13.11.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Yhdysvaltojen keskuspankki on jo aloittanut korkojen nostot ja Iso-Britannia (BOE) seurasi toissa viikolla perässä. EKP istuu vielä vaihtopenkillä, mutta jossain vaiheessa ensi vuoden aikana lähdetään mukaan talkoisiin. Ensimmäistä koronnostoa saadaan todennäköisesti odottaa vuoden puoleen väliin asti, mutta suunta vaikuttaa selvältä.

Rahamarkkinoilla ja pidemmissä markkinakoroissa koronnosto-odotukset eivät ole juurikaan näkyneet. Euribor –korot ovat tukevasti pinnan alapuolella ja euroalueen viitelainojen tuottotasot ovat viimeisen parin viikon aikana olleet jopa laskussa. Vaikka rahapolitiikka muuttuu myös euroalueella asteittain kireämpään suuntaan, on todennäköistä, että markkinakorkojen nousun kulmakerroin säilyy loivana ja lyhyen aikavälin heiluntaa riittää. 

Japani on ollut viime kuukausien positiivinen yllättäjä

Japanin osakemarkkinat ovat olleet päämarkkina-alueista ylivoimainen voittaja viimeisten 2-3 kuukauden aikana. Japani on ollut pitkään hyvin aliomistettu markkinasegmentti globaaleissa osakesalkuissa. Viime aikojen uutisvirta makrotaloudesta ja yrityssektorilta on ollut hyvin rohkaisevaa. Kotimainen kysyntä on vihdoin ollut kasvussa suhteessa ja yritysten tuloskasvu on ollut selvästi vahvinta länsimaissa. Osakemarkkinat ovat myös poikkeuksellisesti erkaantuneet YEN/USD -valuuttaparin kehityksestä. Vaikka jeni on vahvistunut Yhdysvaltojen dollaria vastaan vuoden vaihteesta, paikalliset osakemarkkinat ovat silti nousseet mukavasti.

Edelliset merkit ovat rohkaisevia. Sijoittajat todennäköisesti jatkavat Japanin osakemarkkinoiden painon nostamista salkuissaan. On hyvä muistaa, että maan osakemarkkinat (TOPIX) ovat vasta puhkaisemassa yli 10 vuoden takaisia huippuja ylöspäin ja 1990 luvun alun huippuihin on vielä runsaasti matkaa, vaikka laskentaan otettaisiin mukaan yhtiöiden maksamat osingotkin.

Talous- ja tulosympäristö jatkuu suotuisana, mutta valtava rakennemuutos on käynnissä

Vuoden kolmannen neljänneksen tulosperiodi on saatu melkein päätökseen Yhdysvalloissa. Yritysten tuloskehitys on ollut hyvin suotuisaa. S&P 500 -indeksin yhtiöiden vuositason tuloskasvu on ollut 6,6 % ja tulosennusteet on ylitetty keskimäärin yli neljällä prosentilla. Positiivisia yllättäjiä on ollut 74 prosenttia yhtiöstä kun historiassa on yleensä liikuttu 60 – 70 prosentin haarukassa.

Kun tutkitaan tulosten jakaumaa eri toimialojen välillä, niin teknosektorin yhtiöiden osuus koko tuloskertymästä ylittää jo energia- ja terveydenhuoltosektoreiden yhteenlasketun tuloksen. Muutos on merkittävä. Kyse on isosta sekulaarisesta (ei-syklisestä) ilmiöstä, jonka voi odottaa jatkuvan vielä vuosia.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Yritysten tuloskasvu tukee osakemarkkinoita  
Seuraava
Riskisijoitusten lyhyen aikavälin myyntipaine vaikuttaa päättyneen
Samu Lang