05.03.2018

Markkinoilla viime viikko päättyi varsin pehmeissä tunnelmissa. Tämä koettiin etenkin osakemarkkinoilla, joilla kurssit laskivat viikon loppupuolella kolmisen prosenttia niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Osa sentimentin heikkoudessa saattoi olla varautumista Saksan ja Italian viikonlopun vaaleihin, mutta näkemyksemme mukaan merkittävästi suurempi tekijä oli kiihtyneet spekulaatiot tuontitariffinokittelun ympärillä. Trumpin julkistamat tuontitullisuunnitelmat teräkselle ja alumiinille yhdistettynä varsin uhmakkaisiin kommentteihin jatkosta ja kommentit mahdollisista vastatoimista saivat markkinat puntaroimaan kauppasodan vaikutuksia globaaliin talouskasvuun.

Euroopan poliittisessa kentässä seurattiin viikonloppuna Saksaa ja Italiaa. Markkinoiden hermoilu ennen vaaliviikonloppua oli mielestämme niin laaja-alaista, että merkittävää uutta poliittista epävakautta euroalueelle ei oikeastaan edes hinnoiteltu. Sitä ei myöskään tullut ja Euroopan poliittinen kenttä tulee jatkamaan hyvinkin samansuuntaisilla raiteilla.

Saksassa sosiaalidemokraatit (SPD) päättivät jatkaa hallituksessa, eli ns. suuri koalitio yhdessä liittokansleri Merkelin kristillisdemokraattien (CDU) kanssa saa jatkokauden. Kyseessä on Merkelin neljäs ja todennäköisesti viimeinen kausi liittokanslerina. Euroalueelle hallitussovun löytyminen on voitto, koska se antaa taloudelle vakaimman ympäristön jatkaa kehittymistään.

Italiassa valtaa pitävä ja rakenteellisia uudistuksia sekä tiukahkoa budjettikuria ajava keskustavasemmistolainen demokraattipuolue (PD) oli vaalien selkeä häviäjä. Oikeistopopulistinen ja samalla eurokriittinen Viiden tähden liike saavutti suurimman puolueen aseman. Myös Berlusconin keskustaoikeistolainen Forza Italia lukeutui vaalin voittajiin. Vaalien voittajia yhdistää lähinnä löysemmän budjettikurin kannattaminen, josta syystä Italian korot ovat tänään olleet nousussa ja osakkeet laskussa.

Lopputulos Italiassa oli populistien asemien vahvistumisesta huolimatta melko odotettu, eli enemmistöhallituksen muodostaminen tulee olemaan vaikeaa. Hallituksen muodostamisesta on odotettavissa vaikea prosessi eivätkä uudet vaalitkaan ole poissuljettu skenaario. Todennäköisyyksiä eri vaihtoehdoille on erittäin vaikea laskea, mutta joka tapauksessa nyt muodostettavan hallituksen toimintakyky tulee olemaan heikko ja talouden kaipaamien rakenteellisten uudistusten toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä. 

Hoitamissamme allokaatiosalkuissa olemme osakepainon osalta strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 osakepaino on juuri nyt n. 50 % ja käteispaino n. 11,5 %. Kaikissa sijoitussalkuissa on nyt hyvä muistaa laaja globaali hajautus, eli välttää liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin, maanosiin tai yrityksiin. Lisäksi riittävä likviditeetti, eli isot käteispainot suojaavat korkojen nousulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Yhdysvalloissa osakkeet palautuneet – tällä viikolla Fedin pääjohtaja Powellin puhe
Seuraava
USA:n työmarkkinadata hölläsi markkinoiden riskiruuvia