailman siirryttiin etämoodiin monilla työpaikoilla ja kouluissa.

Viime vuosi pakottikin yrityksiä modernisoimaan ja sopeutumaan tavalla, johon olisi ilman pandemiaa mennyt vuosia, ehkä vuosikymmen. Se on tehnyt niistä myös koronakestävämpiä. Tämä on yksi selitys lisää vahvalle tuloskaudelle.

Vaikka Euroopan tuloskausi on ollut absoluuttisesti heikompi, ovat eurooppalaiset yritykset kuitenkin ylittäneet analyytikoiden ennusteet vielä pahemmasta romahduksesta. Teollisuudessa on eletty myös pienimuotoista nousukautta, kun varastoja täydennetään ennen talouden avautumista, sillä rajoitukset eivät ole koskeneet teollisuutta samalla tavalla kuin viime keväänä. Yritysten parempi kestokyky näkyy myös velkapuolella: pelättyä konkurssiaaltoa ei olekaan näköpiirissä.

Tämä kaikki on näkynyt pörsseissäkin, joissa sekä sykliset että teknologiayhtiöt ovat pärjänneet erinomaisesti vuoden alussa. Näistä juhlista sivuun ovat kuitenkin jääneet pahimmat koronakärsijät, kuten matkailu, ravintola-ala ja tapahtumajärjestäjät. Rokotusten edetessä vaihtelevaan tahtiin näille toimialoille kriittistä on, miten rajoituksia saadaan poistettua kevään edetessä. 

Viime vuosi antaa toivoa kesän helpommasta periodista, mutta mikäli rajoituksia joudutaan pitämään ja jopa kiristämään kesän yli, voi monelle ainoa oljenkorsi olla julkisten toimijoiden tuki, ja tämä näkyy yhtiöiden viimeaikaisessa kurssikehityksessä. Toisaalta positiiviset uutiset rajoitusten poistumisesta ja rokotusten nopeutumisesta näkyisivät voimakkaimmin näiden alojen yhtiöiden kursseissa.
Yritysten sopeutuminen korona-aikaan luo luottamusta myös ajalle ennen pandemian haltuun saamista, koska se sitten koittaakaan.

Kaiken kaikkiaan tämä vuosi näyttää lupaavalta osakkeiden ja muiden riskisijoitusten kannalta. Talous elpyy, ja keskuspankit ankkuroivat korot nollan paikkeille vielä vuosiksi. Sijoittajien tuotonmetsästys jatkuu ja vie rahavirtoja kohti osakkeita, riskisempiä korkosijoituksia ja vaihtoehtoisia sijoituksia. Pidämme osakkeet ja yrityslainat ylipainossa. Osakkeiden sisällä painotamme erityisesti pienyhtiöitä ja teknologiayhtiöitä, maantieteellisesti uskomme Yhdysvaltoihin ja kehittyviin markkinoihin.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pessimisti pettyi – osakemarkkinat kaikkien aikojen huippuihinsa
Seuraava
Inflaatiopeikko ryömii luolastaan. Mitä tapahtuu salkuissa?