19.09.2016

» Osakkeiden vuosikymmen jatkuu toistaiseksi. Isossa kuvassa sijoitusympäristö muuttuu vasta, kun korot nousevat.

» Alkuvuonna maailma ei romahtanutkaan. Brexit ei hajottanut EU:ta. Keskuspankkien elvytys on pitänyt yrityslainojen riskilisät alhaisina. EKP:n toimet näkyvät myös reaalitaloudessa eikä eurokriisi synny helposti.

» Yhdysvalloissa tuloskehitys on piristymässä ja tuloskasvun palautuminen on ratkaisevaa loppuvuonna. USA:ssa teknologiayhtiöiden ja Euroopassa rakennusyhtiöiden tulokset ovat kasvussa.

» Muista globaali hajautus. Pidimme Allokaatiossa osakkeet neutraalissa alkukesän ajan. Elokuussa nostimme osakkeet maltilliseen ylipainoon, Allokaatio 50 osakepaino on nyt 54 %. Euroopassa keskitymme Saksaan ja Pohjoismaihin.

» Riskit: Fedin ja BOJ:n kokous 21.9. EKP:n pitää ilmoittaa elvytyksen jatkamisesta loppuvuonna. USA:n presidentin vaalit 8.11. Italiassa kansanäänestys perustuslaista marras-joulukuussa.


Osakkeiden vuosikymmen jatkuu kunnes korot nousevat – viime viikkoina saimme tästä hieman esimakua

Osakemarkkinoille heinä- ja elokuu olivat varsin hyviä ja samalla volatiliteetti oli kesällä poikkeuksellisen alhaista. Näin ei paljon uutisia tarvittu osakkeiden laskulle. Reilu viikko sitten alkaneen korjausliikkeen taustalla olivat keskuspankit ja korkojen hienoinen nousu.

Ensin EKP ei (vielä) ilmoittanut valtiolainojen osto-ohjelman jatkosta ja myöhemmin Fedin yksi johtaja varoitti koronnoston olevan mahdollinen jo tämän viikon kokouksessa 21.9. Näin Yhdysvaltojen 10v. korko nousi jo 1,7 %:iin ja Saksan 10v. korko peräti plussalle (nyt 0,005 %).

Maailmantalous on paljon sen varassa, että korkotaso säilyy lähivuosina alhaisena. Myös iso osa sijoitusmarkkinoista on tämän varassa. Valtiolainat, yrityslainat (IG), kiinteistösijoitukset, monet velkarahoituksella tehtävät sijoitukset jne. Samoin on hyvä muistaa, ettei moni valtiontalous kestäisi korkojen nousua.

Isossa kuvassa maailmantalouden kasvu ja osakkeiden vuosikymmen jatkuvat niin kauan kun keskuspankit voivat elvyttää ja korkotaso säilyy maltillisena. Emme odota tähän isoa muutosta tänä vuonna ja eikä vielä alkuvuodesta 2017.


Keskiviikko on tärkeä keskuspankkipäivä

Tämän viikon keskiviikkona 21.9. tiedämme jälleen enemmän keskuspankkien rahapolitiikasta, kun Yhdysvaltojen keskuspankin (Fed) lisäksi myös Japanin keskuspankki (BOJ) kokoontuu. Fed tuskin nostaa korkoja vielä tällä viikolla, mutta lausunto voi olla entistä tiukempi. Näin Fed ohjeistaa markkinoille, että koronnosto on todennäköinen loppuvuoden aikana.

BOJ:n kokous on myös hyvin mielenkiintoinen. Jeni on vahvistunut lähes 20 % vajaassa vuodessa ja pääministeri Abe:n uudistuspolitiikka on täysin sen varassa, että keskuspankki saa jenin jälleen heikentymään. Odotamme osakkeiden palautuvan ja hieman nousevan loppuviikon aikana.


USA:n presidentinvaalit ja Italian kansanäänestys poliittisina riskeinä, mutta yritysten tulokset ratkaisevat

Yhdysvalloissa pidetään presidentinvaalit 8.11. Markkinoiden ja talouspolitiikan kannalta Donald Trumpin valinta loisi enemmän epävarmuutta, kun kukaan ei tiedä minkälaista politiikkaa Trump todella toteuttaisi presidenttinä. Mahdollisesti ainakin pitkät korot nousisivat veronkevennysten seurauksena. Hillary Clintonin talouspolitiikka tulisi todennäköisesti olemaan lähellä miehensä aikakautta. Toki budjettialijäämä mahdollisesti kasvaisi ja pitkät korot nousisivat Clintonin infraelvytyksen myötä.

Poliittiset riskit jatkuvat marras-joulukuussa, kun Italiassa järjestetään kansanäänestys perustuslaista. Äänestyksellä PM Renzi pyrkii heikentämään ylähuoneen valtaa ja parantamaan hallituksen uudistamiskykyä. Ongelma on, että hävitessään Renzi voi joutua eromaan ja Italiaan valtaan voi nousta populistinen Pepe Grillo. Hän haluaa Italiaan kansanäänestyksen myös euro-jäsenyydestä.

Poliittisiin kriiseihin voi toki varautua, mutta lopulta osakkeiden kohtalon ratkaisevat korot ja tuloskehitys. Yhdysvalloissa 3Q tuloskausi alkaa 10.10. Mikäli tuloskasvu palautuu ja jatkuu alkuvuonna, osakkeiden nousulle ei ole suurempia esteitä.


Allokaatiosalkuissamme lisäsimme osakkeita ostamalla teknologiayhtiöitä

Allokaatiosalkuissamme pidimme osakkeet neutraalissa painossa kevään ja alkukesän ajan. Elokuun alussa nostimme osakkeet jälleen maltilliseen ylipainoon ostamalla teknologiayhtiöitä. Tänään 19.9. Allokaatio 50 salkun osakepaino on n. 54 %. Euroopassa suosimme Saksaa ja pohjoismaita. Korkopuolella suosimme riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta olemme hieman lisänneet kehittyvien maiden valtiolainoja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoittajilla meni hermo – kurssiheilunta liian alhaista liian pitkään
Seuraava
Yhdysvaltojen keskuspankin korkosykli on kääntymässä
Samu Lang