09.03.2020

Markkinoilla eletään nyt vaikeata aikaa. Koronavirus on syönyt kuukauden takaisen osakemarkkina- ja talousoptimismin täysin pois noin kahdessa viikossa. Lisäksi Venäjän ja OPEC:in neuvottelut öljyntuotannon kontrolloinnista päättyivät tuloksettomina, mikä johti molempien ilmoitukseen öljyntuotannon jatkamisesta kovalla tahdilla edelleen. Nyt saattaa monen sijoittajan mielessä tuntua siltä, että ollaan myrskyn keskellä ja tuuli vaan yltyy.

Tällaisina aikoina kannattaa kuitenkin laittaa katse pidemmälle horisonttiin ja pysyä omassa sijoitussuunnitelmassaan. Pitkä aikaväli tukee osakesijoittajaa ja osakkeet ovat nyt taas edullisempia. Pitkäjänteiselle osakesijoittajalle tällaiset tilanteet avaavat oston paikkoja. On aina helppo sanoa, että laittakaa jäitä hattuun, mutta nyt se on relevantimpaa kuin monesti aikaisemmin.

Mediatila on täyttynyt koronavirukseen liittyvistä huonoista uutisista. Miljoonakaupunkeja on karanteenissa ja tartunnoissa on eksponentiaalinen kasvu. Tätä kestää vielä tovin, sillä virus tarttuu helposti eivätkä toimet eivät ole riittäneet sen taltuttamiseksi. Talous jäätyy hetkeksi, kunnes tilanne rauhoittuu. Positiivista on kuitenkin se, että Kiina, joka näyttää nousevan koronaviruksen taltuttamisen mallioppilaaksi, on ainakin virallisten tietojen mukaan menossa parempaan suuntaan: tartuntojen kasvuvauhti on hidastunut lähes olemattomiin ja parantuneiden määrä kasvaa jatkuvasti. Viikonlopun aikana Wuhanin alueen ulkopuolella todettiin vain muutama uusi tartunta. 

Viruksen taittuminen Kiinassa ja Kiinan talouden aktiviteetin asteittainen palautuminen ovat osoituksia siitä, että on elämää pandemian jälkeenkin ja talous jatkaa puksuttamistaan eteenpäin. Euroopan ja Yhdysvaltojen tilanne todennäköisesti pahenee ennen kuin se paranee, mutta edessä on kuitenkin talouden normalisoituminen. Tapahtuuko se vuoden ensimmäisellä vai toisella puoliskolla, on väittelyn aihe tällä hetkellä. Tärkeintä on kuitenkin se, että talouden osalta näemme valoa koronatunnelin päässä. 

Pitkät valtionlainan korot ja osakkeet ovat reagoineet vahvasti. Korko- ja osakemarkkina ovat liikkuneet ennätysnopeasti ja korkomarkkina, talouden vahvuuden signaali, vilkkuu punaisena. Olemme siis jo hinnoitelleet vaihdellen merkittävää hidastumista ja nyt jopa taantumaa Yhdysvalloissa. Sekä Euroopan että Japanin osakemarkkinat flirttailevat karhumarkkinarajan kanssa (-20% huipuista) ja Yhdysvallat on liukunut perässä. Osakkeissa on siis jo hinnoiteltu heikkoutta, osassa markkinaa enemmän kuin muissa. 

Samalla Venäjä ja Saudi-Arabia vaikuttavat tunkevan öljyä markkinaan aikana, jolloin kysyntä näyttää hiipuvan koronaviruksen takia. Tästä syystä öljy on vahvassa laskussa, ja Yhdysvaltojen öljymarkkinan riskilliset yrityslainat ottavat nokkiinsa. Tämänpäiväisissä markkinaliikkeissä näkyy vahvasti öljyn vaikutus. Tässä tilanteessa on kuitenkin positiivista se, että öljytilanne voidaan sopia pois, jos tilanne lähestyy mahdottomuuksia.

Vielä viimeiseksi tuomme mukaan elvytyksen. Keskuspankit ovat valmiita toimimaan ja myös valtiotasolla on tehty toimia talouden ongelmien helpottamiseksi. Koronleikkaukset ja 1500 Hong Kongin dollaria käteen eivät paranna viruksesta kärsiviä, mutta edesauttavat talouden palautumista. Lisäksi ne helpottavat markkinoiden olotiloja, kun likviditeettiä on vaikea löytää. 

Olemme edelleen ylipainossa osakkeissa. Näkemyksemme ei ole ollut ideaali, mutta pysymme siinä edelleen. Emme näe tätä tilannetta pitkäjänteiselle sijoittajalle myynnin vaan oston paikkana. Heilunta tulee jatkumaan toistaiseksi niin kauan kuin virus leviää ja sitä vastaan tehdään toimia, mutta uskomme, että selviämme tästäkin turbulenssista kuten niin monesti aikaisemminkin.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Meneillään oleva koronaviruksen aiheuttama korjausliike luo mahdollisuuksia riskitason nostolle
Seuraava
Sijoittajien epävarmuus huipussaan, mutta hyvin paljon negatiivisuutta jo hinnoiteltu osakemarkkinoilla
Samu Lang