17.02.2015

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Alkuviikon epävarmuuden jälkeen keskeiset markkinaindeksit puhkaisivat tiensä ylöspäin. Euroalueen talousnäkymät ovat parantuneet viimeisten kuukausien aikana. Euron suurin heikkous on takanapäin – osakemarkkinoiden suhteellinen kehitys paranee tästä eteenpäin myös euromääräisesti


Keskeiset osakeindeksit raivasivat tiensä uusiin huippuihin


Viime viikon alkupuolella osakemarkkinat hermoilivat Kreikan kohtalon kanssa ja löivät päätä keskeisiin teknisiin tukitasoihin. Viikonlopun lähentyessä tunnelmat paranivat kun Kreikan osalta saatiin positiivisempia viestejä ja Ukrainassa päästiin tulitaukoon. Markkinat puhkaisivat tiensä ylöspäin ja S&P 500 indeksi päätyi uusiin huippuihin. Myös euroalueen osakkeita kuvastava Eurostoxx 50 osakeindeksi hyppäsi mukavasti ylöspäin päätyen 2009 alusta alkaneiden nousumarkkinoiden huippuihin. Lyhyellä aikavälillä merkittäviä nousun esteitä ei ole näköpiirissä. Kädenvääntö Kreikan kanssa aiheuttaa värinöitä, mutta uskomme ratkaisun syntyvän velkajärjestelyn kautta. Kreikka pysyy eurossa ja sijoittajat saavat jälleen uuden syyn lisätä riskiä salkuissaan.


Öljy, euro ja EKP alkavat näkyä euroalueen tilastoissa


Viimeisten parin kuukauden aikana euroalueen talousmomentti on vahvistunut. Citigroupin ylläpitämän indeksin perusteella euroalueen toteutuneet taloustilastot ovat alkaneet ylittämään ekonomistien ennusteet kun esim. Yhdysvalloissa kehitys on hieman hiipunut. Samankaltaista viestiä on saatu myös pankkisektorilta. Euroalueen pankkien luottokanta on kääntynyt vihdoin kasvuun vuoden vaihteen jälkeen ja samalla pankit ovat ilmoittaneet luottojen kysynnän elpymisestä sekä yritys-, asuntoluotto-, ja kulutusluottosegmenteillä. Uskomme edellä mainitun kehityksen jatkuvan ja pääomavirtojen palaavan entistä voimakkaammin takaisin euroalueelle.


Euron suurin heikkous on takanapäin


Euro on heikentynyt lähes 20 prosenttia viimeisen yhdeksän kuukauden aikana. Tämä on tukenut selvästi esim. kotimaan ja Saksan osakemarkkinoiden tuottokehitystä. Uskomme suurimman heikkouden olevan kuitenkin takanapäin, emmekä pidä realistisena pariteetin saavuttamista dollariin nähden. Mikäli, kuten uskomme, euroalueen talous yllättää positiivisesti Öljyn hinnan laskun, jo nähdyn euron heikentymisen ja EKP:n toimien myöstä, niin todennäköisesti inflaatio-odotukset kääntyvät myös lievään nousuun ja pitkät koro stabiloituvat tai nousevat hieman. Tämä jarruttaa euron heikentymistä, mikä johtaa siihen, että euroalueen osakkeet voivat tuottaa suhteessa esim. Yhdysvaltoja paremmin myös euromääräisessä vertailussa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kommentti tuloskaudesta 2014
Seuraava
Kreikka taipui, neuvottelut jatkuvat
Samu Lang