07.06.2021

Talous normalisoituu pikkuhiljaa länsimaissa  ja palvelusektori kasvaa tasaisesti. Samalla tee-se-itse -tyyppisten kulutustavaroiden (mm. puutarhatuotteet, kuntoiluvälineet) ostaminen näyttää hiipuvan. Uskon myös, että komponenttipula voisi helpottaa ja inflaatiovauhti käy lähiviikkoina tämän vuoden huipuissa. 

Vahva kulutus on puskenut taloutta erittäin vahvasti varsinkin tavaroissa ja erilaisissa palveluissa, joita on ollut mahdollista kuluttaa pandemian aikana. Digitaaliset teemat pärjäsivät loistavasti markkinoilla absoluuttisesti ja suhteellisesti vuonna 2020. Vuonna 2021 nämä koronan ensimmäiset teemat ovat hiljalleen hiipuneet. Vuoden 2021 tematiikka on ollut enemmän fyysisessä maailmassa, kun tavaroiden valmistus ja muutenkin teollisuus on pärjännyt äärimmäisen hyvin. On nähty yksi syklisten teemojen vahvimmista osakemarkkinaralleista absoluuttisesti sekä suhteellisesti, ja vielä ennätysajassa.  

Odotukset talouskasvusta ja inflaatiosta ovat sen verran korkealla, että jopa pitkän aikaa pohjamudissa rämpineet teemat ja yhtiöt ovat pärjänneet hienosti. Esimerkiksi pienet arvoyhtiöt ovat kuluvan vuoden selkeä voittajateema, vaikka vaativatkin aivan omanlaatuisensa ympäristön voittaakseen esimerkiksi pienet kasvuyhtiöt pörssikurssien kehityksessä. 

Markkinalla pitkään voittanut syklinen teema on todennäköisesti lähestymässä kovan performanssinsa loppunäytöstä. Teema on sinänsä yksinkertainen siinä mielessä, että sykliset pärjäävät taloussyklin mukana.  Uskon, että painopiste siirtyykin pikkuhiljaa perusteollisuudesta yhä enemmän palvelusektorin suuntaan. Tätä tukisi esimerkiksi kasvun tasaantuminen eli ostopäällikköindeksien kääntyminen laskuun. Yhdysvalloissa on hyvin nähtävissä, että talouden huippulukemat ovat kohta käsillä. Historiallisesti sykliset teemat alkavat performoida laajaa markkinaa heikommin noin kuukausi ISM-teollisuuden ostopäällikköindeksin huippulukemien jälkeen. 

Toinen selitys talouden viilenemiselle voi olla yksinkertaisesti liian hankalaksi mennyt toimitusketjutilanne sekä tilapäisen korkeat hinnat, jolloin säästämisasteet lähtevät uudestaan kasvamaan. Se voidaan varmasti sanoa, että esimerkiksi komponenttipuolella tilauksien määrä on todennäköisesti keinotekoisen korkea puutteiden takia, mikä lisää ahdistusta ja johtaa esimerkiksi siihen, että autoteollisuuden tarjonnasta sekä kysynnästä menetetään osa. 

Inflaatiopelot ja pitkien korkojen nousu ovat johtaneet siihen, että defensiiviset luokat sekä teknologiasektori, eli ns. pidemmän duraation osakeluokat, ovat hinnoitelleet alaspäin melko aggressiivisesti tämän vuoden aikana.  Monelta osin on tapahtunut kaunis ilmiö, jossa hinnat nousevat laajasti hieman ja arvostukset tippuvat kovaa alaspäin. Moni näistä hyvistä pitkän aikavälin teemoista on ihan eri hintalapulla liikenteessä kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten. Puolustus on halpaa ja megatrendit ovat halvempia kuin aikaisemmin. Tämä houkuttelee sijoittajia kääntymään näiden luokkien puoleen syklisen kasvun hidastuessa.

Taktinen näkemyksemme on edelleen vahvasti arvopuolella, jossa meillä on pankki- ja vakuutussektoria. Strateginen näkemyksemme nojaa pitkän aikavälin kasvuteemoihin. Nyt alkaa näyttää siltä, että lisäyksen paikka kasvuteemaan sekä defensiivisyyteen olisi kohta paikallaan, kun suhteellinen hinnoittelu on kärsinyt melkoisesti. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pienet pelot eivät puhalla osakemarkkinan taloa nurin
Seuraava
Kasvuahdistus varjostaa osaketeemoja – harvinainen jakso käynnissä juuri nyt