20.05.2019

Viime viikko oli riskimarkkinoille sekava. Osakemarkkinat, laajasti, päättivät viikon mollivoittoisesti ja lopputulokseksi saatiin noin -1 % paikallisissa valuutoissa mitattuna. Suurinta ahdistusta kokivat edelleen kehittyvien markkinoiden osakkeet. Euroopan osakemarkkina on osoittanut olevansa suhteellisen kestävä pienessä kauppasotaturbulenssissa, nousten viime viikolla noin 1 %.  Toukokuussa Eurooppa on ollut yksi parhaista osakemarkkinoista. Tämä on mielenkiintoista eritoten kun otetaan huomioon, että Eurooppa on kuitenkin haavoittuvainen globaalin kaupan hiipumiselle, sillä Saksan vientiteollisuus on tärkeä osa Euroopan talouskasvua ja talouskasvuodotuksia.

Lähestymme vihdoinkin kesää. Sijoittajien osalta tämä voi kuitenkin aiheuttaa pientä hermoilua, kun markkinoilla on ollut usein tapana saada syy kiukutella juuri ennen kesää tai kesän aikana. Nyt näyttää siltä, että kauppasotakeskustelussa ja Italiassa on potentiaalia aiheuttaa pientä hikoilua sijoittajien keskuudessa. Nimittäin kauppasodan osalta seuraava kunnollinen keskustelutuokio maailman johtajien kanssa on vasta juhannuksen jälkeen kesäkuun lopussa pidettävässä G-20 kokouksessa. Tähän on vielä reilu kuukausi aikaa. Odottavan aika voi tulla pitkäksi. 

Italiastakin saatiin tyypilliseen tapaan hienoa poliittista kommentointia. Italian sisäministeri Matteo Salvini pääsi laukomaan, että juuri viime vuonna puolella sovitut budjettivajeet ovat näillä näkymin turhia, sillä populistit tulevat eurovaaleissa valtaan ja koko Eurooppaa lähdetään muuttamaan. Tämä on tietenkin poliittista peliä, sillä nähdään, että uusilla vaaleilla Salvinin Lega-puolueella olisi mahdollisuus saada entistä suurempi osuus äänistä. Italialaiset ovat joutuneet kuuntelemaan budjettikurikeskustelua eurokriisistä lähtien, ja monet heistä ovat närkästyneitä maansa taloudelliseen kehitykseen. Tämä luo hyvät edellytykset populistien voitolle. On heidän talousnäkemykset sitten järkeviä tai ei. 

Aihetta sivuten, kuuluisa ”sell in may”, eli osakkeiden myynti toukokuussa näyttää ainakin Yhdysvaltalaisen Bespoke Investment Groupin osalta pitävän paikkansa. Heidän mukaansa 100 dollaria sijoitettuna vuosina 1970 – 2012 olisi tuottanut 9 329 dollaria, jos olisi kyennyt välttämään joka vuosi touko-syyskuun. Mikäli olisi tehnyt päinvastoin ja sijoittanut ainoastaan touko-syyskuussa, olisi jäänyt tappiolle 1 dollarin 42 vuoden aikana. Kuulostaa hurjilta luvuilta ja tuskin pitävät täysin paikkaansa, mutta tämä pistää kyllä miettimään. 

Todellisuudessa sijoitusten perustaminen kalentereihin, vaikka näyttääkin toimineen ihan hyvin, voi olla intuitiivisesti ja talouslogiikan kannalta haastava tapa sijoittaa. Siksi mekään emme perusta sijoitusnäkemyksiämme siihen mikä kuukausi on. 

Näkemyksemme osalta pysymme edelleen neutraalissa painossa osakkeissa. Riskit ovat hieman kasvaneet viime aikoina kauppasodan johdosta, mutta tilanne on hieman erilainen suhteessa viime vuoteen, sillä toistaiseksi nähdään, että globaalia taloutta tukevat sekä elvyttävä Kiina että koronnosto-odotusten poistuminen Yhdysvalloissa. Lisäksi yhtiöt ovat globaalisti jo totuttautuneet kauppasodan uhkaan muokkaamalla pikkuhiljaa omia toimitusketjujaan.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 17.5.2019
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 24.05.2019