14.11.2016

Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa osakemarkkinat ovat nopeasti toipuneet Trumpin valinnasta presidentiksi. Markkinat lähtevät nyt siitä, että presidenttinä Trump toteuttaa verojen laskun, elvytyspaketin ja regulaation purkamisen. Näin inflaatio- ja talouskasvuodotukset ovat nousseet ja pitkät markkinakorot ovat kohonneet melko rajustikin. Samalla kehittyvät markkinat ja kiinteistösijoitukset ovat kärsineet. Jatkossa avainasemassa on se, kosketaanko vapaakauppasopimuksiin tai Yhdysvaltain keskuspankin itsenäisyyteen. Lähiviikkoina tuleva valtiovarainministerin nimi kertoo paljon Yhdysvaltain tulevasta talouspolitiikasta.


Markkinat lähtevät siitä, että Trump toteuttaa verojen laskun, elvytyspaketin ja regulaation purkamisen

Negatiivinen reaktio Trumpin valintaan kesti osakemarkkinoilla vain muutaman tunnin viime viikon keskiviikkona. Ja nyt Yhdysvaltain osakemarkkinoiden S&P 500 -indeksi on selkeästi korkeammalla varsinkin euromääräisenä kuin ennen presidentinvaaleja. Suurin reaktio on tapahtunut korkomarkkinoilla, kun pitkät korot ovat nousseet rajusti. Yhdysvaltain 10v. korko on nyt jo 2,25 %, kun korko oli n. 1,9 % ennen vaaleja. Myös dollari on vahvistunut.

Markkinareaktion takana ovat sijoittajien odotukset siitä, että presidentti Trump tulee laskemaan veroja (yritysten ja työn) sekä toteuttaa infrahankkeista elvytyspaketin. Näin odotukset tulevalle talouskasvulle ja inflaatiolle ovat nousseet. Markkinareaktio on hyvinkin ymmärrettävä.

Lisäksi presidenttinä Trumpin odotetaan vähentävän regulaatiota esimerkiksi pankkisektorilla eikä lääkeyhtiöihin tulla koskemaan samalla tavalla kuten demokraatit Clintonin johdolla olisivat tehneet. Näin esimerkiksi pankkiosakkeet ovat nousseet Yhdysvalloissa rajusti. Yhdysvalloissa pankit hyötyvät sekä markkinakorkojen noususta että mahdollisesti vähenevästä regulaatiosta.

Markkinakorkojen nousulla on myös negatiivisia vaikutuksia. Pääomavirrat liikkuvat poispäin kehittyviltä markkinoilta ja pois kiinteistösijoituksista. Nämä molemmat ovatkin kärsineet melko rajusti Trumpin valinnan jälkeen. Sijoittajille yhdysvaltalaiset korko- ja osakesijoitukset ovat nyt entistä houkuttelevampia ja pääomavirrat liikkuvat pois kehittyviltä markkinoilta ja pois kiinteistösijoituksista.


Lähiviikkoina seurataan tarkasti Trumpin nimityksiä

Isossa kuvassa se, onko markkinoiden positiivinen odotus Trumpista presidenttinä oikea, riippuu paljon siitä, jätetäänkö kauppasopimukset ennalleen ja annetaanko esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin olla itsenäinen ja pääjohtaja Yellenin toimia rauhassa.

Tästä kaikesta saadaan lisätietoa, kun valtiovarainministerin ja myöhemmin kauppaministerin nimet julkaistaan. Alustavien huhujen mukaan valtiovarainministeri tulee olemaan vapaakaupan ja markkinatalouden kannattaja, mutta nämä ovat vasta huhuja. Mutta kukaan täysjärkinen ja vankan kokemuksen pääomamarkkinoilla omaava henkilö ei tule suostumaan valtiovarainministeriksi, ellei hän ole saanut riittävät lupaukset tulevasta talouspolitiikasta.

Toistaiseksi sijoittajille Trumpin valinta presidentiksi merkitsee entistä isompaa haitaria tulevasta talouskehityksestä. Tuleva talouskasvu voi olla varsin ruusuinen tai hyvinkin synkkä. Clintonin valinta olisi merkinnyt saman melko hitaan, mutta vakaan talouskehityksen jatkumista.


Allokaatiosalkuissamme isot painot Yhdysvalloissa, Euroopassa olemme keskittyneet saksalaisiin osakkeisiin

Allokaatiosalkuissamme olemme tehneet vain pieniä muutoksia Trumpin valinnan johdosta. Olemme säilyttäneet maltillisen ylipainon osakkeissa. Allokaatio 50 osakepaino on nyt n. 53 %. Olemme säilyttäneet isot painot Yhdysvalloissa ja jopa lisänneet niitä. Olemme entisestään hieman lisänneet yhdysvaltalaisia pankkeja. Euroopassa olemme keskittyneet saksalaisiin osakkeisiin, jotka hyötyvät mm. dollarin vahvistumisesta. Samalla olemme hieman vähentäneet sijoituksiamme kehittyville markkinoille. Korkopuolella olemme lisänneet käteispainoa entisestään ja näin suojautuneet markkinakorkojen äkilliseltä nousulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinanäkemyksemme USA:n vaalien jälkeen
Seuraava
Laiva on kääntynyt
Samu Lang