26.10.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Syksyn myötä korona on palannut Eurooppaan. Toista aaltoa on osattu odottaa ja nyt nähdään, onko kesän voitetun ajan aikana tehty riittävästi testaus-, jäljitys- ja sairaanhoitokapasiteettien varmistamiseksi. Euroopan johtajilla on tiukka paikka saada vapaampaan elämään tottuneet kansalaiset takaisin turvaetäisyyksiin ja maskien käyttöön. Vaikka viralliset tartuntaluvut ovat selvästi kevättä suuremmat, todellisissa tartunnoissa ei olla vielä kevään tasoilla, joskin joillakin alueilla sairaalat alkavat jo täyttyä. Kuten esimerkiksi Etelä-Koreassa on aiemmin todistettu, ja nyt näyttäisi Suomessakin tapahtuneen, tartuntaketjut on mahdollista saada kuriin. Valppautta tarvitaan kuitenkin vielä pitkään, sillä laajat rokotukset saadaan toteutettua näillä näkymin vasta tulevan kevään aikana.

Suurimmat kärsijät ovat tiedossa, ja palvelusektorilla mm. matkailu ja ravintolat ovat taas paineessa. Positiivista on kuitenkin se, että Euroopassakin teollisuus vetää hyvin ja tahti näyttää pysyvän ostopäällikkökyselyiden perusteella hyvänä. Tilanne on kuin peilikuva vuodesta 2019, jolloin palvelusektori piti talouden rattaita pyörimässä teollisuuden kömpiessä. Talouden vetureita ovat tälläkin hetkellä Yhdysvallat sekä Kiina, joissa myös palvelusektori jatkaa hyvää palautumistaan. Yhdysvalloissa ostopäällikkökyselyt vahvistivat näkymiä, Kiinan vastaavat luvut saadaan loka-marraskuun vaihteessa. Euroopan vienti vetänee siis myös vuoden loppuun, mutta talouden palautuminen ottanee Euroopassa aikalisän. 

Tilanne ei ole aivan niin synkkä kuin voisi kuvitella pelkän koronauutisoinnin perusteella, mutta talvesta ei näillä näkymin tule helppoa. Samalla poliittisilla rintamilla on kuitenkin orastavaa positiivisuutta. Euroopassa Brexit-neuvotteluissa ollaan edistytty kovasta väännöstä huolimatta, ja Yhdysvalloissa uusi elvytyspakettikin näyttää mahdolliselta jo lähiaikoina. Uusi paketti tulee todennäköisesti joka tapauksessa, nyt keskustellaan vain aikataulusta ja koosta. Mikäli demokraatit vievät vaaleissa kolmoisvoiton, tulee jatkossa vielä enemmän fiskaalielvytystä, mikä on viime aikoina näkynyt USA:n pitkissä koroissa. Kymmenvuotinen korko on lähtenyt nousu-uralle inflaatio-odotusten noustessa. Myös Clean Tech ja uusiutuvan energian yhtiöiden osakkeet ovat yliarvostettuja, kun USA:n ilmastopolitiikan uskotaan muuttuvan dramaattisesti. Vaaleihin on vielä reilu viikko aikaa, mutta jo yli 50 miljoonaa amerikkalaista on äänestänyt. Trumpin tie uudelleenvalintaan näyttää vaikealta kannatuseron pysyessä sitkeästi 9-10 prosentin tuntumassa. 

Euroopassa lisätukea on odotettavissa loppuvuonna ainakin keskuspankin suunnasta, sillä toteutunut inflaatio ja inflaatio-odotukset ovat laahanneet euroalueella jo ennen tautitilanteen pahentumista. EKP:n kokouksessa tällä viikolla saatetaan kuulla jo vihjeitä lisätoimista, vaikka varsinaiset toimet todennäköisesti jätetään joulukuun kokoukseen. Matala korkotaso ja suora valtiollinen tuki kannattelee markkinoita talven yli. 

Vaikka lyhyt aikaväli näyttää hieman entistä haastavammalta, määräävät rokoteuutiset todennäköiseesti suunnan marraskuussa . Tällä hetkellä näyttää siltä, että tie ulos koronakriisistä löytyy ensi vuoden aikana. Pidemmällä aikavälillä osakkeiden arvostustaso on kohtuullinen ja suorastaan halpa suhteessa matalaan korkotasoon. 

Pidämme osakkeet lievässä ylipainossa. Suosimme suhteellisia kasvumarkkinoita, eli Yhdysvaltoja ja Kiinaa. Osakkeissa meillä on edelleen vahva paino teknologiassa sekä laadussa. Korkopuolella pidämme edelleen yrityslainoista.


 ​​​​

​​​​​​​

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat matkalla kohti huipputasoja. Teollisuusyhtiöt kovassa iskussa.
Seuraava
Markkinat valmistautuivat uutisrikkaaseen viikkoon vaisuissa tunnelmissa