03.02.2020

  • Markkinoiden tunnelmat laskivat edelleen virusuutisten mukana – osakemarkkinoilla laskuviikko
  • Talousdata ja tuloskausi antavat varovaisen positiivisia signaaleja kasvun jatkumisesta
  • Näemme osakemarkkinoiden laskun mahdollisuutena lisätä osakeriskiä – Kiinan osakemarkkinoilla rekyylin mahdollisuus

Tammikuu päättyi markkinoilla synkissä tunnelmissa, kun koronaviruspelot pyyhkivät kehittyvien markkinoiden lisäksi myös yhdysvaltalaisten osakkeiden yli. Esimerkiksi S&P 500 -indeksi painui dollareissa miinukselle kuluvan vuoden tuottoja mitattaessa. Myös riskiyrityslainat laskivat. Kasvuhuolet ja turvasatamakysyntä sen sijaan ohjasivat sijoituksia valtionlainoihin, ja korot jatkoivat alkuvuoden laskutrendillä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Talousluvut ovat olleet tammikuun aikana globaalisti hieman odotettua vahvempia. Loppuvuoden piristyneet tunnelmat loivat odotuksia piristyvästä talousdatasta, jota hinnoiteltiin myös markkinoille. Toistaiseksi talous on onnistunut vastaamaan odotuksiin. Yhdysvalloissa työllisyys ja kuluttajien luottamus jatkoivat vahvana, sen sijaan Chicagon alueen ostopäällikköindeksit povasivat heikkoa kehitystä perjantaina. Euroopassa talouskasvuluvut jäivät hieman odotetusta.

Tuloskausi alkaa olemaan Yhdysvalloissa niin pitkällä, että vuoden 2019 viimeisen kvartaalin tuloksista voidaan esittää ensimmäisiä arvioita. Kun noin 40 % yhtiöistä on raportoinut, näyttää tuloskausi varsin hyvältä. Yhtiöiden osakekohtaiset tulokset ovat kasvaneet keskimäärin 6 %, joka on vaisuihin odotuksiin nähden hyvä tulos. Esimerkiksi teknologiajätit Amazon, Apple ja Microsoft raportoivat kaikki odotuksia vahvemmista tuloksista. Euroopassa vasta vajaa viidennes yhtiöistä on raportoinut, ja vaikka osakekohtaiset tulokset ovat hieman vuodentakaista heikommat, ovat ne toistaiseksi hieman analyytikkoennusteita parempia. 

Talouden ja tulosten sijasta (myös) markkinoiden tärkein puheenaihe oli viime viikolla koronavirus. Viimeisten raporttien mukaan virus on tarttunut nyt vajaaseen 20 000 ihmiseen globaalisti. Verrattuna 2000-luvun alkupuolen SARS-virukseen näyttää siltä, että nykyinen virus on hieman herkemmin tarttuva mutta vähemmän tappava. Jo nyt voidaan todeta, että viruksella on vaikutuksia globaaliin talouteen. Kiinan talouteen epidemialla on eittämättä välittömämpi ja laajempi vaikutus. Esimerkiksi yhdysvaltalaispankki Goldman Sachs arvioi, että Kiinan bruttokansantuotteen kasvu on pari prosenttia aiempaa arviota matalampi vuoden toisella kvartaalilla. Toisaalta pankki näkee, että talous palaa aiemmalle kasvu-uralleen kolmannella neljänneksellä. Tarkasteltaessa markkinoiden reaktioita aiempiin epidemioihin näyttää siltä, että globaalit osakemarkkinat ovat laskeneet keskimäärin 2-5 % ensimmäisiä virukseen liittyviä uutisia seuraavien 2-4 viikon aikajaksolla. Viime viikkojen markkinareaktio muistuttaa aiempia epidemioita. Osakekurssit ovat tyypillisesti lähteneet palautumaan jo hyvissä ajoin ennen kuin epidemian leviäminen on saatu kuriin. Nykytilanteessa tämä tarkoittaisi palautumisen alkavan viimeistään seuraavan parin viikon aikana.

Alkaneella viikolla seurataan virusuutisten lisäksi ainakin Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäistä näytöstä, kun demokraattien esivaalit alkavat Iowassa maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa. Isossa-Britanniassa Boris Johnson linjaa Brexitin jälkeisiä kauppasopimuksen askelmerkkejä. Neuvottelut tuskin sujuvat ongelmitta tälläkään kertaa.

Talousdata ja tuloskausi vahvistavat kuvaa positiivisesta mutta hitaasta talouskasvusta sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Virusepidemia on vaikuttanut rajusti markkinoihin myös Kiinan ulkopuolella. Näemme viruksen vaikutuksen rajoitettuna ja väliaikaisena. Vaikka korjausliike ei ole erityisen raju, näemme liikkeen mahdollisuutena valikoiville osakeostoille. Pidämme osakkeet ylipainossa ja lisäämme painoa Manner-Kiinan osakemarkkinoilla, jossa osakkeet ovat laskeneet 10 % epidemiaa edeltäviltä tasoilta. Korkosijoitusten sisällä pidämme yrityslainat ja riskiyrityslainat ylipainossa. Erityisesti riskiyrityslainoissa tuottotasot ovat jälleen hieman houkuttelevampia viimeisten viikkojen korjauksen jäljiltä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Virus tartutti markkinat
Seuraava
Epidemian vaikutukset jäävät tilapäisiksi – nostimme osakeylipainoa
Kai Leppelmeier