30.05.2016

» Viime viikolla osakemarkkinat nousivat globaalisti. Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi lähestyy 2100 pisteen tasoja ja Euroopassa nousu oli viime viikolla voimakasta.

» Nousun taustalla olivat hyvät uutiset Yhdysvaltain asuntomarkkinoilta sekä Saksan taloudesta. Lisäksi sijoittajien odotukset Englannin eroamisesta EU:sta laskevat. Maailma ei yhtäkkiä olekaan romahtamassa, kuten moni sijoittaja on talven aikana pelännyt.

» Allokaatiosalkuissamme me suosimme länsimaisia osakkeita Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Varsinkin yhdysvaltalaisilla sijoittajilla on nyt voimakas alipaino eurooppalaisissa osakkeissa, mikä voi edelleen johtaa osakkeiden nousemiseen Euroopassa, mikäli Brexit ei toteudu.

» Tällä viikolla julkaistaan lukuisia merkittäviä talousuutisia. Keskiviikkona julkaistaan yritysten luottamusindeksit Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Lisäksi perjantaina julkaistaan toukokuun työllisyysraportti Yhdysvalloissa.


Osakemarkkinat globaalisti nousussa

Viimeisen reilun kuukauden ajan S&P 500 -indeksi on vaihdellut pistelukujen 2035 ja 2110 välillä. Viime viikolla osakemarkkinat nousivat globaalisti ja S&P 500 -indeksi nousi perjantaina jo n. 2100 pisteeseen, eli jo varsin lähelle kaikkein korkeimpia tasoja n. 2130. Viime viikkoina osakkeiden nousu on ollut varsin vahvaa myös Euroopassa ja pelkästään viime viikolla Euroopan osakemarkkinat nousivat n. 3,6 %.


Osakkeiden nousun taustalla sijoittajien liialliset pelot varsinkin Euroopan osalta

Osakkeiden nousun taustalla on sijoittajien allokaatiot. Moni sijoittaja on pelännyt maailmantalouden taantumaa, deflaatiota, keskuspankkien epäonnistumista ja viimeisimpänä Englannin eroamista EU:sta. Nyt kun pelot eivät ehkä olekaan toteutumassa, moni sijoittaja voi joutua väkisin ostamaan osakkeita ja vähentämään isoja käteispainojaan.

Varsinkin yhdysvaltalaisilla sijoittajilla on tällä hetkellä hyvin alhaiset painot Euroopassa. Kun aletaan ymmärtää euroalueen talouskasvun piristyminen, ja jos Englanti jää EU:iin, moni sijoittaja tulee lisäämään eurooppalaisia osakkeita. Viime viikkoina olemme kokeneet ensi askelia tästä, kun sijoittajat ovat hieman lisänneet osakepainojaan.

Taustalla on toki myös hyviä talousuutisia. Viime viikolla julkaistiin hyviä talousuutisia Yhdysvalloista ja Saksasta. Yhdysvalloissa varsinkin uusien asuntojen myynti oli odotettua vahvempaa. Saksassa yritysten luottamusta mittaava nousi entisestään ja ennakoisi Saksan talouden vahvistumista. Englannissa ainakin yhden kyselytutkimuksen perusteella Englanti olisi jäämässä EU:n kohtalaisen selvin numeroin.


Tällä viikolla julkaistaan tärkeitä talousuutisia Yhdysvalloissa ja Kiinassa

Tällä viikolla julkaistaan lisää tärkeitä talousmittareita Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Keskiviikkona julkaistaan yritysten luottamusindeksi Kiinassa (PMI) ja Yhdysvalloissa (ISM). Torstaina on EKP:n kokous. Perjantaina julkaistaan Yhdysvalloissa maan työllisyysraportti toukokuussa. Luonnollisesti työllisyyden kehittyminen on avainroolissa, kun sijoittajat ennakoivat Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikkaa loppuvuoden aikana.


Allokaatiosalkuissamme riskiä on osakkeissa, mutta myös riskisissä yrityslainoissa

Aivan tämän vuoden alussa laskimme allokaatiosalkuissamme osakkeet hienoiseen alipainoon. Nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita hieman helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 53 %.

Luonnollisesti allokaatiosalkuissamme on markkinariskiä osakkeissa, mutta myös korkopuolella. Olemme alkuvuonna säilyttäneet isot sijoitukset riskisissä yrityslainoissa erityisesti Euroopassa. Allokaatio 50 -rahastossa on 18 %:n paino riskisissä yrityslainoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Odotamme EKP:n toimien avittavan riskisiä yrityslainoja ja myös öljyn hinnan nousu tukee riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa. Nykyinen talousympäristö, jossa talouskasvu jatkuu maltillisena ja mutta samalla keskuspankkien toimet pitävät konkurssit vähäisinä, tukevat riskisiä yrityslainoja (HY).


Allokaatio

» Osakkeet ovat maltillisessa ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja taantumasta.

» Kiinan keskuspankin elvytys, öljyn hinnan nousu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskipreemiot laskuun ja osakemarkkinat nousuun.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet ja varsinkin rakennusyhtiöt hyötyvät EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Alkuvuonna olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja hieman kehittyviä markkinoita.


Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia erityisesti Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

» Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta ja osakkeiden laskulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Heikko tuloskehitys rasittaa tunnelmia
Seuraava
Heikot työllisyystilastot viikonlopun suurin shokki
Samu Lang