02.03.2020

  • Koronavirus aiheutti osakemarkkinoilla korjausliikkeen viime viikolla – myös korot laskivat rajusti
  • Virus laskee globaalia kasvua, mutta näkemyksemme mukaan vaikutus jää väliaikaiseksi
  • Pidämme rajua laskua paikkana lisätä osakesijoituksia, mikäli salkun kokonaisriski sen sallii

Markkinakommenttimme koostuu tällä viikolla pääasiassa perjantaina julkaistusta kommentista liittyen koronavirukseen ja sen aiheuttamiin markkinaliikkeisiin. Markkina on auennut maanantaina nousuun niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Yhdysvalloissa futuurit hinnoittelevat myös vahvaa avausta. Alkaneella viikolla seurataan virusuutisoinnin lisäksi ainakin ostopäällikköindeksejä, joista odotellaan vinkkejä viruksen vaikutuksesta talouden näkymiin. Kiinassa helmikuun indeksit kertoivat karua kieltä rajusti hidastuneesta kasvusta. Lännessä viruksen vaikutukset saattavat kuitenkin näkyä vasta myöhemmässä talousdatassa. Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokaskilvassa nähdään todennäköisesti merkittäviä käänteitä Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun vaaleissa vietetään supertiistaita. Tiistaina 14 osavaltiossa pidetään esivaalit, ja merkittävä osa valitsijamiehistä jaetaan tuolloin. Viikonlopun jälkeen vaikuttaa siltä, että kisa tullaan käymään johtopaikkaa pitäneen Bernie Sandersin ja kisaan mukaan nousseen John Bidenin välillä. 

Perjantain katsaus koronaviruksen vaikutuksista:

Viime syksynä Kiinan Wuhanista alkunsa saanut koronavirus heilutti markkinoita jo tammi-helmikuun vaihteessa, mutta palasi markkinoiden polttopisteeseen viruksen levittyä Italiaan ja Etelä-Koreaan viime viikolla. Virustartunnat ovat kuluvalla viikolla levinneet uusiin maihin ja tartuntoja on nähty myös ihmisillä, jolla ei ole kosketusta Kiinaan tai lähialueille. Kiinan ulkopuolella on tätä kirjoitettaessa todettu tilannetta seuraavan Johns Hopkins Universityn mukaan noin 4,5 tuhatta tartuntaa. Kiinassa tilanne on sen sijaan hiljalleen normalisoitumassa. Uusien tartuntojen kasvuvauhti on hidastunut, ja tammikuussa voimaan asetettuja karanteeneja on alettu purkaa.

Markkinoilla reaktiot viruksen leviämiseen ovat olleet rajuja. Perjantaihin mennessä kuluvasta viikosta on tulossa osakemarkkinoiden heikoin sitten finanssikriisin 2009. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi laski 10 % huipuistaan nopeimmalla tahdilla indeksin historiassa. Osakkeiden lisäksi myös muut riskimarkkinat ovat kärsineet. Korkotasot ovat laskeneet paljon Atlantin molemmin puolin, ja Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan korko on laskenut alimmille tasoilleen koko maan historiassa. Korkojen laskun myötä valtionlainat ovat toimineet ainoina turvasatamina laskumarkkinassa.

Arvioita koronaviruksen vaikutuksesta talouskasvuun ja yritysten tuloksiin on esitetty viimeisen viikon aikana laajasti. Kiinassa ensimmäisen kvartaalin kasvu tulee olemaan rajusti odotettua hitaampi. Viruksen leviämisen estämiseen suunnitellut toimet tulevat näkymään myös toisella kvartaalilla, vaikka toimia jo puretaankin. Globaalin kasvun näkökulmasta Kiinan hidastuminen on merkittävä tekijä siksi, että Kiina on viimeisinä vuosina vastannut isosta osasta koko maailman talouskasvua. Lisäksi Kiinan merkitys on globaalin kaupan näkökulmasta BKT-osuutta suurempi.

Länsimaiden kasvun näkökulmasta on olennaista seurata sitä, kuinka isoihin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi lopulta ryhdytään. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että toimet olisivat yhtä rajuja kuin Kiinassa. Vaikka ekonomistit ovat kilvan laskeneet Q1-kasvuennusteitaan, on koko vuoden ennusteissa nähty vain vähän muutoksia, sillä globaalin raha- ja finanssipoliittisen elvytyksen ennakoidaan tukevan kasvua selvästi toisella vuosipuoliskolla.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkina keskittyy nyt viruksen talousvaikutuksiin – osakkeet huilaavat hetken
Seuraava
Markkinoilla turbulenssia – pidä pää kylmänä