11.11.2019

•    Markkinoiden positiivinen vire jatkuu – korot ja osakkeet nousivat myös viime viikolla
•    Tuloskausi ylitti odotukset erityisesti Yhdysvalloissa – syynä kuitenkin vahvan kasvun sijaan matalat odotukset
•    Vahvistuva talousdata ja kauppasotaoptimismi tuovat perusteita riskitason nostamiselle, teknisesti markkina on kuitenkin yliostettu

Viime viikon tärkein uutinen markkinoilla oli korkojen nousu Atlantin molemmin puolin. Elo-syyskuun pohjiin nähden esimerkiksi Yhdysvaltain 10-vuoden valtionlainan korko on nyt lähes 0,5 % korkeammalla ja hätyyttelee 2 % tasoa. Euroopassa muutos on samansuuntainen, korkojen absoluuttinen taso on toki merkittävästi matalampi. Korot ovat nousseet talous- ja kauppasotaoptimismin vauhdittamana. Lisäksi Yhdysvalloissa keskuspankki viesti päättävänsä korkojen laskut toistaiseksi. Myös osakemarkkinat jatkoivat viime viikolla pääsääntöisesti positiivisissa merkeissä. Nousu on ollut vahvaa erityisesti kehittyvillä markkinoilla. Viikonlopun tapahtumat Hong Kongissa ovat kuitenkin laskeneet tunnelmia, ja pörssit laskivat Aasiassa maanantain aikana. Mainittakoon myös, että markkinoiden hyvä vire käänsi turvasatamana toimivan kullan selkeään alamäkeen. Kullan hinta laski viikossa dollareissa mitattuna lähes 4 %.

Alkaneella viikolla huomio keskittyy Euroopassa esimerkiksi Saksan kolmannen kvartaalin talouskasvulukuihin. Kesän pelot Saksan ajautumisesta taantumaan ovat hälvenneet hieman. Erityisen positiivinen tunnelma ei ole vieläkään, mutta negatiivinen kasvuluku saattaa vaihtua nollakasvuun. Yhdysvalloissa odotellaan sen sijaan sekä presidentti Trumpin että keskuspankin johtaja Powellin puheita. Trumpin puheita on vähintäänkin haastavaa ennakoida, mutta Euroopan autotullien takaraja sekä kauppapolitiikka ylipäätään kiinnostavat kuulijoita. Keskuspankin osalta odotetaan sen sijaan viestiä siitä, miten rahapolitiikan suuntaviivat piirretään negatiivisen taloussentimentin käännyttyä piirun verran positiivisempaan suuntaan. 

Kolmannen kvartaalin tuloskausi vetää viimeisiään. Yhdysvalloissa ja Euroopassa kolme neljäsosaa yhtiöistä on jo tuloksensa raportoinut. Erityisesti Yhdysvalloissa vire on ollut positiivinen, kun lähes 80 % yrityksistä on ylittänyt odotukset osakekohtaisesta tuloksesta. Euroopassa lukema on pienempi. Tilannetta varjostaa kuitenkin se, että odotukset tuloskaudelle olivat lähtökohtaisesti hyvin vaisut. Yhdysvaltojen osalta yritysten osakekohtaisen tuloksen odotettiin laskevan 3 %, johon nähden nyt toteutunut nollakasvu on selkeä parannus. Riemukkaasta tuloskasvusta ei siis kuitenkaan voida puhua. 

Olemme pitäneet osakkeet alipainossa vuoden viimeisellä kvartaalilla. Vahvistunut talousdata ja kauppasodan positiivinen vire tuovat perusteita salkkujen riskien kasvattamiselle. Viime viikkojen vahva nousu osakemarkkinoilla on kuitenkin tulkintamme mukaan turhankin raju ja markkina vaikutta juuri nyt teknisesti yliostetulta. Muutimme viime viikolla osakesalkkujemme rakennetta siten, että myimme japanilaisia osakkeita ja palautimme Japanin jälleen alipainoon neutraalin sijaan. Nostimme aikanaan Japanin painoa erityisesti markkinan turhan halvan hinnoittelun takia. Japani on ollut yksi syksyn vahvimmista markkinoista ja korjannut osan halvasta hinnoittelustaan vahvan nousun myötä. Näemme kuitenkin edelleen Japanin taloudessa suuria haasteita emmekä usko markkinan tuottavan pitkällä aikavälillä verrokkejaan paremmin. Japanin tilalle ostamme kehittyvän Aasian osakkeita, joiden näemme hyötyvän globaaliin kasvuun ja kauppaan liittyvän negatiivisen keskustelun vähentyessä.

Vaikka talouden sentimentti on parantunut, näemme etteivät nykyiset kasvunäkymät ja keskuspankkien edelleen kevyt rahapolitiikka tue merkittävästi nykyistä korkeampia korkotasoja. Olemme ylipainottaneet yrityslainoja ja riskiyrityslainoja valtionlainojen kustannuksella. Absoluuttisesti matalat tuottotasot eivät vieläkään houkuttele lisäämään valtionlainasijoituksia, vaikkei korkoshokkia erityisesti pelkäisikään. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinaraati: Osakesäästötili on pieni askel kohti kansankapitalismia, mutta iso askel kohti vaurastumista
Seuraava
Osakemarkkina käy kuumana kohti vuotta 2020