24.04.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Emmanuel Macron voitti historiallisesti Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. Macron sai noin 24 prosenttia äänistä. Äärioikeiston ehdokas Marinen Le Penin kannatus jäi hieman päälle 21 prosenttiin. Macronin kannatus oli jopa hieman odotuksia parempi. Ranskassa ”pelättiin”, että Le Penin puolue saavuttaa vaalituloksen myötä virallisesti maan suurimman puolueen aseman. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Toisen kierroksen tulos vaikuttaa jo nyt täysin selvältä. Jälkimmäiselta kierrokselta pudonneet valtapuolueiden, sosialistien ja republikaanien, edustajat Hamon ja Fillon ilmoittivat välittömästi tuloksen jälkeen kannattavansa vahvasti Macronin valintaa presidentiksi. Kun pudonneiden ehdokkaiden kannattajat lasketaan mukaan niin Macronin etumatka on analyytikosta riippuen 25-30 %. Tätä kaulaa ei kurota umpeen.

Ranskan kapina valtaeliittiä vastaan päättyy mitä suurimmalla todennäköisyydellä positiivisemmissa merkeissä kuin Yhdysvaltojen presidentinvaalit tai Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Markkinat ottivat erittäin positiivisesti vastaan vaalituloksen. Euro vahvistui dollaria vastaan ja euroalueen osakemarkkinat nousivat terävästi.


Epävarmuuden nousu ja defensiivisten omaisuuserien ylituotto euroalueella on ohi

Osakemarkkinat eivät ole tulleet juurikaan alas, mutta epävarmuus on ollut selvässä nousussa vuoden vaihteen jälkeen. Kyselyjen mukaan yhä suurempi osa sijoittajista suhtautuu pessimistisesti osakemarkkinoiden tulevaan kehitykseen. Raaka-aineiden hinnat ovat tulleet alas ja riskimittarina pidetty Japanin jeni on vahvistunut. Osakemarkkinoiden sisällä defensiivisemmät markkinasegmentit ja toimialat ovat tuottaneet viimeisen parin kuukauden aikana selvästi syklisempiä omaisuuslajeja, ja esimerkiksi finanssisektoria, paremmin.

Uskomme, että poliittisen epävarmuuden poistuminen Ranskan vaalien ympäriltä laukaisee jälleen ”reflaatio”-traden: Korot kääntyvät lievään nousuun yliostetuilta tasoilta, arvo yhtiöt tuottavat kasvu yhtiöitä paremmin ja pankkisektorin osakkeet tuottavat laajoja markkinoita paremmin. Riskinottohalukkuus kääntyy jälleen nousuun.

Kyselyjen mukaan yhä suurempi osa sijoittajista suhtautuu pessimistisesti osakemarkkinoiden tulevaan kehitykseen.

Talousdata edelleen hyvää, mutta Yhdysvalloissa poliittinen kädenvääntö jatkuu

Euroalueella Ranskan vaalit etenevät sijoittajan näkökulmasta suosiollisesti, mutta Yhdysvalloissa kädenvääntö jatkuu. Lakialoitteiden saaminen läpi kongressissa on jatkuvasti haastavaa. Liittovaltion budjetista tulee kova kädenvääntö ja verokevennysten implementointi todennäköisesti viivästyy. Samanaikaisesti talousdata on menossa maailmanlaajuisesti parempaan suuntaan.

Maailmankaupan volyymit ovat olleet nousussa tuottajahintojen palautuessa 2016 pohjilta, investointikysyntä on asteittain elpymässä ja euroalueen kasvu osoittaa piristymisen merkkejä. Uskomme osakemarkkinoiden nousun jatkuvan ja euroalueen aliarvostuksen purkautuvan muita markkina-alueita nopeamman kurssinousun kautta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Maailmantaloudessa kevätväsymystä
Seuraava
Euroalueen aika?