16.01.2017

Alkuvuoden aikana Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on ollut muuttumaton ja 10v. korko on säilynyt 2,4 - 2,5 % tasolla. Euroalueella osakkeet ja varsinkin aiemmin jälkeenjääneet osakkeet ovat menestyneet paremmin. Isossa kuvassa käsillä voi hyvin olla tämän syklin viimeinen jakso. Maailmantalous ja tulokset kasvavat, kuluttajien luottamus on huipussaan ja työttömyys laskee edelleen. Samalla Yhdysvaltain keskuspankki ja ensi vuonna myös EKP kiristävät rahapolitiikkaansa. Osakkeet säilyvät parhaana sijoitusluokkana vielä ehkä noin 1 – 2 vuoden ajan, mutta riskit kasvavat. Allokaatiosalkuissa olemme laskeneet osakepainon lähes neutraaliin, lisänneet yrityslainoja ja italialaisia osakkeita. Tällä viikolla EKP, tuloskausi ja Trumpin virkaanastuminen.


Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi ja 10v. korko eivät ole enää nousseet

Alkuvuonna 2017 S&P 500 -indeksi on ollut pitkälti muuttumaton ja vaihdellut noin 2250 – 2280 tasolla. Korkopuolella Yhdysvaltain 10v. korko ei käytännössä noussut 2,6 % tason yläpuolelle ja on nyt laskenut 2,4 %:iin. Euroalueella osakkeet ovat menestyneet hieman paremmin. Euroalueella pitkät korot ovat toistaiseksi jatkaneet nousuaan ja Saksan 10v. korko on nyt n. 0,3 %:n tasolla. Korkoero Yhdysvaltain ja Saksan välillä on hieman kaventunut ja euro vahvistunut suhteessa dollariin.


Iso kuva: osakesyklin viimeinen jakso alkanut

Isossa kuvassa olemme puhuneet osakkeiden vuosikymmenestä viimeiset 5 – 6 vuotta. Olemme tarkoittaneet tällä jaksoa, jossa keskuspankit pitävät rahapolitiikan hyvin elvyttävänä ja talouskasvu ensin elpyy Yhdysvalloissa (2009 – 2013). Seuraavassa vaiheessa työttömyysasteet laskevat, talouskasvusta tulee arkipäivää, kuluttajien luottamus nousee ja Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) aloittaa maltillisen rahapolitiikan kiristämisen (2013 – 2016). Viimeisessä vaiheessa talouskasvusta tulee itsestään selvää, palkat nousevat, kuluttajien luottamus on korkealla, velkaantuminen kasvaa ja Fedin koronnostoista tulee arkipäivää (2017 - ).


Korkomarkkinoiden seuraaminen avainasemassa

Lähivuosina tärkeintä on arvioida, millä Fedin viitekoron tasolla koronnostot iskevät Yhdysvaltain talouteen. Samalla myös Yhdysvaltain korkokäyrä tulee horisontaaliseksi tai jopa laskevaksi. Tällöin 2v. korko on samalla tasolla kuin 10v. korko.

Nyt korkokäyrä on vielä hyvin nouseva, kun Fedin viitekorko on 0,5 % - 0,75%, 2v. korko on 1,2% ja 10v. korko 2,4%, eli taantumaa ei lähiaikoina Yhdysvalloissa ole odotettavissa.

Kun Fedin viitekorko on tasolla 1,5% - 2,5 %, ensimmäiset merkit ongelmista tulevat esiin globaalisti. Kun Fedin viitekorko on n. 2,5%:n tasolla, korkokäyrä muuttuu horisontaaliseksi. Tällöin myös osakkeiden laskumarkkina alkaa. Meillä olisi näin vielä noin 1 - 2 vuotta nousumarkkinaa jäljellä, mutta riskit siis kasvavat jo tämän vuoden lopulla.


Allokaatiosalkuissamme laskimme osakepainon lähes neutraaliin

Allokaatiosalkuissamme olemme heinä-elokuusta eteenpäin pitäneet osakkeet ylipainossa. Trumpin valinnan jälkeen olemme entisestään lisänneet yhdysvaltalaisia osakkeita ja ostaneet mm. pieniä ja keskisuuria yhtiöitä.

Allokaatio 50 -rahastossa osakepaino on syksyn ajan vaihdellut 53 - 56 % välillä. Tammikuun alussa kevensimme hieman osakeylipainoa ja viime viikolla entisestään. Laskimme Allokaatio 50 -rahaston osakepainon nyt n. 51 % tasolle. Muutos oli taktisluonteinen eli odotamme osakkeiden edelleen tuottavan tämän vuoden aikana, mutta lyhyellä tähtäimellä osakkeiden nousu oli liiallista.

Osakkeiden sisällä olemme pienellä painolla lisänneet italialaisia keskisuuria yhtiöitä. Toisaalta olemme vähentäneet saksalaisia osakkeita. Korkopuolella olemme joulukuun lopulla ja alkuvuonna lisänneet globaaleja yrityslainoja (IG) eurosuojatusti, eli emme ota näissä turvallisissa sijoituksissa nyt valuuttariskiä. Samoin olemme hieman lisänneet yhdysvaltalaisia riskisiä yrityslainoja (HY) valuuttasuojatusti.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoitusvuosi saatiin kunnialla päätökseen
Seuraava
Q4/2016 -tulosperiodin viesti ollut rohkaiseva
Samu Lang