06.05.2019

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Kun kotimaan osakemarkkinat ovat kaikkien aikojen huipussa, talouskasvu edelleen yllättävän vahva ja keskuspankkikin aikalisällä, on helppo pelata pahaa poliisia. Ei siis ihme, että Trump käänsi kelkkansa viikonloppuna ja twiittasi iskevänsä lisätariffit Kiinan tuonnille jo tämän viikon perjantaina, mikäli kauppaneuvotteluissa ei saada sopua aikaiseksi. Vastavuoroisesti Kiina ilmoitti harkitsevansa neuvottelujen lopettamista vastauksena Trumpin uhkailulle. Yhdysvaltain ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa on soudettu ja huovattu jo pitkälle toista vuotta. Ensimmäinen ”kova” aikaraja sovulle, tämän vuoden helmikuun loppu, tuli ja meni ilman sopua. Huhuilua sovusta on kuitenkin ollut maaliskuussa, huhtikuussa ja nyt toukokuussakin. Osakkeet ovat nousseet lupauksien myötä. Nyt kun linjaa kovennetaan, osakkeet tulevat alas. Kun osakkeet laskevat riittävästi, neuvotteluhaluja löytyykin taas. Viimeisimmän tiedon mukaan Kiinan delegaatio on lentämässä Yhdysvaltoihin alkuviikosta.

Maailman osakemarkkinat päätyivät perjantaina edellisviikon tasolle USA:n hyvien työllisyyslukujen siivittämänä. Alkuviikosta markkinat laskivat maltillisesti mm. hieman pehmeiden ostopäällikköindeksien johdosta. Yhdysvaltain keskuspankin Fedin kokous keskiviikkona ei tuonut korkopolitiikkaan mitään muutoksia eikä vihjeitä tulevista liikkeistä. Osa markkinatoimijoista oli toivonut vihjeitä mahdollisesta koronlaskusta, joten kokouksen jälkeen korot nousivat hieman, mutta ilman sen suurempaa dramatiikkaa.

Tuloskausi on kokonaisuutena ollut positiivinen, erityisesti yhdysvaltalaiset yhtiöt ovat yllättäneet positiivisesti. Kun ennen tuloskauden alkua S&P 500 -indeksin yhtiöiden ensimmäisen kvartaalin tulosten odotettiin laskevan noin 3 prosenttia vuodentakaisesta, näyttää nyt siltä, että päädytään 1-2 prosentin kasvuun, kun kaksi kolmasosaa yhtiöistä on raportoinut. Euroopassa tuloskausi on ollut myös ok, vaikkakin kahtiajakoinen. Syklisempien sektoreiden yhtiöistä alle puolet on yltänyt tulosodotuksiin, kun taas 70 % defensiivisempien sektoreiden yhtiöistä on ylittänyt analyytikoiden ennusteet. Liikevaihdot eivät myöskään kasva, mikä on ymmärrettävää hankalassa talousympäristössä. 

Suosimme edelleen osakkeiden sisällä Yhdysvaltojen ja kehittyvien markkinoiden osakkeita suhteessa Euroopan ja Japanin markkinoihin, perustuen sekä talouden kasvueroihin että valtioiden ja keskuspankkien kykyyn elvyttää tarvittaessa taloutta. Uskomme, että kauppasotaan saadaan jonkinlainen aselepo ajan myötä. Korkopuolella suosimme erityisesti yrityslainoja suhteessa valtionlainoihin. Allokaatioratkaisuissamme olemme osakkeiden ja korkojen välillä neutraalissa painossa. Alkuvuosi on ollut osakkeille hyvin vahva, mutta talouden riskit eivät ole täysin poistuneet.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 3.5.2019
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 10.05.2019