02.01.2017

Trumpin valinnan jälkeen globaalit osakemarkkinat ovat nousseet n. 10 % ja Yhdysvalloissa 10v. korko nousi 2,5 % tasolle. Lyhyellä tähtäimellä osakkeet ovat yliostettuja ja pitkien korkojen nousu on pysähtynyt. Odotamme osakemarkkinoiden vetävän henkeä ja korjausliikkeet myös alaspäin ovat mahdollisia. Varsinkin sykliset osakkeet ovat nousseet ehkä liikaakin. Pitkien korkojen emme odota lähiviikkoina enää nousevan Yhdysvalloissa. Pidemmällä aikavälillä suhtaudumme osakkeisiin edelleen positiivisesti varsinkin jos Trump toteuttaa lupaamansa yritysverotuksen laskun. Allokaatiosalkuissa olemme laskeneet osakepainoa, lisänneet yrityslainoja ja italialaisia osakkeita. Seuraava koetinkivi markkinoille on Trumpin virkaanastumispäivä 20.1.

Lyhyellä tähtäimellä osakkeet ovat yliostettuja

Trumpin valinnan myötä maailman osakemarkkinat (MSCI World all country -indeksi) ovat nousseet n. 11 % ja Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi peräti 14 % euromääräisenä. Joulukuussa myös euroalueen osakemarkkinat nousivat vahvasti ja Saksan DAX-indeksi nousi 8 % kuukaudessa. Lyhyellä tähtäimellä osakkeet ovat yliostettuja ja esimerkiksi Saksan DAX-indeksin RSI indeksi (relative strength index) on noin 78, eli osakkeiden nousu voi hyvinkin laantua lähiviikkojen aikana.

Osakkeiden kovin nousu oli pienissä ja keskisuurissa yhtiöissä Yhdysvalloissa sekä globaalisti syklisissä yhtiöissä. Varsinkin sykliset yhtiöt voivat olla haavoittuvaisia, mikäli Trumpin lupaama elvytyspaketti jää odotuksista.

Allokaatiosalkkujen toinen puoli eli valtionlainat Yhdysvalloissa ovat taas ylimyytyjä. Yhdysvaltain 10v. korko on nyt n. 2,5 %, kun korko oli n. 1,9 % ennen vaaleja. Voi hyvin olla, että valtionlainojen korkojen nousu rauhoittuu ja pysähtyykin lähiviikkojen ajaksi. Tällä on vaikutuksia myös osakemarkkinoiden sisällä, ja defensiiviset yhtiöt voivat menestyä syklisiä paremmin.


Tällä viikolla työllisyysraportti Yhdysvalloissa, Trumpin aloituspäivä 20.1.

Tänään maanantaina Yhdysvalloissa ja Britanniassa markkinat ovat kiinni, mutta loppuviikko on varsin mielenkiintoinen. Tiistaina julkaistaan teollisuuden ISM-indeksi ja perjantaina työllisyysraportti Yhdysvalloissa.

Varmasti lähiviikkoina huhut Trumpin politiikasta lisääntyvät, kun virkaanastujaispäivä 20.1. lähestyy. Yleensä virkaanastujaispuheessa ei vielä linjata uutta politiikkaa, mutta Trump voi hyvinkin yllättää ja markkinat voivat hyvinkin varoa virkaanastujaispuhetta.


Yritysverotuksen lasku Yhdysvalloissa avainasemassa osakemarkkinoille

Isossa kuvassa odotamme osakemarkkinoiden tuottavan edelleen. Osakkeissa ei ollut arvostuskuplaa, mutta ”turvallisissa” valtionlainoissa oli. Samalla isot sijoittajat varsinkin Euroopassa ovat olleet osakkeissa alipainossa ennen Brexit-äänestystä ja tämän jälkeenkin. Kun mitään kriisiä ei vuonna 2016 tapahtunutkaan, sijoittajat joutuivat vuoden toisella vuosipuoliskolla nostamaan osakepainojaan väkisin. Viimeisimpänä oli Italian kansanäänestys perustuslaista, josta selvisimme vain pääministerin vaihdoksella. Joulukuun kovimpia nousijoita olivat näin Italian osakemarkkinat. Tänään maanantaina italialaisten pankkiosakkeiden nousu näyttää jatkuvan.

Allokaatiosalkuissamme pidämme osakeylipainon toistaiseksi, mutta vähensimme osakkeita hieman tänään

Allokaatiosalkuissamme olemme heinä-elokuusta eteenpäin pitäneet osakkeet ylipainossa. Trumpin valinnan jälkeen olemme entisestään lisänneet yhdysvaltalaisia osakkeita ja ostaneet mm. pieniä ja keskisuuria yhtiöitä.

Allokaatio 50 -rahastossa osakepaino on syksyn ajan vaihdellut 53 - 56 % välillä. Tänään maanantaina kevensimme hieman osakeylipainoa. Muutos oli taktisluonteinen eli odotamme osakkeiden edelleen tuottavan pidemmällä aikavälillä, mutta lyhyellä tähtäimellä osakkeiden nousu voi olla liiallista. Laskimme Allokaatio 50 -rahaston osakepainon nyt n. 52,5 % tasolle.

Osakkeiden sisällä olemme pienellä painolla lisänneet italialaisia keskisuuria yhtiöitä. Toisaalta olemme vähentäneet saksalaisia osakkeita ja hieman myös kehittyviä markkinoita. Korkopuolella olemme lisänneet globaaleja yrityslainoja (IG) eurosuojatusti. Eli emme ota näissä turvallisissa sijoituksissa nyt valuuttariskiä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pörssivuosi 2016 tarjosi jälleen yllätyksiä
Seuraava
Sijoitusvuosi saatiin kunnialla päätökseen
Samu Lang