31.08.2015

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

PAHIN HEILUNTA OHI - RISKINOTTOHALUKKUUS PALAUTUMASSA

» Riskisijoitusten ylimyyty tila purkautui terävänä kurssinousuna

» Korkomarkkinat eivät ole huolissaan länsimaiden talouskasvusta

» Systemaattiset sijoitusstrategiat ylläpitävät myyntipainetta lyhyellä aikavälillä


Keskeiset osakeindeksit hyppäsivät terävästi ylöspäin viime viikolla


Markkinat olivat monella mittarilla historiallisen ylimyytyjä viime viikolla. Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia kuvastava VIX-indeksi hyppäsi yli 40 pisteen lukeman, volatiliteettikäyrä kääntyi laskevaksi, RSI-indeksit tippuivat keskeisillä osakeindekseillä alle 20 pisteen lukeman ja ostettujen myyntioptioiden suhde osto-optioihin nousi terävästi. Edellä mainitut mittarit ja monet muut osoittivat kurssilaskun ampuneen yli. Laitoimme käteistä töihin allokaatiosalkuissamme 25. ja 26.8. ostamalla yhdysvaltalaisia High Yield -yrityslainoja ja yhdysvaltalaisia osakkeita. Molemmat hankinnat ovat selvästi plussan puolella tätä kirjoitettaessa. Uskomme pahimman kurssiheilunnan olevan takanapäin. Myyntipainetta tullaan vielä näkemään, mutta uskomme, että kuluvan vuoden osalta alimmat tasot esimerkiksi Eurostoxx 50 ja S&P 500 -osakeindekseissä ovat takanapäin.


Reaalikorot ovat olleet nousussa, riskisijoitusten myyntipaineesta huolimatta


Raaka-aineiden hintojen terävä lasku, Kiinan hidastuva talouskasvu ja kehittyvien markkinoiden valuuttojen selvä heikentyminen ovat herättäneet pelot maailman talouskasvun pysähtymisestä ja edelleen osakkeiden nousutrendin kääntymisestä laskuun. Uskomme länsitalouksien kestävän raaka-ainemarkkinoilta ja kehittyvistä talouksista kumpuavan deflaatioshokin. Korkomarkkinat tuntuvat olevan kanssamme samaa mieltä. Viime aikojen markkinamyllerryksessä pitkät korot ovat olleet lievässä nousussa, vaikka inflaatio-odotukset ovat laskeneet selvästi. Tämä johtuu siitä, että reaalikorot ovat nousseet niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin. Reaalikorkojen nousun taustalla voi tietenkin olla monia syitä, mutta on vaikea nähdä, että korot nousisivat, mikäli korkosijoittajat pelkäisivät länsimaiden talouskasvun pysähtyvän. Pitää kuitenkin muistaa, että raaka-aineiden hintojen laskulla on kulutuskysyntää vahvistava vaikutus vähänkään pidemmällä aikavälillä.


Historiallisen volatiliteetin nousu lisää myyntipainetta lähitulevaisuudessa


Viimeisen vuoden ajan erilaisten systemaattisten sijoitusstrategioiden suosio on noussut selvästi. Iso osa näistä strategioista tekee sijoituspäätöksiä pohjautuen liikkeisiin historiallisessa volatiliteetissa. Viimeisen parin viikon aikana nähty kurssiheilunnan terävä nousu aiheuttaa todennäköisesti myyntejä näissä strategioissa. Myyntipaineen voimakkuutta ja pituutta on hyvin vaikea arvioida, mutta esimerkiksi JP Morgan on omassa analyysissään arvioinut, että ko. strategioista johtuva myyntipaine voisi olla välillä 150 – 200 mrd USD seuraavien viikkojen aikana. Uskomme, että edellä mainitulla tekijällä on ainakin osittainen vaikutus lähitulevaisuuden kurssiliikkeisiin. Näemme markkinoilla yllättäviä myyntipiikkejä, jotka eivät tunnu liittyvän mihinkään yksittäiseen uutiseen tai markkinateemaan. Nämä ovat kuitenkin ohimenevä ilmiö eivätkä vaaranna pidemmän aikavälin kehitystä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Puolipilvistä ja heikko näkyvyys
Seuraava
Ensimmäisiä vakautumisen merkkejä osakemarkkinoilla – taustalla PBOC ja EKP