09.12.2019

•    Osakkeilla jälleen hyvä viikko – dollarin heikkous eurosijoittajan kiusana
•    Alkaneella viikolla keskuspankkikokouksia, talousdataa ja brittien vaalit
•    Osakkeet edelleen lievässä alipainossa – riskiä kuitenkin sekä osakkeiden että korkosijoitusten sisällä

Viime viikko oli jälleen vahva osakesijoituksille. Euroissa mitattuna markkinat nousivat 1-1,5 %. Ranskassa kärsittiin Yhdysvaltojen tulliuhkauksista ja Isossa-Britanniassa vaaliepävarmuudesta. Korkosijoitusten osalta parhaiten menestyivät riskiset korkoluokat. Eurosijoittajaa painoi euron vahvistuminen erityisesti dollaria vastaan. Viikosta oli tulossa dollarin näkökulmasta raju laskuviikko, mutta perjantain vahvat työllisyysluvut nostivat korkoja ja vahvistivat dollaria.

Odotettua selkeästi paremmat työllisyysluvut luovat edelleen uskoa Yhdysvaltojen hyvään taloustilanteeseen ja ennen kaikkea kuluttajien ja palvelualojen tasaiseen kehitykseen. Heikompi signaali taloudesta näkyi sen sijaan ISM-ostopäällikköindekseissä, jotka jäivät odotuksista. Särön yleisesti vahvoihin talouslukuihin tekivät myös Saksan teollisuustilanteesta kertovat indikaattorit, jotka viestivät edelleen synkästä kehityksestä.

Alkanut viikko on sijoittajien näkökulmasta mielenkiintoinen monellakin rintamalla. Vuoden viimeiset keskuspankkien kokoukset pidetään sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Yhdysvalloissa korkojen laskut on tältä erää tehty, olennaista on sen sijaan viestintä tulevasta korkopolusta ja talousnäkymistä. Vahvana pysyttelevä taloustilanne laskee todennäköisyyttä tuleville koron laskuille, toisaalta matala inflaatio ja globaalit epävarmuustekijät (lue: kauppasota) pitävät keskuspankin varpaillaan. Euroopassa keskuspankin uusi johtaja Christine Lagarde pitää ensimmäisen kokouksensa. 

Poliittisella rintamalla viikon kohokohta on torstain Ison-Britannian parlamenttivaalit. Gallupit ennustavat konservatiiveille selkeää voittoa. Voitto nostaisi brexitin todennäköisyyttä ja laskisi todennäköisyyttä työväenpuolueen tavoittelemasta uudesta brexit-kansanäänestyksestä. Talousdatan osalta teollisuustuotantoluvut ja Yhdysvaltojen vähittäiskauppatilastot marraskuulta ovat mielenkiintoisia.

Emme tehneet viime viikolla muutoksia näkemykseemme. Pidämme osakkeet edelleen lievässä alipainossa, mutta olemme osakkeiden sisällä positioituneet hieman vertailuindeksiämme rohkeammin. Pidämme arvo-osakkeet edelleen ylipainossa talouden kääntymisen ja korkojen nousun aiheuttaman piristymisen vauhdittamana. Lisäksi uskomme teknologiaosakkeisiin, sillä näemme tuloskasvun edelleen muita sektoreita vahvempana. Korkosijoitusten osalta näemme korkojen nousun tasaantuvan, muttemme usko lyhyellä aikavälillä merkittävään korkojen laskuun. Pidämme edelleen valtionlainat alipainossa ja yrityslainat ylipainossa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Osakkeiden voittokulku jatkui marraskuussa
Seuraava
Taantuma vältetään vuonna 2020 - valikoivuus valttia