08.06.2020

Optimismi valtasi viime viikolla pörssit globaalisti. Yhdysvaltain osakemarkkina nousi 4,9 %, Euroopan 7,1 %. Myös toimialakohtaisia valopilkkuja löytyi, esimerkiksi Euroopan pankkisektori nousi yli 20 %. Lisäksi öljyn hinta palautui reilusti talousoptimismin levitessä markkinoilla. Parhaimmat pörssit löytyvät Yhdysvalloista ja Suomesta - Yhdysvallat ovat nousseet pohjalukemista noin 43 % samalla kun suomalaiset osakkeet ovat nousseet noin 45 %.

Yhdysvalloissa S&P 500 indeksiä on ajaneet paljon defensiiviset yhtiöt, eli toisin sanoen, ei-sykliset toimialat. Lisäksi suurin toimiala Yhdysvaltojen indeksissä, eli teknologia, on sattumoisin nauttinut jopa paremmista näkymistä koronakriisin takia ihmisten kuluttaessa enemmän internetin kautta kuin aikaisemmin. Tästä syystä Yhdysvallat olivat nousukärjessä kun osakkeet lähtivät nousemaan. Viime aikoina viestikapula on kuitenkin siirtynyt hetkellisesti Euroopalle. Tätä kehitystä on ajanut sijoittajien siirtyminen syklisempiin toimialoihin ja niihin yhtiöihin, jotka on nähty merkittävinä kärsijöinä koronakriisin talousvaikutuksista. Tämä kehitys on hyödyttänyt Suomen osakemarkkinaa vahvasti viime aikoina.

Tätä kehitystä on ajanut vahvasti kaksi tärkeää tekijää. Ensimmäinen näistä on talouksien hiljattainen avaaminen ja sitä kautta talousoptimismin nousu, varsinkin toimialoilla joiden näkymät olivat eniten hämärän peitossa. Osakemarkkinat uskovat, kun näkevät, ja esimerkiksi listatuissa vakuutus- sekä kiinteistöyhtiöissä on nähty vasta nyt kunnollista liikettä positiiviseen suuntaan, kun yhtiöt ovat kommunikoineet tilanteen paranevan hiljalleen. Myös turismiin liitännäiset yhtiöt sekä lentoyhtiöt ovat nousseet rajusti globaalisti viime viikkojen aikana. Näiden osalta tilanne jatkuu kuitenkin melko hankalana lähitulevaisuudessa. 

Toinen syy vahvoille kurssinousuille kyseisissä toimialoissa on sijoittajien hyljeksintä. Koronakriisin aikana käteispainoja nostettiin ja osakepainoja laskettiin. Monet sijoittajat piiloutuivat teknologiayhtiöihin sekä aikaisemmin mainittuihin defensiivisiin yhtiöihin. Trendin kääntyessä, edes hetkellisesti, monet joutuvat ottamaan kyseisiä toimiala-alipainojaan kiinni. Tämä johtaa lumipalloefektiin, joka nostaa kursseja entisestään. Eli kyseessä on monella tapaa klassinen keskiarvoistuminen monen osalta. Ylilyöntejä korjataan nyt pois ja sitten jäädään miettimään, että mihin maailma menee.

Entä sitten talouden kehitys sekä koronavirus?

Kun suljemme toisen kvartaalin kirjat kansiinsa, niin lopputulos tulee olemaan niin talouden kuin yritysten tulosten osalta ruma. Se on kuitenkin laajalti kaikkien tiedossa. Merkittävämpi asia riskisijoituksille on se, miltä talous näyttää loppuvuonna / ensi vuonna. Todennäköisesti pahin jää taakse tähän kuluvaan kvartaaliin, ja näemme jo pientä elpymistä pohjilta kolmannen kvartaalin aikana kun talouksien avaamista jatketaan. Tämä luo pohjaa sille, että yritysten tulokset voivat näyttää jopa ihan hyviltä vuonna 2021.

Lisäksi, keskuspankit sekä valtiot ovat äärimmäisen elvyttävällä kannalla. Historiassa ei ole kannattanut tapella keskuspankkeja vastaan, ja näemme, että tämä sama teesi jatkuu edelleen. Kun tulemme ulos korona kriisistä lopullisesti, elvyttävä rahapolitiikka jää voimaan. Tämä tukee ajatusta noususyklistä. Se, että kuinka pitkä sykli on kyseessä jää nähtäväksi, mutta toistaiseksi vire on kaikki asiat huomioiden positiivinen.

Kuitenkin on hyvä huomioida se, että koronaviruksen leviämisen riski on edelleen olemassa ja jopa erittäin todennäköinen. Uskomme kuitenkin, että mikäli leviäminen on maltillista, niin rajoitustoimia ei tuoda takaisin samalla mittakaavalla, sillä talousvaikutukset ovat liian tuhoisat. On löydettävä muita tapoja elää viruksen kanssa.

Koronan ulkopuolella, painotamme edelleen Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta kumpuavia uhkia talousnäkymille globaalisti. Taantuma-aikoina istuvan presidentin uudelleenvalinnan todennäköisyydet pienenevät ja olemme jo nyt nähneet vedonlyöntikertoimien siirtymisen Joe Bidenin puolelle. Sisäpoliittinen tilanne ei myöskään tue Trumpia, mellakoiden jatkuessa suhteellisen vahvoina edelleen. Tämä luo epätasaisuutta jo valmiiksi arvaamattomaan Trumpin hallinnon reaktiofunktioon. Uskomme, että riski arvaamattomille ratkaisuille on suurehko. 

Olemme allokaatiosalkuissamme ylipainossa osakkeissa. Pidämme edelleen teknologiayhtiöistä ydinsijoituksena pitkällä aikavälillä, mutta lyhyellä aikavälillä sykliset yhtiöt sekä Eurooppa ovat ylipainossa. Olemme vähentäneet Aasian osakemarkkinan painoa viime aikoina geopoliittisen riskin vuoksi. Lisäksi, olemme korkopuolella ylipainossa yrityslainoissa. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Koronakriisistä toipuva talous siirtymässä akuutista vaiheesta kohti pitkää ja epävarmaa toipumista
Seuraava
Inflaation kiihtyminen ei ole suuri riski tällä hetkellä, takana on epäsuosituin kurssinousu ikinä
Samu Lang