18.02.2019

Viime viikkoina uutisointi markkinan vahvasta vuodesta on tukeutunut kauppasodasta saatuihin positiivisiin puheenvuoroihin sekä keskuspankkien tukeen. Tuloskausi on samalla tullut ja mennyt.

2018 tuloksia varjostaa paljon vuoden viimeinen kvartaali, jolloin osakemarkkinat rupesivat hinnoittelemaan sekä hidastuvaa talous- että tuloskasvua globaalisti. Tämä näkyi negatiivisesti myös analyytikoiden odotuksissa viimeisen kvartaalin tuloskaudelle. Analyytikot korjasivat odotuksiaan esimerkiksi Yhdysvaltojen neljännen kvartaalin vuositason tuloskasvusta 18 %:sta 12 %:iin. Kolmasosa odotuksista hiipui kädenkäänteessä. 

Nyt kun suurin osa tuloskaudesta on käyty läpi, on korostunut selkeä teema: kauppasotaan eniten kytkeytyneet liiketoiminnat ovat kärsineet isoimman osuman. Tuloskausi on hyvä esimerkki siitä, kuinka talouden syy- ja seuraussuhteet ovat toimineet. Autosektori on ollut suoraan tulilinjalla. Ja Kiinan autokauppa supistui viime vuonna ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen. 

Miltä tuloskausi on lukujen valossa näyttänyt? 

Yhdysvaltojen tulokset ovat olleet hyvät, pääosin jopa ylittäneet odotukset. Vuoden takaiseen verrattuna Yhdysvaltojen kvartaalitulokset näyttävät 14 % tuloskasvua. Liikevaihdon kasvua on saatu 7 %. Euroopan ja Japanin tuloskaudet ovat olleet heikot. Euroopassa vertailukelpoinen tulos oli tuloskasvun osalta 5%, Euroalueella -1% sekä Japanissa -8%. Liikevaihtojen kasvut sen sijaan olivat 5 %, 1 % sekä 2 %. Yhdysvallat jatkoi siis tyypilliseen tapaansa vahvaa kehitystä, muut alueet eivät niinkään. 

Iso vastatuuli tuloskaudelle on ollut harkinnanvarainen kulutussektori, johon kuuluu niin autoyhtiöt kuin luksustarvikkeetkin. Tämä ei ole mikään yllätys. Kun globaali autokauppa kärsii, niin kärsivät myös sekä Japanin että Euroopan tulokset. Eurooppaa ei ole auttanut sekään, että siellä pankkisektorin tuloksentekokyky laahaa edelleen jäljessä. Lisäksi vielä poliittiset riskit, niin ollaan monella tapaa osakesijoittajan silmin katsoen vaikeassa tilanteessa.

Tuloskaudesta tekee hieman hankalan sekin, että energiayhtiöt, jotka ovat tulosluonteeltaan hyvin epätasaisia, ovat kompensoineet huomattavasti Yhdysvaltojen sekä Euroopan tulosmenestystä.  Ilman energiayhtiöitä samat tuloskasvun luvut olisivat olleet Yhdysvaltojen osalta 10 % ja Euroopan osalta 1 %. 

Miten sitten tulokset tästä eteenpäin? 

Tulosodotukset vuodelle 2019 ovat edelleen ihan hyvällä tasolla, mutta ne ovat tipahtaneet huomattavasti siitä mitä ajateltiin vuoden 2018 tammikuussa. Tuloskasvuodotukset ovatkin tipahtaneet globaalisti mitattuna 4,6 % prosenttiyksikköä 9,6 %:sta 5,0 %:iin. Uskomme, että tulosodotukset tulevat laskemaan edelleen hieman, mutta romahdusta tuskin tulee niin kauan kuin keskuspankit ja valtiot ovat valmiina tukemaan talouskehityksen heikkoutta. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on ruvennut hiljalleen kääntymään myötätuuleksi markkinoille, kun riski eskaloitumisesta on hillitty.

Markkinoiden huomio voi usein poiketa siitä, mikä on pitkällä aikavälillä tärkein asia osakesijoittajille: tuloskasvu ja tuloskasvun trendit. Tällä hetkellä tuloskasvu ja tuloskasvuodotukset näyttävät edelleen heikentyvän. Tämän pitäisi itsessään luoda painetta osakkeille. Toisaalta puheet ja lupaukset saattavat kannatella markkinaa hetken, näin onkin tapahtunut. Keskuspankkien koronnosto-odotusten madaltuminen sekä pienet positiiviset asiat kauppasodasta tukevat näkemystä siitä, että tulevaisuudessa tuloskasvu voikin parantua globaalin talouden parannuksen mukana. Me kuitenkin uskomme edelleen, että globaali talous jatkaa hidastumista ja tulokset mukana. Samalla uskomme, että osakkeiden tuotot maltillistuvat siitä mitä ne ovat olleet finanssikriisin jälkeen. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Vahvan alkuvuoden jälkeen väliviikko
Seuraava
Talousdatasta vaihtelevia signaaleja – Trump twiittasi Kiinan osakkeet hurjaan liitoon