11.10.2021

Andreas  Bergman

Andreas Bergman

Co-Head of Portfolio Management

Osakemarkkinoiden heikon syyskuun jälkeen katseet ovat nyt tiukasti alkavassa kolmannen neljänneksen tuloskaudessa. Jälleen saadaan nähdä, miten hyvin yhtiöt ovat pärjänneet ympäristössä, jossa monella toimialalla kysyntä on jatkunut jopa erittäin vahvana. USA:ssa odotetaan indeksitasolla, että yritysten tulokset ovat kasvaneet reilu 27 % verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten. Kesäkuun lopussa, kun neljännes alkoi, odotukset olivat noin 24 % kasvulle eli analyytikot ovat kesän aikana nostaneet ennusteitaan jonkin verran. Euroopassa odotetaan vielä kovempaa tuloskasvua - jopa + 45 % verrattuna samaan ajanjaksoon 2020. Energiasektori painaa tässä enemmän ja jos sen siivoaa odotuksista pois, kasvuodotus on noin + 31 %, mikä on lähempänä USA:n kasvua. Yritysten johdon kanssa alkusyksyn aikana käymiimme keskusteluihin perustuen uskomme edelleen, että monet yhtiöt tulevat saavuttamaan odotukset tai jopa ylittämään ne. Yhtiöt, jotka kertovat aikaisemmin tuloksensa johtuen poikkeavista tilikausista, ovat tähän asti olleet positiivisia: USA:ssa 14/17 on ylittänyt tuloksella mitattuna markkinoiden keskimääräiset odotukset. Monet yhtiöt ovat toki kamppailleet eri pullonkaulojen kanssa, kun kysyntä on merkittävästi ylittänyt odotukset. 

Yksi kuuma aihe koko tämän vuoden ja erityisesti nyt syksyllä on ollut erityisesti autoteollisuutta vaivannut puolijohdepula. Puolijohdepulaa on ollut periaatteessa kaikista komponenteista, lähtien muisteista, sensoreista ja virtapiireistä, mutta suurin pullonkaula on selvästi ollut mikrokontrollerit, eli MCUt. Eniten kysyntä on kasvanut vanhemman teknologian mikrokontrollereista, joiden kapasiteettiin kukaan ei ole investoinut vuosiin. Puhutaan siis noin 10 vuotta vanhasta teknologiasta. Tällaisen vanhemman teknologian kysynnän kasvua ei ole koskaan aiemmin tapahtunut, mikä entisestään on sekoittanut tilannetta.

Perinteinen autoteollisuuden toimintamalli on ollut alihankkijoiden puristaminen mahdollisimman tiukalle. Tämä on toiminut, koska autoteollisuus on ollut niin iso ja tärkeä. Merkittävänä työllistäjänä se on myös pystynyt ohjaamaan poliitikkoja melko vahvasti. Puolijohdemarkkinassa autoteollisuuden asema on kuitenkin ihan eri, kun se vastaa noin 4 % koko kysynnästä. Vastaavasti esimerkiksi Apple yksin ostaa noin 20 % maailman puolijohteista. Kun autoteollisuus keväällä 2020 normaalien alihankkijakäytäntöjensä tavoin perui suurimman osan puolijohdetilauksistaan, kapasiteetti myytiin elektroniikanvalmistajille. Kun autojen kysyntä jälleen toipui ja itse asiassa kasvoi ennätyskorkealle, puolijohdevalmistajilla ei enää ollutkaan tavaraa mitä toimittaa. Tilanne on kuitenkin arviomme mukaan parantumassa ja kolmas neljännes on saattanut olla komponenttipulasyklin huippu. Poliittiset tahot ovat Joe Bidenin johdolla taivutelleet maailman suurinta puolijohdevalmistajaa TSMC:tä toimittamaan autoteollisuudelle enemmän komponentteja ja toisaalta uusimman teknologian kapasiteettia on juuri tulossa käyttöön lisää, minkä pitäisi vähentää vanhemman teknologian komponenttien kysyntää. TSMC on myös investoinut vanhaan teknologiakapasiteettiin, mutta nämä investoinnit valmistuvat vasta kesällä 2022. Näemme siis, että puolijohdesykli on kääntymässä ja komponenttipulan pitäisi olla lähes kokonaan ohi ensi vuoden toisella puoliskolla. 

Sijoittajien huolet syksyn alkaessa ovat olleet monenlaisia. Ongelmat Kiinan kiinteistöjätin Evergranden ympärillä ovat puhuttaneet ja tuoneet markkinoille lisää volatiliteettia. Evergranden massiivisesta velasta huolimatta ongelma jäänee kuitenkin pitkälle paikalliseksi ja Kiinan valtio tavalla tai toisella mahdollistaa tilanteen purkautumisen ilman, että markkinoilla nähtäisiin liian isoja negatiivisia vaikutuksia. Seuraamme tilannetta salkunhoidossa kuitenkin edelleen erittäin tarkasti. Toinen huolenaihe on luonnollisesti ollut inflaatio ja korkeammat korot. Tämä on näkynyt erityisesti hyvin kasvuvetoisten toimialojen yhtiöissä, joiden arvostustasot nojaavat voimakkaammin tulevaisuuden kasvuun, ja jotka ovat siinä mielessä herkempiä pitkien korkojen nousuun. Uskomme edelleen vahvasti, että kasvavat, järkevästi hinnoitellut laatuyhtiöt tulevat pärjäämään sekä yhtiöinä että osakkeina vallitsevassa ympäristössä.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Rahapoliittinen elvytys vähenemään päin, markkinoiden heilunta lisääntymässä
Seuraava
Pitkittyvä inflaatio ja heikkenevä kasvu keskuspankkien päänsärkynä
Juuso Rantala