18.11.2019

Osakemarkkina käy kuumana kohti vuotta 2020 – Joulupukki tullut etuajassa kolkuttelemaan
•    Riskimarkkinat pärjänneet loistavasti talousoptimismilla
•    Optimismi teollisuuden hitaasta paranemisesta on perusteltua
•    Positiivisuus kauppasodasta sekä tuloskasvusta on hataralla pohjalla toistaiseksi

Viime viikolla riskimarkkinat käyttäytyivät suhteellisen rauhallisesti. Yhdysvaltojen osakemarkkina on ollut johtava markkina, joka on sinänsä mielenkiintoista, koska globaalin optimismin parantuessa luulisi tämän osakemarkkinajohtajuuden kääntyvän toisinpäin, ainakin hetkeksi. Tämä kuluva kvartaali on ollut siinä mielessä mielenkiintoinen kvartaali, koska ensimmäistä kertaa hetkeen pitkät korot ovat nousseet ja arvo-osakkeet ovat pärjänneet vallan mainiosti. Näitä hetkiä ei montaa ole viimeiseen pariin vuoteen mahtunut. Syynä markkinakehitykselle on optimismin nousu kauppasodan helpottumisen siivittämänä. 

Orastavalle optimismille on muutamia syitä, yksi hyvä, loput toistaiseksi hieman heikkoja. Hyvä syy optimismille on se, että globaalin teollisuuden aktiviteetti on pohjannut ja näyttää väläyttävän pientä kasvun palautumisen merkkiä. Esimerkiksi globaalisti metallialojen ostopäällikköindeksit näyttävät pomppaavan vakuuttavasti takaisin maagisen 50-pisteen rajapyykin yli. Selkokielellä sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että yhtiöiden kasvu ei ole heidän omasta mielestään supistumassa. Tämä on merkittävää, sillä nämä kyseiset indeksit ja alat ovat lasketelleet vahvasti vuodesta 2018 lähtien. Samaan aikaan myös autoala on näyttänyt pieniä parantumisen merkkejä, mutta tästä emme valitettavasti ole niin innoissamme, sillä autoalalla on edessä kova rakenteellinen haaste teknologian kanssa. Viime viikollakin saimme nähdä tästä viestiä Volkswagenilta, joka ennusti käyttävänsä 60 miljardia euroa teknologiainvestointeihin seuraavan viiden vuoden aikana. Jos tämä suhteutetaan yrityksen oman pääoman markkina-arvoon, joka on 91 miljardia euroa, niin voidaan todeta investointien olevan aikamoinen rahareikä yhtiön omistajille.  Ei kiitos.

Eli teollisuusdatasta saatu signaali on osittain uskottava. Mitenkäs tulosennusteet sekä niiden signalointiarvo?

Tällä hetkellä vuodesta 2020 odotetaan vahvaa vuotta. Sekä Yhdysvalloista että Euroopasta saadaan noin +9 % tuloskasvua, Japanista +15 % sekä kehittyviltä markkinoilta +14 %. Odotukset ovat kasautuneet nimenomaan syklisille yhtiöille. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että globaalien talousindikaattorien pitäisi nousta ensi vuonna merkittävästi, jotta ollaan samalla viivalla tuloskasvuodotusten kanssa. Tämä on hyvin mahdollista, mutta sinne on vielä pitkä tie. Tilanne voi tietenkin kehittyä vielä, ja tulosodotuksiakin otetaan vielä hieman alaspäin. Ainoa markkina, jossa tulosodotukset ovat toistaiseksi näyttäneet pientä käännettä vuodelle 2020 on kehittyvät markkinat, ajurina perusteollisuus.

Pitääkö kauppasodasta olla edelleen skeptinen?

Kyllä. Jos jotain olemme kauppasodasta oppineet tämän reilun vuoden aikana, on se, että yllätyksiä on aina kulman takana. Alkuperäinen kipupiste kauppasodalle on aivan muualla kuin nyt käydyt sopukeskustelut kanoista, possuista sekä soijapavuista. Alustava sopu saadaan, mutta mitään isompaa ei saada aikaiseksi. Siksi optimismin osalta on oltava hieman varovainen.

Tällä hetkellä osakemarkkina vaikuttaa olevan varsinkin syklisten osakkeiden osalta vähän niin kuin aavikolla vaeltava seikkailija, joka näkee kangastuksen vesikeitaasta. Luullaan, että se on edessäpäin, mutta todellisuudessa minkäännäköistä varmuutta ei ole.  Odotukset ovat korkealla. Tämä syklisten teema voi hyvin jatkaa nousuaan vielä ensi vuoden puolella, mutta jossain kohtaa realiteetit kasvun nopeudesta tulevat vastaan ja jos seikkailija keitaan lopulta löytääkin, niin tuskin siellä vettä ihan hirveästi enää on. 

Olemme allokaatioratkaisuissamme edelleen lievässä osakealipainossa, mutta osakkeiden sisällä meillä on vahva arvo-osaketeema. Jatkamme näiden teemojen osalta edelleen, ja jäämme odottelemaan parempaa paikkaa osakepainon nostolle.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoiden seesteiset syystunnelmat jatkuvat
Seuraava
Kauppasota määrää edelleen markkinoiden tahdin