02.12.2019

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

•    Marraskuu oli osakemarkkinoilla paras kuukausi sitten kesäkuun
•    Hyvä talousdata vahvistaa uskoa taantumalta välttymiseltä ensi vuonna
•    Hong Kongin tilanne painoi markkinoita loppuviikosta

Osakkeet jatkoivat nousuaan marraskuussa. Maailman osakemarkkinoiden kuukauden tuotto euroissa oli 3,8 %. Nousu oli kovin sitten kesäkuun ja marraskuun tuotto kolmanneksi suurin tänä vuonna. Kaiken kaikkiaan MSCI World -indeksi on tuottanut tänä vuonna 26,5 %. Markkinoita nostivat kuun aikana optimismi kauppaneuvotteluista sekä tasaantunut talousdata. Yhdysvaltain osakkeet (S&P 500 -indeksillä mitattuna) tuottivat kuun aikana suuremmista alueista parhaiten noin 4,75 % euromääräisellä tuotolla, josta noin 1,25 % tuli dollarin vahvistumisesta suhteessa euroon. Heikoin maantieteellinen alue oli puolestaan kehittyvät markkinat noin 1 % tuotolla. S&P 500 -indeksi onkin tuottanut tänä vuonna jo noin 32 % eurosijoittajalle.

Korkomarkkinoilla on näkynyt samainen optimismi talouskasvusta. Korkojen nousu on jäänyt maltilliseksi, mutta se on riittänyt painamaan valtionlainojen tuotot miinukselle marraskuussa. Euroalueen valtionlainaindeksin tuotto oli noin -1 % kuun aikana. Yrityslainat pärjäsivät paremmin, vakavaraiset yrityslainat jäivät noin -0,25 % laskuun ja riskisemmät yrityslainat puolestaan yltivät noin 1 % positiiviseen tuottoon.

Viikon positiiviset uutiset keskittyivät talousrintamalle. Yhdysvalloissa tämän vuoden kolmannen kvartaalin kasvulukua korjattiin ylöspäin ja muun muassa kestokulutustavaroiden tilaukset lokakuussa yllättivät positiivisesti. Viikonloppuna markkinoiden sulkeutumisen jälkeen saatiin myös Kiinasta odotuksia paremmat ostopäällikköluvut. Myös teollisuuden kyselyn lukema palautui 50 päälle, mikä indikoi aktiviteetin kasvavan, joskin hitaasti. Kiinan luvut ovat jatkoa viime ajan viesteille teollisuuden laskun katkeamisesta. Mistään vahvasta palautumisesta ei voida kuitenkaan vielä puhua. Sitä ennen viikko päättyi mollivoittoisesti Hong Kongin tilanteen jatkuessa ja Yhdysvaltojen ja Kiinan nokittelusta puheiden tasolla. Markkina ei kuitenkaan näytä uskovan kriisin vaikuttavan kauppaneuvotteluihin. Osakkeet ovat nyt maanantaina tätä kirjoittaessa hienoisessa nousussa mainitun Kiinan talousdatan jälkimainingeissa.

Uskomme ensi vuonna vältyttävän laajalta taantumalta, mutta talous- ja tuloskasvu jäävät todennäköisesti mataliksi. Suhtaudumme epäilevästi osakemarkkinoiden odotuksiin ensi vuoden tuloskasvusta. Pidämme allokaatioratkaisumme lievässä osakealipainossa. Maantieteellisesti uskomme edelleen Yhdysvaltoihin, teemoissa arvo- ja teknologiayhtiöihin. Purimme viime viikon aikana voimakasta kehittyvien markkinoiden alipainoamme lisäämällä kehittyvän Aasian osakkeita. Korkopuolella uskomme yrityslainoihin, vaikka emme usko korkotason voimakkaaseen nousuun ensi vuonna.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kauppasota määrää edelleen markkinoiden tahdin
Seuraava
Markkinoilla edessä kiireinen viikko – rahapolitiikka ja brexit fokuksessa