18.10.2021

Juuso Rantala

Juuso Rantala

Sijoitusjohtaja

Öljyn ja muiden hyödykkeiden hintojen edelleen noustessa inflaatio jatkaa pääasiallisena markkinoita puhuttavana teemana. Alkaa olla selvää, että inflaatio ei tule niin nopeasti alas kuin aikaisemmin ajateltiin, vaikka ensi vuoden aikana pahin piikki onkin takana päin. 

Pitkien valtionlainojen korot ovatkin jatkaneet nousuaan. Saksan valtion kymmenen vuoden laina on noussut elokuun -0,5 prosentista -0,14 prosenttiin ja vastaavasti Yhdysvalloissa on kiivetty samana ajanjaksona 1,25 prosentista 1,6 prosenttiin. Huomattavaa on, että korkojen nousu tulee pääosin inflaatio-odotusten noususta ja reaalikorot ovat edelleen pohjamudissa. Reaalikorkojen voidaan tulkita ennustavan vaisuhkoa kasvua, joskin keskuspankkien osto-ohjelmat vaikeuttavat suoraa tulkintaa. On kuitenkin selvää, että keskuspankeilla molemmin puolin Atlanttia on haasteita. Osto-ohjelmia pitäisi purkaa ilman, että kasvua vaarannetaan. Etenkin Yhdysvalloissa keskuspankki aloittanee jvk-lainojen ostojen pienentämisen marraskuussa, mutta keskuspankkipolitiikka jatkuu edelleen elvyttävänä.

Euroopan yrityslainamarkkinoilla korkean luottoluokituksen investment grade -lainojen riskilisät ovat pysyneet melko stabiileina, vaikka osakemarkkinoilla on nähty volatiliteettiä. Tässä on auttanut Euroopan keskuspankin osto-ohjelman jatkuminen täydellä teholla. Heikommin luottoluokitelluissa high yield -lainoissa riskilisät ovat selvästi levinneet. Inflaatioteema näkyy kuitenkin markkinoilla. Pitkät, yli 10 v lainat, alituottavat. Sektoritasolla pahimmassa paineessa on ollut korkeasti velkaantunut kiinteistösektori. Voittajiakin toki löytyy. Etenkin hyödykkeiden hintojen noususta hyötyvät yritykset tulevat kasvattamaan voittojaan. Korkotasojen noususta hyötyy finanssisektori.

Q3-tuloskausi tulee olemaan mielenkiintoinen. Nähtäväksi jää, kuinka paljon uutisissa olleet tuotantokapeikot, sirupula ja Kiinan kasvun heikkeneminen vaikuttavat yritysten tuloksiin ja tulevaisuuden näkymiin. Yritykset pystyvät siirtämään kasvaneet kustannukset osittain hintoihin. Esimerkiksi BMW antoi positiivisen tulosvaroituksen, sillä sirupuolasta johtuvaa laskevaa tuotantomäärää voidaan kompensoida korkeammilla autojen hinnoilla. Inflaation näkökulmasta tämä toki on negatiivista.

Korkojen nousu on painanut yrityslainojen tuottoja.  High yield -lainoissa riskilisät ovat kohonneet, luottotapahtumien määrä on erittäin alhainen ja korkoherkkyys on investment grade -rahastoja pienempi, joten korkomarkkinoiden osalta näemme näissä parasta tuottopotentiaalia.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Syksyn perinteinen tulostulva alkamassa
Seuraava
Nykyinen ”energiakriisi” poikkeaa monella tavalla aiemmista
Lasse Corin