09.01.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Joulukuun vahva kehitys veti kaikki keskeiset markkinaindeksit pinnan yläpuolelle vuoden 2016 osalta. Kuten viimeisten vuosien aikana on usein käynyt, US-osakemarkkinat (S&P 500) tuottivat parhaiten. Seuraavaksi kiilasi kehittyvät osakemarkkinat (MSCI Emerging Markets) noin 15 prosentin tuotolla. Myös Euroopan markkinat (Iso-Britannia, euroalue ja Sveitsi) nousivat lopulta pinnan yläpuolelle joulukuun vahvan kehityksen myötä.

Valuuttaliikkeillä oli poikkeuksellisen suuri vaikutus tuottoihin vuonna 2016. Parhaana esimerkkinä Iso-Britannian osakemarkkinat; paikallisessa valuutassa maan isot yhtiöt nousivat lähes 20 prosenttia, mutta punnan heikentyessä euromääräisen sijoittajan tuotot jäivät ainoastaan hieman päälle 3 prosenttiin.

Suhtaudumme vuoden 2017 alkupuolella edelleen positiivisesti osakemarkkinoiden kehitykseen. Nousun tueksi saadaan vihdoin myös konkreettista tuloskasvua. Todisteita tästä saataneen jo parin viikon sisään, kun Yhdysvalloissa alkaa Q4/2016-raportointijakso.


Taalerin sijoitusrahastoille 2016 oli erittäin hyvä vuosi

Etenkin vahvan toisen vuosipuoliskon ansiosta vuodesta 2016 muodostui keskimäärin erittäin hyvä Taalerin sijoitusratkaisuille. Niin korko-, osake- kuin yhdistelmärahastojenkin tuotot päätyivät absoluuttisesti plussalle. Suurin osa rahastoista sijoittui kilpailijavertailujen kärkipäähän ja ainoastaan 3 tuotetta (17:sta) jäi vuoden aikana jälkeen vertailuindeksistään.

Tuoteportfoliomme on hyvin asemoitunut ympäristöön, jossa korot ovat lievässä nousussa ja talouden aktiviteetti säilyy kohtuullisen hyvänä. Aktiiviselle salkunhoidolle on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia vuoden 2016 aikana.


Maailmantalouden aktiviteetti ja inflaatio-odotukset ovat olleet nousussa

Samalla kun maailman huomio on kiinnittynyt Yhdysvaltoihin, teollisuuden ja talouden aktiviteetti on kiihtynyt maailmanlaajuisesti. ISM-indeksit ovat nousseet globaalisti ja ovat yli kasvun rajana pidetyn 50 pisteen lukeman sekä Yhdysvalloissa, euroalueella että kehittyvillä markkinoilla. Samalla uutisvirta on on ollut laajemminkin odotuksia parempaa. Citigroupin ylläpitämät CESI- mittarit ovat olleet nousussa. Toteutunut talousdata on keskimäärin ylittänyt ekonomistien ennusteet kaikilla päämarkkina-aluilla.

Talousmomentin vahvistumisen myötä myös inflaatio-odotukset ovat olleet nousussa ja korkotasot ovat kiivenneet ylöspäin. Riskisijoitusten näkökulmasta toimintaympäristö säilyy edelleen suosiollisena eikä uuden laskumarkkinan laukaisevaa talouden taantumaa ole näköpiirissä

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Nyt osakkeet yliostettuja – Trumpin aloitus seuraava koetinkivi
Seuraava
Osakkeiden vuosikymmen - viimeinen jakso