11.05.2020

  • Markkinoilla positiiviset tunnelmat karanteenitoimien purkautuessa globaalisti.
  • Talousdata jatkui synkkänä, mutta globaali aktiviteetti kohoaa talouksien avautuessa.
  • Nostamme salkkujemme osakepainoa hieman, mutta koronaviruksen aiheuttama epävarmuus rajoittaa edelleen riskinottoa.

Markkinat etenivät positiivissa tunnelmissa viime viikolla. Osakkeet nousivat globaalisti Yhdysvaltojen johdolla. Euroopassa pidemmät korot nousivat hieman. Luottoriskitasot säilyivät pääsääntöisesti ennallaan. Viimeisten viikkojen aikana varsinkin erityisesti riskiyrityslainojen palautuminen on ollut osakkeita hitaampaa varsinkin Yhdysvalloissa. 

Aktiiviset koronavirustapaukset ovat kääntyneet Euroopassa laskuun jo muutama viikko sitten. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päivittäin taudista paranee useampi ihminen kuin siihen sairastuu. Yhdysvalloissa tartunnat kasvavat edelleen vauhdin hidastumisesta huolimatta. Viimeisten viikkojen aikana viruksen eteneminen on ollut pitkälti odotettua, ja tilanteen rauhoittuminen on johtanut karanteenien höllennyksiin ympäri maailmaa. Monissa maissa toimia puretaan hiljalleen ja yhteiskunnan laajempaa avautumista joudutaan odottelemaan vielä kesään. Tästä seuraa myös se, että karanteenien poistojen vaikutusta viruksen leviämiseen joudutaan odottelemaan vielä pitkälle kesään.

Viime viikolla sekä ostopäällikköindeksit että Yhdysvaltain työllisyysraportit vahvistivat jo heikoksi tiedetyn taloustilanteen ja enemmän kuin haastavat lyhyen aikavälin näkymät. Markkinat eivät näistäkään luvuista hätkähtänee. Vallalla on ollut käsitys siitä, että alkuvuoden talouskasvu on hinnoiteltu markkinoilla äärimmäisen heikoksi. Karanteenien asteittainen päättyminen johtaa siihen, että ainakin lyhyellä aikavälillä helmi-maaliskuussa käynnistyneen rajun talousromahduksen pohja on käsillä tai mahdollisesti jo ohitettu. 

Ensimmäisen kvartaalin tuloskausi alkaa olemaan ehtoopuolella Japania lukuun ottamatta. Osakekohtaiset tulokset ovat laskeneet Yhdysvalloissa vuoden takaiseen verrattuna noin 10 % ja Euroopassa 25 %. Toimialoista sykliset kuluttajatuotteet, energia ja finanssiyhtiöt pärjäsivät selkeästi heikoimmin. Julkishyödykkeet, IT ja päivittäistavarat pärjäsivät vastaavasti parhaiten. Yhtiöiden viestit tulevasta säilyivät varovaisina ja ennusteita loppuvuodelle esitettiin kitsaasti. Toisen kvartaalin tuloksista saadaan jälleen enemmän viisautta siitä, kuinka syvän kuopan karanteenitoimet ovat yhtiöiden tuloksiin tehneet. Konsensusennusteet kuluvan vuoden osakekohtaisille tuloksille povaavat globaalisti parinkymmenen prosentin laskua.

Taloussyklin käänne kohti kasvua on historiallisesti hyvä kohta riskisijoitusten lisäämiselle. Kuten yllä todettiin, moni tekijä viittaa siihen että globaalien talouksien sulkemisesta johtunut talouden äärimmäinen kurimus on päättymässä ja aktiviteetti palautuu kohti kesää. Näkemyksemme on kuitenkin se, että virus ja sen vaikutukset talouteen aiheuttavat edelleen huomattavaa epävarmuutta talousaktiviteetin palautumisesta, yritysten kestokyvystä ja kuluttajien kyvystä ja halusta palata normaaleihin käytäntöihin. Pitkän aikavälin sijoittajalle uskomme ajan olevan edelleen otollinen riskitason nostolle.

Nostamme lievässä osakealipainossa olleet allokaatioratkaisumme neutraaliin. Toteutamme osakepainon noston ostamalla salkkuihin yhdysvaltalaisia teknologiaosakkeita. Olemme pitäneet teknologiaosakkeita jo pitkään ylipainossa, ja uskomme niiden hyötyvän koronaviruksen aikaansaamasta kulutuskäyttäytymisen ja toimintatapojen muutoksesta entisestään. Korkosijoitusten sisällä jatkamme luottoriskisijoitusten ylipainottamista.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkina vetää henkeä kovan nousun jälkeen – taloudet avautuvat hiljalleen, markkina seuraa tarkasti viruksen etenemistä
Seuraava
Markkina jäähtynyt hurjan vuoristoradan jälkeen
Kai Leppelmeier