10.04.2017

Jatkuuko reflaatio -teema ja osakkeiden nousu?

Trumpin valinnan jälkeen osakemarkkinoiden nousu on ollut varsin voimakasta globaalisti. Erityisesti syklisten yhtiöiden, teknologiayhtiöiden ja pankkien osakekurssit ovat nousseet voimakkaasti. Samalla pitkät korot nousivat länsimaissa. Taustalla oli odotukset talouskasvun ja inflaation kiihtymisestä eli ns. reflaatiosta. Pääomamarkkinoiden suurin kysymys nyt onkin, jatkuuko reflaatio -teema ja osakkeiden nousu.

Syksyn ja talven aikana yritysten luottamusindeksit ovat nousseet voimakkaasti USA:ssa ja käytännössä kaikissa suurissa talouksissa. Erityisesti euroalueella yritykset ovat entistä luottavaisempia tulevaisuudesta. Eli todennäköisesti osakekurssien nousun ja talouskasvuodotusten taustalla on muitakin syitä kuin Trumpin valinta ja lupaukset yritysverotuksen laskusta. Yksinkertaisesti, talouskasvu on oikeasti piristynyt globaalisti. Kuinka paljon ja kuinka pitkään, on nyt sijoittajalle se avainkysymys.

Korkomarkkinoilla Saksan ja Yhdysvaltojen pitkät korot ovat laskeneet viime viikkojen aikana. Yhdysvaltain 10v. korko on nyt 2.38 % ja Saksan 10v. korko on 0.22%. Noin kuukausi sitten USA:n 10v. korko kävi jo 2.63% ja Saksan 0.49%:ssa. Eli korkomarkkinat eivät odota talouskasvun kiihtymisen jatkumiseen ja pelkää kasvun hidastuvan tulevaisuudessa. Myös osakemarkkinoilla pessimisti voi havaita ensimmäisiä vaaran merkkejä. Vaikka isot globaalit indeksit ovat säilyneet rauhallisina, osakemarkkinoiden nousu on viime viikkoina pysähtynyt ja yksittäisten syklisten yhtiöiden kurssit ovat laskeneet melko voimakkaasti.


Keväällä kädenvääntö jatkuu Yhdysvalloissa ja Ranskassa vaalit

Viime vuonna ei kannattanut poliittisia tapahtumia liiallisesti pelätä tai ainakin piti muistaa ostaa osakkeet heti takaisin. Nyt osakemarkkinat ovat nousseet korkeammalle tasolle ja arvostustasot ovat jo hieman korkeahkot. Samalla Yhdysvalloissa lyhyet ja pitkät korot ovat nyt korkeammalla ja positiivinen riskitön korko on nyt olemassa. Eli poliittisia ja muita mahdollisia riskejä on nyt syytä seurata entistä valppaampana.

Tänä keväänä Yhdysvaltain liittovaltion rahoittamisesta päättäminen voi tulla monelle sijoittajalle vielä yllätyksenä. Yhdysvalloissa kongressin on sovittava liittovaltion rahoittamisesta (continuing resolution) 28.4. mennessä. Mikäli sovintoon ei päästä, osa liittovaltion toiminnasta joudutaan pysäyttämään. Kuten aiemmin lopulta tästä kyllä sovitaan, mutta sitä ennen osakemarkkinat voivat hyvin säikähtää poliittista päättämättömyyttä Washingtonissa. Kuten ollaan havaittu, republikaaninen puolue on hyvin hajanainen ja valkoinen talo on ainakin toistaiseksi kykenemätön ajamaan uudistuksiaan läpi kongressissa.

Samalla tavalla yritysverotuksen lasku ja sen järkevöittäminen tullee kongressin päätettäväksi vasta syksyllä. Tämä on osakemarkkinoiden kehitykselle ja myös talouskehitykselle hyvin tärkeä uudistus. Luonnollisesti yritysveron lasku voi lopulta tapahtua pienempänä kuin moni sijoittaja toivoisi.

Euroopassa kevään riskitekijänä on presidentinvaalit Ranskassa 23.4 ja toinen kierros 7.5. Lisäksi Ranskassa on parlamenttivaalit kesäkuussa.

Tällä hetkellä kyselyissä Macron on voittamassa Le Penin vaalien toisella kierroksella melko selvästi (n. 63% - 37%). Euroalueelle Le Penin valinta olisi oikeasti karmaiseva tilanne, mikä voisi aiheuttaa jopa eurokriisin ja taantuman. Marie Le Pen kun ehdottaa kansanäänestystä eurosta ja velkojen muuttamisesta frangeiksi. Eli sijoittajat voivat keväällä, esimerkiksi presidentinvaalien kierrosten välillä, hermostua myös tästä vaihtoehdosta.


Laskimme allokaatiosalkuissamme osakepainon neutraaliin

Laskimme allokaatiosalkuissamme osakepainon viime viikolla neutraaliin; eli Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 %. Tämä sen jälkeen, kun olimme viime elokuussa nostaneet osakkeet ylipainoon ja pitäneet Allokaatio 50 -rahastossa osakepainon n. 53 – 57 %:n tasolla. Syynä osakepainon laskulle on korkeammat arvostustasot ja poliittisten riskien mahdollinen yllättäminen loppukevään aikana. Samalla talouskasvun kiihtyminen voi jäädä nykyisistä odotuksista. Luonnollisesti olemme valmiita nostamaan osakkeet takaisin ylipainoon, mikäli talouskasvu todella kiihtyy tai jos poliittiset riskit väistyvät.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Osakemarkkinat lähellä huippuja, vaikka korjausliike käynnissä
Seuraava
Maailmantaloudessa kevätväsymystä
Samu Lang