28.08.2017

Viime viikolla osakemarkkinat nousivat Yhdysvalloissa ja kehittyvillä markkinoilla, mutta laskivat hieman Euroopassa. Dollari jatkoi heikkenemistään euroa vasten (EUR/USD nyt 1,193), kun Draghi ei sanonut mitään nykytilanteesta Jackson Holen keskuspankkiirikokouksessa. Euron vahvistuminen tulee iskemään euroalueen vientiyhtiöiden tuloksiin loppuvuoden aikana ja erityisesti tämä tulee näkymään bulkkituotteita (paperi, metalli jne.) valmistavien yhtiöiden tulosten heikkenemisenä. Euron vahvistumisen taustalla on erityisesti euroalueen talouskasvun vahvuus ja näin ymmärrettävät odotukset siitä, että ensi vuoden aikana EKP tulee pienentämään valtiolainojen osto-ohjelmaansa (QE). Lisäksi Trumpin hallinnon ongelmat ja Fedin viitekorkojen nostojen loppuminen ainakin toistaiseksi ovat valuuttaliikkeen taustalla. 

Pääomamarkkinat joutuvat nyt odottamaan EKP:n seuraavaan kokoukseen (7.9.) saadakseen lisätietoa EKP:n rahapolitiikasta ja QE:n mahdollisesta loppumisesta. Lähiviikkoina Yhdysvalloissa jatkuvat keskustelut velkakaton nostamisesta. Valtiovarainministeri Mnuchin on asettanut 29.9. päivämääräksi, mihin mennessä velkakaton nostosta pitäisi sopia kongressissa.    

Isossa kuvassa odotamme osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan aina siihen asti, kun Fedin viitekorko nousee 2–3 %:n tasolle. Tämä tulee lopulta hidastamaan Yhdysvaltain talouskasvua, yritysten tuloskasvua ja tekee korkosijoituksista entistä houkuttelevampia. Viime viikkojen aikana inflaatio on ollut jopa laskussa Yhdysvalloissa, mikä on osaltaan hillitsemässä Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) haluja jatkaa viitekorkonsa nostamista (nyt 1,0 % – 1,25 %). Eli emme odota osakkeiden vuosikymmenen loppuvan vielä, varsinkin kun yritysten tuloskasvu on jatkumassa hyvällä tasolla globaalisti ja varsinkin Yhdysvalloissa.     

Allokaatiosalkuissamme osakepaino on nyt lähes neutraalissa eli Allokaatio 50 -salkussa osakepaino on nyt n. 51 %.  Osakkeiden sisällä olemme viime viikkojen aikana ostaneet lääkeyhtiöitä Euroopassa. Teknologiayhtiöitä omistamme globaalisti Yhdysvalloissa, Saksassa ja kehittyvässä Aasiassa.  

Maailmantalous on elänyt viime vuodet isoa teknologiamurrosta, jossa eri toimialat muuttavat muotoaan. Juuri nyt ja lähivuosien aikana vähittäiskaupat, tavaratalot ja kauppakeskukset tulevat olemaan vaikeuksissa, kun kuluttajat siirtyvät ostamaan internettiin. Yhdysvalloissa tämä murros on edennyt pisimmälle ja siellä jo noin 17 % vähittäiskaupasta tapahtuu netin kautta. Arvioiden mukaan tänä vuonna yli 8000 erilaista vähittäiskauppaa sulkee ovensa. Tämä olisi noin 5 % fyysisten vähittäiskauppojen kokonaismäärästä. Toisten arvioiden mukaan noin viidenneksen kaikista isoista kauppakeskuksista (malls) pitäisi sulkea ovensa Yhdysvalloissa lähivuosien aikana. Näitä isoja kauppakeskuksia on Yhdysvalloissa noin 1300. Kaikki tämä murros jalkautuu myös Eurooppaan ja Suomeen.

Toinen iso murros on käynnissä autoteollisuudessa. Viime vuosina isojen autovalmistajien arvostuskertoimet ovat olleet hyvin alhaisia (P/E luvut 10–6 ympärillä), kun sijoittajat eivät ole tienneet missä muodossa murros toteutuu. Todennäköisesti sähköautot ja autojen jakaminen tulevat olemaan arkipäivää nopeammin kuin uskommekaan. Samalla ainakin dieselautojen valmistus ja käyttö romahtavat. Osa isoista autovalmistajista ei tule kestämään tätä murrosta eivätkä tule toimimaan nykyisessä muodossaan enää lähivuosina. Toimialalla toteutuu yhdistymisiä, pilkkoutumisia ja ehkä konkursseja. Mielenkiintoista. Voi hyvin olla, että jo ensi vuoden aikana tiedämme, mihin suuntaan autojen käyttö ja autoteollisuus tulevat muuttumaan – rajusti joka tapauksessa.         
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Euron nopea vahvistuminen pysähtyi
Seuraava
Mikä on olennaista sijoituspäätösten kannalta tällä hetkellä?
Samu Lang