14.10.2019

•    Kiinan ja Yhdysvaltojen välisissä kauppaneuvotteluissa saavutettiin perjantaina vihdoin edistystä
•    Brexit-neuvotteluiden umpisolmu aukesi hieman - sopimukseen kuitenkin edelleen matkaa
•    Pidämme osakkeet edelleen alipainossa globaalin kasvun hidastuessa

Viime viikko oli riskisijoituksille vaihteeksi positiivinen poliittisten epävarmuuksien hälventyessä. Markkinoiden näkökulmasta seuratuin tekijä oli viikon loppupuolelle sijoittuneet Kiinan ja Yhdysvaltain väliset kauppaneuvottelut. Neuvotteluiden positiivinen vire nosti markkinatunnelmia globaalisti. Euroopassa lisäpontta saatiin Brexit-neuvotteluista, joissa jo mahdottomalta vaikuttaneeseen tilanteeseen saatiin hieman valoa. Osakkeiden lisäksi yrityslainat ja riskiyrityslainat vahvistuivat. Korot nousivat sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Valuuttamarkkinoilla turvasatamana toimiva dollari heikkeni euroa vastaan. Punta vahvistui selvästi sopimuksettoman Brexitin todennäköisyyden pienentyessä.

Loppuviikosta Washingtonissa käytyihin kauppaneuvotteluihin lähdettiin vaisuista tunnelmista. Jo tutuksi tullut neuvottelutaktiikka, jossa sekä Yhdysvallat että Kiina koventavat retoriikkaansa juuri sovittujen neuvotteluiden kynnyksellä kiristi molempien leirien tunnelmia vielä alkuviikosta siinä määrin, että Kiinan delegaation saapuminen neuvotteluihin oli loppuun asti epävarmaa. Neuvotteluiden lopulta alettua uutisvirta kääntyi kuitenkin positiivisemmaksi. Lopulta perjantaina tiedotettiin, että maiden välisen ensimmäisen kauppasopimuksen suuret linjat olisi saatu sovittua. Yhdysvallat lupasi, etteivät alun perin 15.10 suunnitellut tullit tule voimaan. Kiina vastaavasti lupasi ostaa Yhdysvalloilta lisää maataloustuotteita, joita se olisi maata vaivaavan sikaruton takia ostanut muutenkin. Lisäksi Kiina lupasi myönnytyksiä maiden välejä hiertävään teknologiavuotoon sekä yuanin heikentymiseen. Viime viikolla sovittiin siis isommista linjoista ja neuvotteluiden edetessä suotuisasti mahdollinen sopimus saatetaan solmia marraskuun puolivälissä. Sopimus olisi luonteeltaan ennen kaikkea avaus lisäneuvotteluille ja seuraavalle, kattavammalle sovulle.

Kauppasodan käänteet ovat eittämättä kuluvan vuoden merkittävin markkinateema ja positiiviset uutiset ovat näkyneet markkinoilla aina positiivisesti. Olennaista on kuitenkin se, vähentääkö mahdollinen sopimus globaalia epävarmuutta. Aikeet ovat olleet hyviä ennenkin, mutta Kiina on jättänyt lupaamansa hyödykkeet ostamatta ja Trump kääntänyt rintamasuuntaa äkkiarvaamatta. Lähestyvät presidentinvaalit luovat kuitenkin Trumpille entistä voimakkaamman kannustimen varmistaa, ettei kauppasota heikennä Yhdysvaltojen talouskasvua nykyistä enempää. Jos Trumpin ajatuksista tohtii ylipäätään arviota esittää, voisi Yhdysvaltojen tavoitteena olla rauhoittaa kiistaa nyt tehtävällä välisopimuksella ja tähdätä suurempi sopimus ensi syksylle pönkittämään Trumpin vaalikampanjaa. Markkinoiden tunnelman lisäksi olennainen kysymys on se, miten jo voimaan astuneet tullit ja muut kauppaa haittaavat tekijät vaikuttavat globaaliin talouteen. Kiinasta aamulla saadut surkeat vienti- ja tuontiluvut kertovat, että kauppasota on jo tehnyt vahinkoa talouteen, joita pelkät tulevien tullien lykkäykset eivät korjaa. Huomionarvoista on myös se, että vaikka neuvottelut Kiinan kanssa etenisivätkin, on Yhdysvallat kiristänyt välejään myös Eurooppaan.

Euroopan ja Ison-Britannian väliset, pitkään jäissä olleet, Brexit-neuvottelut käynnistettiin hieman yllättäen uudestaan, kun britit yrittivät vielä viime hetkellä löytää sopua Irlannin rajakiistaan. Viestit neuvotteluista kertoivat, ettei viikonlopun aikana saatu merkittäviä edistysaskelia. Britannian eron nykyinen takaraja on kuluvan kuun lopussa, ja vaikuttaa siltä, että vaikka neuvottelut etenisivätkin, joudutaan neuvotteluihin hakemaan ainakin tekninen lisäaika. Neuvotteluiden jatkuminen on kuitenkin selkeästi positiivinen tekijä erityisesti Britannialle, jonka taloudelle sopimukseton ero olisi katastrofaalinen. 

Kolmannen kvartaalin tuloskausi pyörähtää toden teolla käyntiin tiistaina, kun perinteisesti tuloskauden alkupuolella raportoitavista yhdysvaltalaispankeista J.P. Morgan, Goldman Sachs ja Citigroup julkaisevat tuloksensa. Globaalisti odotukset tuloskaudelle ovat vaisut. 

Laskimme salkkujemme riskipainoa viime viikolla, kun merkit talouskasvun hidastumisesta lisääntyivät. Laskimme osakkeet lievään alipainoon ja vähensimme riskiyrityslainojen painoa. Vastaavasti nostimme käteisen sekä valtionlainojen painoa. Osakkeiden sisällä luotamme edelleen yhdysvaltalaisiin osakkeisiin ja ylipainotamme sekä teknologiaosakkeita että arvo-osakkeita. Vaikka nostimmekin hieman valtionlainojen painoa, olemme edelleen ylipainossa yrityslainoissa sekä riskiyrityslainoissa. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Epävarmuus lisääntyy - osakkeet alipainoon
Seuraava
Brexit-saaga jatkuu – markkinat odottavissa tunnelmissa