15.08.2016

» Heinä- ja elokuu ovat olleet vahvoja osakemarkkinoille ja riskisissä yrityslainoissa. Osakkeiden nousun taustalla on erityisesti sijoittajien asemoituminen ennen Brexit-äänestystä. Sijoittajat joutuvat nyt ostamaan osakkeita ja laskemaan isoja käteispainojaan, kun Brexitin vaikutukset ovat jäämässä vähäisiksi.

» Yhdysvalloissa ja Euroopassa yritykset raportoivat odotettua paremmista 2Q-tuloksista. Mikäli talouskasvun piristyminen jatkuu, yritysten tuloskasvu on palautumassa ainakin Yhdysvalloissa. Varsinkin teknologiayhtiöiden tulos- ja liikevaihdon kasvu on ollut alkuvuonna voimakasta.

» Allokaatiosalkuissamme olemme pitäneet osakkeet kevään ja alkukesän ajan neutraalissa painossa. Viime viikkojen aikana olemme nostaneet osakkeet selvempään ylipainoon ja ostimme erityisesti teknologiayhtiötä Yhdysvalloissa.

» Jatkossa sijoittajat keskittyvät Fedin pääjohtajan Yellenin puheeseen 26.8. Lisäksi Italian kansanäänestys perustuslaista marraskuussa on seuraava EU:n koetinkivi.


Osakkeet nousevat, kun maailma ei romahtanutkaan ja sijoittajat laskevat käteispainojaan

Osakemarkkinoille heinä- ja elokuu ovat olleet yllättävän hyviä. S&P 500-indeksi on uusissa huipuissa ja Euroopassa esimerkiksi DAX-indeksi on tuottanut jopa 11 % heinäkuun alusta. Euroopassa tuottoerot ovat olleet tänä vuonna varsin suuria. Pankkien ja vakuutusyhtiöiden osakkeet ovat säilyneet heikkoina, kun taas esimerkiksi rakennus- ja perusteollisuusyhtiöiden osakkeet ovat menestyneet hyvin.

Osakemarkkinoiden nousun taustalla on talous- ja tuloskasvun piristyminen, mutta myös sijoittajien asemoituminen. Sijoittajat pelkäsivät Brexitin johtavan EU:n hajoamiseen ja taantumaan Euroopassa. Nyt kuitenkin Brexitin vaikutukset ovat jäämässä vähäisiksi. Samalla keskuspankkien elvytys on voimistunut ja talouskasvu on piristynyt varsinkin Yhdysvalloissa. Euroopassa sijoittajilla on edelleen isot käteispainot. Jos talous- ja tuloskasvun piristyminen jatkuu syksyn aikana, moni joutuu ostamaan osakkeita nouseviin kursseihin.


Yhdysvalloissa tuloskasvu palautumassa teknologiayhtiöiden vetämänä

Yhdysvalloissa ja Euroopassa 2Q-tulokset ja liikevaihdon kehitys olivat parempia kuin analyytikoiden odotukset. S&P 500 -indeksin yhtiöistä noin 81 % raportoi odotettua paremmista 2Q-tuloksista. Yhdysvalloissa ja Euroopassa tulokset laskevat edelleen verrattuna viime vuoteen, mutta odotettua maltillisemmin. 2Q aikana S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulokset laskivat noin 4 % verrattuna viime vuoteen ja ilman energiayhtiöitä vain n. 1 %. Yritysten ohjeistuksen ja myös analyytikoiden odotusten perusteella S&P 500 -indeksin tulokset alkavat jälleen kasvaa loppuvuoden aikana. Jos näin käy, osakkeet jatkavat nousuaan.

Yhdysvaltalaisten isojen teknologiayhtiöiden voima näkyy myös yritysten tuloksissa. FANG-yhtiöiden - eli Facebook, Amazon, Netflix ja Google – tulokset kasvoivat peräti 47,6 % viime vuodesta, ja liikevaihdot 29,5 %. Eli yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden osakkeiden nousua ajaa erityisesti yhtiöiden tuloskasvu eikä turhat odotukset tai keskuspankkien toimet.


Allokaatiosalkuissamme lisäsimme osakkeita ostamalla teknologiayhtiöitä ja S&P 500 -indeksiä Yhdysvalloissa

Allokaatiosalkuissamme olemme pitäneet osakkeet noin neutraalissa painossa kevään ja alkukesän ajan. Elokuun alussa ostimme osakkeita Yhdysvalloissa ja nostimme osakepainoa. Esimerkiksi Allokaatio 50 -rahaston osakepainoa nostimme n. 51 %:sta 54 %:iin. Ostimme allokaatiosalkkuihin sekä S&P 500 -indeksin että Nasdaq 100 -indeksin yhtiöitä.

Loppuvuoden aikana sijoittajat keskittyvät Fedin pääjohtaja Yellenin puheeseen 26.8. Lisäksi Italian kansanäänestys perustuslaista marraskuussa on seuraava EU:n koetinkivi.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Brexit-shokki – mitä seuraavaksi?
Seuraava
Markkinakatsaus 17.8.2016
Samu Lang