02.12.2015

  • » Markkinoilla ei yhtenäistä suuntaa
  • » Selvät uudet teemat ovat vähissä
  • » Huomenna EKP:n uutiset lisäelvytystoimenpiteistä


MARKKINOISTA

Euroopassa ei eilen saatu juurikaan liikkeitä aikaiseksi, mutta Yhdysvalloissa tunnelmat hieman piristyivät. Osakkeet nousivat prosentilla ja riskilisät tulivat 3-4 pistettä sisään. Eurotaala kieppuu sitkeästi 1,06 tuntumassa.

Uusia teemoja on markkinoilla tällä hetkellä vain vähän ja otsikoita (samoja vanhoja) pyöritellään keskuspankeista. Kiinan ja EKP:n lisäelvytyksistä puhutaan ja vastaavasti Fedin nostoaikeista. EKP:n kokous on huomenna ja ennen sitä markkinat tuskin merkittävästi liikehtivät.

Puheenaihetta keksittiin eilen talousluvuista, tai oikeastaan talousluvusta, kun USA:n teollisuuden luottamus jäi odotuksista selvästi – uusien tilausten määrä oli suurin pettymys, mutta toisaalta työllisyyskomponentti yllätti positiivisesti. Vahva dollari lienee suurin syy teollisuuden näkymien laskuun. Myöskään investointihalukkuus ei ole ainakaan energiasektorilla huipussaan.

Tänään saadaan talouslukuja sekä Euroopasta että Yhdysvalloista. Euroalueen kuluttajahintojen odotetaan hieman tuovat valoa inflaatiokuvaan. Kyse on suurelta osin halventuneen öljyn vaikutuksen pienentymisestä, eikä sellaisia inflaatiolukuja tule mikä EKP:n elvytyssuunnitelmia horjuttaisi.

Tänään siis rauhallinen meno jatkunee, mutta kaikkiaan joulukuusta on muodostumassa erittäin mielenkiintoinen, koska suurella todennäköisyydellä markkinat joutuvat ottamaan kantaa Fedin ja EKP:n vastakkaisiin rahapolitiikan suuntiin.

Talousdatan lisäksi tänään Fedin Yellen pitää puheen talousnäkymistä illalla Euroopan markkinoiden sulkeutumisen jälkeen.

KAIVOSTEOLLISUUDESTA NÄKEMYS

Bank of America alensi hiilen ja teollisuusmetallien näkymiä lausunnolla ”näkymä on heikompi kuin koskaan aikaisemmin” ja samalla alensi mm. Joy Globalin suositusta. Joy Globalin (USA), joku kuuluu mm. Outotecin vertailuryhmään, osake laski n. 13 % eilisessä kaupankäynnissä.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kiina puhuttaa ja pelottaa
Seuraava
Reality-televisioviihdettä tarjolla klo 15:30