21.09.2020

  • Riskimarkkinat junnasivat paikallaan ja teknologiayhtiöt laskivat edelleen - luottoriskimarkkinat kestävät edelleen hyvin
  • Yhdysvalloissa keskuspankki ei tarjonnut markkinoille pikaista piristysruisketta - pitkällä aikavälillä näkymät matalista koroista vahvistuivat
  • Emme ole tehneet näkemyksessämme muutoksia, mutta tarkkailemme markkinoita mahdollisten ostonpaikkojen varalta

Riskimarkkinoiden tunnelmat jatkuivat syyskuusta tutuilla varovaisilla linjoilla. Globaalit osakkeet liikkuivat lähinnä sivuttaissuunnassa, mutta kuukauden aikana laskukärjessä olleet isot yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt hiipuivat jälleen loppuviikosta pienelle miinukselle. Vastaavasti kehittyvien markkinoiden osakkeet nousivat. Koko syyskuun ajan hyvin pärjänneet luottoriskimarkkinat jaksoivat edelleen hyvin. Korkotasoissa ei nähty merkittäviä muutoksia Atlantin kummallakaan puolella.

Syksyn alakulon myötä olennaiseksi kysymykseksi on nousemassa se, kertooko osakemarkkinoiden vaisu kehitys ennen kaikkea tiettyjen yhtiöiden korkean hinnoittelun korjaantumisesta vai laajemmasta talouden näkymien heikentymisestä. Näkemyksemme mukaan moni tekijä viittaa ensimmäiseen vaihtoehtoon. Markkinoita ja erityisesti teknologiayhtiöitä kesän aikana tukeneet alaspäin valuneet reaalikorot ja halventunut dollari ovat molemmat korjanneet syksyn aikana. Talouden näkymä on sen sijaan pysynyt kutakuinkin ennallaan. Vahvin nousukulma on monien mittarien osalta taitettu, mutta se oli vahvan kesän jälkeen melko vääjäämätöntä ja näkemyksemme mukaan hinnoiteltu markkinoille. 

Talouskasvun vetovastuu on siirtymässä alustavan kulutusryöpyn jälkeen enemmän kohti teollisuustuotantoa, kun painuneita varastoja täytetään heikon kesän jäljiltä. Lisäksi erityisesti Euroopassa koronaviruksen toinen aalto ja paikalliset rajoitustoimet painavat kulutusnäkymiä. Pidemmällä aikavälillä on olennaista seurata sitä, miten rajusti kriisin myötä pudonnut investointikysyntä palautuu. Pitkään jatkuvat elvytystoimet tukevat mahdollisuuksia investointikysynnän palautumiseen, ja mm. koronakriisin aikana haavoittuvaksi osoittautuneet laajasti hajautetut tuotantoketjut kaipaavat uudistamista. Näkymien pitää kuitenkin muuttua nykyistä selkeämmiksi, jotta investointeja uskalletaan lähteä tekemään.

Yhdysvaltain keskuspankki kokousti viime viikolla ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun pankki oli tiedottanut strategiansa muutoksesta. Pääjohtaja Powell korosti, että inflaatio pyritään nyt saamaan yli kahteen prosenttiin ja työllisyys nykyistä korkeammalle. Hän kertoi myös, että korot pidetään nykytasoillaan ainakin vuoden 2023 loppuun asti. Sen sijaan konkreettisia uusia toimia ei tehty. Arvopaperien osto-ohjelma pysyy nykytasoillaan, eikä uusia toimia esimerkiksi korkokäyrän tiukemman kontrollin muodossa harkita. Osakemarkkinoiden reaktio oli päivän päätteeksi negatiivinen. Pidemmällä aikavälillä viesti on kuitenkin selvä: ilman äkillistä ja nopeaa inflaatiota korot pysyvät matalalla hyvin pitkään.

Emme ole tehneet allokaatioratkaisuissamme merkittäviä muutoksia syyskuun lievässä laskumarkkinassa. Näkemyksemme mukaan talouden palautuminen koronakriisistä jatkuu edelleen, vaikkakin kesän huippuvauhdista hidastuen. Matala korkotaso pitää osakkeiden riskipreemion houkuttelevana nousseista arvostustasoista huolimatta. Niinpä näemme, että olosuhteet tukevat osakemarkkinoita edelleen, ja jatkamme osakeylipainossa. Tarkkailemme osakkeiden laskua mahdollisuutena nostaa osakepainoa erityisesti laskun jatkuessa. Näkemyksemme mukaan teknologiaosakkeiden korjaus on tiettyjen, erityisen rajusti nousseiden yhtiöiden osalta perusteltua, mutta pitkällä aikavälillä kasvusta ollaan edelleen valmiita maksamaan. Korkosijoitusten sisällä uskomme edelleen yrityslainoihin, jotka ovat kestäneet hyvin syyskuun laskumarkkinassa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Osakemarkkinoiden huomio siirtyi tekno-osakkeista poliittisiin vääntöihin
Seuraava
Huolia on taas, mutta pitäkää pää kylmänä - markkinakorjaukset luovat oston paikkoja