26.08.2019

•    Perjantai pilasi viime viikon tunnelmat markkinoilla, kun globaalit osakemarkkinat laskivat rajusti 
•    Viikolla nähtiin valonpilkahduksia Euroopan taloudesta, kun taloutta ennakoivat ostopäällikköindeksit löivät odotukset
•    Neutraali näkemyksemme osake- ja korkomarkkinoilla säilyy ennallaan

Lähes koko viime viikon markkinat kulkivat lievässä myötätuulessa. Talousuutiset olivat pääasiassa positiivisia. Euroopassa julkaistiin alustavia tietoja ostopäällikköindekseistä, joiden mukaan taloustilanne näyttää hieman odotettua vahvemmalta. Ennätysalhaisiksi painuneet korot kipusivat hieman ja osakkeet nousivat globaalisti. Myötäinen virtaus vaihtui kuitenkin perjantaina lähes myrskylukemissa puhaltavaan vastatuuleen, kun Kiinan vastatullit ja keskuspankin maltillinen linja johtivat Yhdysvaltain presidentti Trumpin äkäiseen Twitter-tulvaan, jonka seurauksena yhdysvaltalaiset osakkeet laskivat 2-3 %. 

Viime viikon tärkeimmät uutiset kuultiin perjantaina, mutta tätä ennen saatiin tietoa talouden suuntaa ennakoivista ostopäällikköindekseistä. Yleisindeksit osoittivat Euroopassa odotuksia parempia lukemia. Erityisesti huomio keskittyi teollisuuden indekseihin, jossa tunnelma on ollut pitkään mollivoittoinen. Nyt saadut lukemat osoittivat tunnelmien kääntyneen, kun lukemat olivat hieman odotuksia parempia. Tilanne on kuitenkin edelleen se, että nykyiset lukemat erityisesti Saksassa viittaavat teollisuuden supistumiseen ja heikkoon kasvuun myös tulevaisuudessa. Yhdysvalloissa ostopäällikköindeksidata sen sijaan petti odotukset. Ylipäätään Eurooppaa paremmilla tasoilla ollut teollisuuden indeksi painui nyt myös Atlantin toisella puolella alle 50 pisteen rajan, jota pidetään yleisesti positiivisen kasvun minimitasona.

Positiivinen data näkyi viime viikolla myös korkomarkkinoilla, jossa negatiivisia ennätyksiä puhkoneet eurokorot nousivat hieman. Muutamien korkopisteiden noususta huolimatta korkosijoittajan arki on kuitenkin tulevaisuudessakin haastavaa. Koko Saksan valtion korkokäyrä on negatiivinen, toisin sanoen sijoittajalle ei ole tarjolla positiivista juoksevaa tuottoa edes kolmekymmenvuotisissa lainoissa. Suomen 30v valtionlainasta saa sentään muutamien korkopisteiden positiivisen tuoton. 

Viime viikon perjantai oli markkinoilla odotettu päivä ennen kaikkea siksi, että Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin oli määrä puhua keskuspankkiirien kokouksessa. Ennen Powellin puhetta Kiina kuitenkin tarjosi markkinoille huonoja uutisia kertoessaan Yhdysvaltojen tuonnin lisätulleista. Vaikka operaatio oli odotettu, ajoi se vielä auki olleet Euroopan osakemarkkinat laskuun. Powellin puhe ei tarjonnut merkittäviä yllätyksiä ja keskuspankki jatkaa maltillisella linjalla nojaten taloudesta saatavaan dataan. Presidentti Trump kuitenkin suivaantui sekä Kiinan tulleista että keskuspankin haluttomuudesta rajuille koronlaskuille ja julkaisi lempiviestintäkanavassaan Twitterissä näkemyksiään useamman viestin mittaisesti. Lisätulleja ja yleistä epävarmuutta lietsoneet viestit otettiin markkinoilla vastaan negatiivisesti, osakkeet laskivat Yhdysvalloissa ja viikon aluksi myös Aasiassa.

Näkemykseemme ei tehty viime viikolla muutoksia, jatkamme osakkeiden ja korkojen välillä neutraalissa painossa. Osakkeiden sisällä negatiiviset uutiset alleviivaavat negatiivista kehittyvien markkinoiden näkemystämme ja toisaalta korostavat myös Yhdysvaltojen ylipainoa, jossa näemme markkinan kestävän negatiivisia uutisia muuta maailmaa paremmin verrattain vahvan talouskasvun ja yritysten tuloskunnon takia. Koroissa yrityslainat ja riskiyrityslainat ovat edelleen houkuttelevia. Riskipreemiot ovat säilyneet melko matalina ja yritysten maksukyky sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa on edelleen hyvä. Matala korkotaso näkyy myös vaihtoehtoisten sijoitusten näkemyksessämme, joka säilyy edelleen positiivisena.

 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Negatiiviset tunnelmat ja poikkeukselliset hinnoitteluerot avaavat sijoittajalle mahdollisuuksia
Seuraava
Tariffeja satelee ja keskuspankit jakelevat sateenvarjoja