17.09.2018

Osakkeet nousivat Yhdysvalloissa 

Viime viikolla yhdysvaltalaiset osakkeet nousivat, kun maan inflaatio oli odotettua maltillisempaa. Näin Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) ei tarvitsisi nostaa korkoja kovin nopeasti tai paljon. Ajatuksellisesti, yritysten tulevia tulovirtoja voidaan diskontata tähän päivään edelleen maltillisella korkotasolla. Luonnollisesti tämä oli vain yksi inflaatioluku, johon ei kannata liikaa tuijottaa. Ensi viikolla (26.9.) on Fedin korkopäätös, jolloin Fedin odotetaan nostavan viitekorkoa edelleen 2,0 %:sta 2,25 %:iin. Tulevaisuuttakin ennakoiden USA:n 2v. korot jatkoivat viime viikolla nousua (nyt 2v. korko 2,8 %).      

USA ja Kiina neuvottelupöytään – vai ei ? 

Viime viikolla Yhdysvaltain valtiovarainministeri Mnuchin kutsui kiinalaiset neuvotteluihin Washingtoniin keskustelemaan tullien mahdollisista laskuista. Viikonlopun aikana presidentti Trump kuitenkin ilmoitti nostavansa tulleja koskien 200 miljardin dollarin tuontia Kiinasta. Luonnollisesti kiinalaiset ilmoittivat tämän jälkeen, etteivät neuvottele paineen alla eivätkä ehkä tule Washingtoniin. Kiinalaiset osakkeet jatkoivat laskuaan tänään, koska sijoittajat pelkäävät kauppasotakeskustelun pahenevan teoiksi. Trumpin vastahakoisuudessa sopia kiinalaisten kanssa on osin ideologisia tavoitteita, joilla pyritään avaamaan Kiinan talous ja demokratisoimaan Kiina. Tämähän ei tule onnistumaan. Eli on mahdollista, että kauppasotakeskustelu pahenee edelleen ja iskee maailmantalouteen.  

Loppusuora häämöttää Italian budjettineuvotteluissa

Italian talouskasvu junnaa paikallaan. Maan tuottavuus on jäänyt jälkeen muusta Euroopasta, ja samalla palkkojen nousu on heikentänyt kilpailukykyä. Tuore hallitus on listannut useita eri hankkeita, jotka kuulostavat maan budjetin näkökulmasta haastavilta. Todennäköistä on kuitenkin, että hallitus pyrkii edistämään hankkeita vain hieman pitäen samalla huolen siitä, ettei budjettivaje kasva liian suureksi. Todennäköisin vaihtoehto lienee se, että budjetti saadaan neuvotteluiden päätteeksi riittävän salonkikelpoiseksi myös EU:n näkökulmasta. Euroskeptiset äänensävyt saavat Italiassa jatkossakin palstatilaa, mutta taustalla italialaiset tiedostavat hyvin, ettei euro- tai EU-ero ole todellisuudessa realistinen vaihtoehto. Keskustelu Italian ympärillä jatkuu syksyn mittaan, mutta todennäköisyys vuoden 2011 kaltaiselle laajalle Italia-lähtöiselle kriisille on hyvin pieni.

Ruotsissa haastavat hallitusneuvottelut

Ruotsin vaalitulos vei länsinaapurin odotetun hankalaan poliittiseen tilanteeseen. Sekä vasemmisto- että oikeistoblokin tulos jäi niin matalaksi, ettei kumpikaan pysty yksin muodostamaan hallitusta. Samalla yhteistyö Ruotsidemokraattien kanssa vaikuttaa edelleen olevan pannassa. Neuvottelut jatkunevat vielä tovin, mutta tällä hetkellä todennäköisimmältä vaikuttaa skenaario, jossa valtablokit pääsevät keskenään riittävään yhteisymmärrykseen isoista linjoista ja toinen muodostaa hallituksen toisen blokin hiljaisella hyväksynnällä. Hyvässä kunnossa olevan Ruotsin talouden näkökulmasta tämä on heikko vaihtoehto, sillä maan taloutta hidastaviin isoihin haasteisiin kompromissihallitus pystyy tuskin puuttumaan. Maan verotus ja erityisesti asuntomarkkinat kaipaisivat uudistusta. Isojen kaupunkien muuttovoitto tukee asuntojen hintoja, mutta vuokrasääntely luo talouteen tehottomuutta ja nakertaa pidemmällä aikavälillä talouskasvua. 

Allokaatiosalkuissamme laaja globaali hajautus – osakepaino neutraalissa, lisäsimme hieman HY -lainoja Yhdysvalloista 

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 % ja käteispaino on n. 10 %. Osakkeiden sisällä suosimme edelleen yhdysvaltalaisia osakkeita. Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä HY (High Yield) -lainoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa, sekä käteistä. Viime viikolla lisäsimme hieman riskilainoja (HY) Yhdysvalloista, koska maan talouskasvu on jatkumassa eivätkä Fed:n nostot vielä iske yritysten taseisiin. Kehittyvillä markkinoilla meillä ei ole edelleenkään sijoituksia osakkeissa eikä koroissa. Viimeisen 12kk aikana Allokaatio 50 -rahasto on tuottanut n. 3,3 % ja Allokaatio 100 -rahasto n. 7,6 %. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Maailmantalouden kasvu hidastumassa?
Seuraava
Kauppasotakeskustelussa vaihteeksi optimismia
Kai Leppelmeier