14.09.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Viime viikolla nähtiin vielä kuumien teknologiaosakkeiden heiluntaa, mutta kokonaissuunta oli lopulta enemmän sivuttaista. Otsikoihin nousivatkin tilalle tutut poliittiset väännöt. Yhdysvalloissa kongressi ei ole vieläkään lähellä yksimielisyyttä mm. heinäkuuhun päättyneen lisätyöttömyyskorvauksen jatkosta. Liittovaltion elvytystoimet ovat tuoneet kuluttajille merkittävän lisätulon pandemian aikana. Toisaalta odotuksia nopeammin laskenut työttömyysaste johtuu varmasti osittain hyvin anteliaan työttömyyskorvauksen poistumisesta. Tämä voi tietysti jatkua vain niin kauan kuin taloutta voidaan avata koronaepidemiasta huolimatta. Yhdysvaltojen osakemarkkina jäi muusta maailmasta viime viikolla, tämä viikko taas on avautumassa positiivisemmin.

Rapakon tällä puolella viidettä vuotta väännössä oleva Brexit-neuvottelu nousi myös otsikoihin. Neuvotteluissa ei ole viime aikoina edetty ja viimeisimpänä liikkeenä britit harkitsevat alkuvuoden sopimuksen rikkomista. Tämä ei luonnollisesti tee vastapuolesta myötämielisempää neuvottelukumppania, varsinkin kun EU:n neuvotteluasema suhteessa Britanniaan vaikuttaa edelleenkin vahvalta. Niin sanottu Hard Brexit näyttää kieltämättä entistä todennäköisemmältä vuodenvaihteessa. Maailmantaloudelle kova brexit ei olisi suuri riski, mutta luonnollisesti jälleen yksi negatiivinen tekijä Euroopan ja erityisesti brittien talouden elpymiselle. Punta onkin heikentynyt jälleen viime viikkoina.
 

Korkomarkkinoilla ei nähty suurta dramatiikkaa viime viikolla. EKP:ltä ei saatu muutoksia politiikkaan, joskin kommentit taloudesta olivat aiempaa positiivisempia. EKP:n kommentteja euron vahvuudesta odotettiin hartaimmin. Yhteenvetona tiedotustilaisuudesta ja sen jälkeisistä EKP:n jäsenien kommenteista on, että euron vahvuus ei huoleta – vielä. Euro päätti viime viikon edellisperjantain tasoilla (n. 1.1850). Talouden elpyminen on näkynyt nousseina inflaatio-odotuksina varsinkin Yhdysvalloissa, mutta pitkätkin korot ovat pysyneet ankkuroituina loppukevään tasoille Atlantin kummallakin puolen. Keskuspankkien viestinnästä voidaankin tulkita ettei kiirettä koronnostoille ole vielä pitkään aikaan, vaikka inflaatio nousisi hieman. Japanissahan keskuspankki asettaa jo nyt suoraan pitkän koron tason lyhyiden lisäksi. Muut isot keskuspankit ovat vältelleet tätä, joskin epäsuorasti vaikuttaen lainaosto-ohjelmien kautta. Joka tapauksessa odotettavissa on negatiiviset reaalikorot (inflaatiokorjatut) vielä pitkään. Tämä on positiivista taloudelle ja velallisille, mutta negatiivista valtionlainasijoittajille.

Yrityslainamarkkinat ovat pysyneet rauhallisina osakeheilunnan läpi. Riskilisät ovat edelleenkin koholla alkuvuoden tasoista, mutta normalisoituneet selkeästi kevään kriisitasoilta. Erityisesti keskuspankkien tuki pitänee lainamarkkinat rauhallisina ainakin pienempien heiluntojen läpi.

Markkinalle ja maailmantaloudelle suurin riski on edelleen koronavirus. Samalla kun Amerikoissa tartuntaluvut on saatu vaihteeksi laskuun, nousevat luvut nyt Euroopassa ja esimerkiksi Intiassa. ”Toinen aalto” ei kuitenkin vielä ole näyttänyt kevään kaltaiselta, vaikka viralliset tartuntaluvut ovat useissa maissa ylittäneet kevään tasot. Tähän mennessä onkin selvitty kohdennetuilla toimilla, mutta aika näyttää miten tilanne kehittyy talven saapuessa. Toisaalta vuoden loppuun mennessä saattaa käytössä olla jo yksi tai useampi rokote. Rokotuskampanjoissa toki menee aikaa, mutta markkinat tuskin odottavat kaikkien rokottamiseen asti, mikäli yksi tai useampi tehokas ja turvallinen rokote näyttää toteutuvan. Viikonlopun aikana aiemmin viimeisen vaiheen tutkimuksensa keskeyttäneet AstraZeneca ja Oxford kertoivat saaneensa luvan jatkaa tutkimusta. 

Pidämme allokaatioratkaisuissamme osakkeet lievässä ylipainossa. Osakepuolen ydin on edelleenkin teknologiaosakkeet, joiden uskomme olevan pitkän aikavälin voittajia. Lisäksi painotamme kuitenkin myös heikommin menneitä sektoreita, kuten vakuutusyhtiöitä ja terveydenhuoltoa. Korkopuolella uskomme yrityslainoihin.

 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tulikuumille teknologiaosakkeille kylmä suihku – markkinoilla katseet kohdistuvat ensimmäisiin rokoteaihioiden kolmosvaiheen tuloksiin
Seuraava
Syksyn vaisut markkinatunnelmat jatkuivat - osakkeiden lasku tarjoamassa ostonpaikkoja?