22.02.2016

» Alkuvuoden osakemarkkinoiden laskun takana oli aiheellinen pelko globaalista deflaatiosta, mitä velkaantunut maailmantalous ei kestäisi.

» Alkuvuoden aikana yrityslainojen riskilisät ovat nousseet voimakkaasti ja hinnoittelevat nyt konkursseja ja lähes taantumaa.

» Odotamme keskuspankkien (EKP, FED, BOJ) lisäävän elvytystään kevään aikana. Maaliskuussa EKP todennäköisesti kasvattaa osto-ohjelmaansa (QE) ja mahdollisesti lisää esimerkiksi yrityslainojen ostamista.

» Mikäli keskuspankit onnistuvat, monet alhaisesti arvostettujen yhtiöiden osakkeet voivat nousta voimakkaasti kevään aikana.

» Euroopassa pankkien osakkeet ovat laskeneet voimakkaasti alkuvuoden aikana ja arvostukset hinnoittelevat jo lähes laajamittaista pankkikriisiä. Tämä on mielestämme liiallista.

» Allokaatiosalkut tulevat hyötymään EKP:n lisäelvytyksestä. Allokaatio 50 -rahastossa on isot painot eurooppalaisissa osakkeissa, riskisissä yrityslainoissa ja reunamaiden valtiolainoissa.


Osakemarkkinoiden laskun taustalla odotukset deflaatiosta, konkursseista ja taantumasta

Alkuvuoden osakemarkkinoiden laskun taustalla on erityisesti Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka, mikä on johtanut liian alhaiseen inflaatioon ja lähes hintojen laskuun globaalisti. Velkaantunut maailmantalous ei kestä hintojen laskua ja heikkoa talouskehitystä.

Erityisesti riskiset yrityslainat varsinkin Yhdysvalloissa hinnoittelevat jo taantumaa. Taustalla ovat osin energiasektorin vaikeudet Yhdysvalloissa. Viime viikolla OPEC ja Venäjä pääsivät yhteisymmärrykseen öljyn tuotannon jäädyttämisestä tammikuun tasoille, mikä on vakauttanut ainakin väliaikaisesti öljyn hinnan n. 30 dollarin tasolle. Samalla riskilainojen riskilisät ovat hieman rauhoittuneet.


Odotamme keskuspankkien elvytyksen avittavan kevään aikana

Maaliskuun puolivälissä suuret keskuspankit pitävät kokouksensa peräkkäin. Ensimmäiseksi, 10.3., kokoontuu EKP. Odotamme EKP:n lisäävän velkakirjojen osto-ohjelmaansa nykyisestä 60 mrd:stä per kuukausi. Samalla EKP voi hyvin lisätä yrityslainojen ja pankkilainojen ostamista (mahdollisesti valtioiden takuu), mutta osakkeiden ostamista EKP tuskin vielä toteuttaa.

Japanin keskuspankki kokoontuu 15.3. ja jenin vahvistumisen myötä paine myös BOJ-lisäelvytykselle on kasvanut. Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) puolestaan ilmoittaa korkopäätöksensä 16.3. Fed tuskin nostaa korkoja ja todennäköisesti ilmoittaa riskien globaalissa taloudessa ja finanssimarkkinoilla kasvaneen. Fed tuskin nostaa viitekorkojaan huhtikuunkaan kokouksessaan. Eli yleisesti entistä kevyempi rahapolitikkaa tullee avittamaan riskisiä yrityslainoja ja osakkeita kevään aikana.

Luonnollisesti kaikkein eniten maailmantalous tarvitsisi korkojen ja/tai pankkien reservivaatimuksen laskua Kiinassa. Käsittämättömästi Kiinan keskuspankki (PBOC) ei ole tätä vielä tehnyt. Ensi viikonloppuna G20-maat kokoontuvat Kiinan Shanghaissa. Elvyttäisikö PBOC tällä viikolla; ainakin Kiina pidättäytyy valuutan devalvoitumiselta tällä viikolla.


Allokaatiosalkkumme hyötyvät EKP:n mahdollisesta lisäelvytyksestä

Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 53 %, kun nostimme osakepainoa pari viikkoa sitten.

Osakkeiden sisällä olemme säilyttäneet poikkeuksellisen kovan ylipainon eurooppalaisissa osakkeissa. Allokaatio 50 -salkussa on 25 % sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä on vain 11 %. Samoin riskiset yrityslainat ja myös reunavaltioiden lainat hyötyvät EKP:n mahdollisesta lisäelvytyksestä. Eli olemme jo valmiina, kun EKP:n Draghi korjaa joulukuussa tekemänsä virheensä ja kasvattaa maaliskuussa osto-ohjelmaansa (QE).


Allokaatio

» Osakkeet ovat maltillisessa ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka on kasvattanut riskiä globaalista deflaatiosta ja myös talouskriiseistä kehittyvissä maissa.

» Lisäksi Yhdysvallat aloitti vuoden 2015 joulukuussa viitekorkojen nostot, mikä aiheutti vaikean jakson osakkeisiin ja muihin riskisiin sijoituksiin.

» Odotamme keskuspankkien (erityisesti EKP:n) elvytyksen avittavan osakkeita ja muita riskisijoituksia kevään aikana.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet hyötyvät euron heikentymisestä, EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Aivan helmikuun alussa lisäsimme hieman kehittyviä markkinoita ja brasilialaisia osakkeita.


Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja sekä Yhdysvaltojen valtionlainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

» Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta ja osakkeiden laskulta.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pohjasta kalastelua eniten ylimyydyillä sektoreilla
Seuraava
Lyhyen aikavälin hermoilu jatkuu
Samu Lang