09.03.2015

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Euromääräisellä sijoittajalla on ollut hyvät oltavat vuoden vaihteen jälkeen. Euro ja EKP ruokkivat euroalueen ylituottoa. Small Cap ja Value teemat ovat nostaneet päätään uudestaan – toimintaympäristö vahvistunut selvästi aktiivisen salkunhoidon näkökulmasta


Euromääräisen sijoittajan näkökulmasta vuoden alku on ollut poikkeuksellisen vahva


Osakemarkkinat ovat nousseet selvästi vuoden vaihteesta, euroalueen markkinat ovat olleet suhteellinen voittaja ja euro on heikentynyt selvästi kaikkia päävaluuttoja vastaan. Tilanne on ollut poikkeuksellisen suotuisa euromääräisen sijoittajan näkökulmasta. Päämarkkina-alueet ovat kaikki nousseet ja muiden länsivaluuttojen vahvistuminen euroa vastaan on nostanut kaikkien osakeindeksien euromääräisiä tuottoja selvästi. Lyhyellä aikavälillä markkinat ovat jälleen juosseet hieman itsensä edelle ja edessä on todennäköisesti pieni hengähdystauko. Eurostoxx 50 osakeindeksi on vuodesta 2011 alkaneen nousuputken ylälaidassa ja RSI indeksi osoittaa markkinoiden olevan hieman yliostetut. Lisäksi Yhdysvalloissa reagoidaan hyvin herkästi odotuksiin maan keskuspankin tulevasta rahapolitiikasta. S&P 500 indeksi tuli perjantaina alas melko selvästi kun korot nousivat ja dollari vahvistui euroa vastaan. Pieni, enimmillään 4 % korjausliike on mahdollinen ja tämän jälkeen palataan jälleen nousu-uralle.


Euro ja EKP ruokkivat euroalueen makrotalouden kehitystä


Euroalue on ottanut kiinni koko viime vuoden Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden ylituoton. Euromääräisen sijoittajan näkökulmasta US markkinat ovat kuitenkin pitäneet pintansa suhteellisen hyvin, sillä dollari on vahvistunut selvästi kaikkia päävaluuttoja vastaan nostaen euromääräisen sijoittajan tuottoja selvästi. Vahvistuneen kehityksen taustalla on parantunut makrotalouden kehitys. Toteutuneet talousluvut ovat viimeisen parin kuukauden aikana olleet ekonomistien ennusteita vahvempia, kun Yhdysvalloissa suunta on ollut päinvastainen. Suhteellisesti vahvistunut talousmomentti on todennäköisesti suurin selittävä tekijä euroalueen vahvalle kehitykselle. Vaikka moni sijoittaja on jo kanssamme samaa mieltä, niin uskomme, että suhteellinen ylituotto voi jatkua. Pääomavirrat ovat vasta kääntyneet ja hinnoitteluero euroalueen hyväksi on edelleen historiallisen korkea. Lisäksi euro ja EKP jatkavat työtään euroalueen eduksi kun FED on siirtymässä rahapolitiikassaan kireämpään suuntaan.


Pienemmän markkina-arvon yhtiöt tulossa uudestaan


Viimeisten parin vuoden aikana defensiiviset isot yhtiöt ovat menneet poikkeuksellisen vahvasti. Suhteellinen kehitys näyttäisi vihdoin kääntyvän. Pienemmän markkina-arvon arvo yhtiöt ovat tehneet vuoden vaihteesta uuden tulemisen. Tämä on ainakin osin seurausta vahvistuneesta talouskehityksestä euroalueella ja EKP:n toimista. EKP:n toimet pitävät korkotasot alhaalla myös heikompilaatuisissa lainaluokissa. Historiassa pienyhtiöiden kurssikehitys on ollut huomattavasti herkempää muutoksille luotonannossa ja korkotasoissa kuin markkina-arvoltaan isojen yhtiöiden. Uskomme, että toimintaympäristö säilyy, etenkin euroalueella, suosiollisena pienyhtiöiden näkökulmasta. Tämä johtaa siihen, että aktiivisella salkunhoidolla on aiempaa paremmat edellytykset onnistua isoista defensiivisistä yhtiöistä koostuviin vertailuindekseihin nähden.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Riskinotto kannattaa edelleen
Seuraava
Dollari hinnoittelee Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoja – suosimme euroaluetta