02.11.2020

  • Riskiä vähennettiin koronatartuntojen kasvaessa ja vaalien lähestyessä
  • Tiistain vaalit kruunaavat markkinoiden härkäviikon
  • Uskomme edelleen riskisijoituksiin - vaalien ratketessa selkeytyvät näkymät saattavat tarjota oston paikkoja

Viime viikko oli osakkeille heikoin sitten maaliskuun rajujen laskuviikkojen koronakriisin keskellä. Euroopassa ja Yhdysvalloissa osakkeet laskivat yli 5 %. Koronatilanteen osalta paremmassa vaiheessa olevat kehittyvät markkinat ja Japani pärjäsivät sen sijaan selvästi paremmin. Myös riskiyrityslainat kärsivät erityisesti Euroopassa, sen sijaan valtionlainat nousivat turvasatamakysynnän myötä. 

Erityisesti Euroopassa tunnelmat synkistyivät koronavirustilanteen heikentyessä. Tartuntamäärät kasvoivat uusiin ennätyslukemiin ja taudin vaikutuksesta sairaalahoitoon joutuneiden määrä nousi. Sairaanhoidon kapasiteetti ei ole vielä kevään tavoin äärirajoilla lukuun ottamatta joitakin yksittäisiä alueita, mutta valtiot ovat ottaneet ennakoitua rajumpia rajoitustoimia käyttöön lisätartuntojen ehkäisemiseksi ja tilanteen stabiloimiseksi.

Nyt näyttää selvältä, että rajoitustoimet tulevat laskemaan sentimenttiä ja aktiviteettia, jonka myötä Euroopan talouden palautuminen jää ainakin loppuvuoden osalta tauolle. Olennaista on seurata sitä, miten tartuntatilanne jatkaa kehittymistä tulevina viikkoina rajoitustoimien jälkeen. Lähtökohta on, että tartuntojen kasvu tullee vähenemään ja pysähtymään, mikä tukee myös markkinoiden sentimenttiä. Yhdysvalloissa tartuntatilanteen heikentyminen on muutamia viikkoja Eurooppaa jäljessä. Rajoitustoimien kiristäminen on aloitettu myös Atlantin toisella puolella, mutta kevään malliin odotukset toimille ovat Eurooppaa vähäisempiä.

Yhdysvalloissa vaalihuuma huipentuu Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Demokraattien johto on galluppien ja vedonlyöntikertoimien perusteella hieman kaventunut, mutta näyttää näiden perusteella silti edelleen tukevalta. Olennainen kysymys onkin, onko galluppien erhettä onnistuttu korjaamaan viime vaaleihin verrattuna, jolloin ennakkoasetelmat muistuttivat nykytilannetta.

Perinteisesti presidentillä tai vallassa olevalla puolueella on ollut markkinoiden näkökulmasta hyvin vähän merkitystä. Huolimatta toisistaan rajusti eroavista poliittisista linjoista uskomme näin olevan myös tällä kertaa. Talous jatkaa palautumistaan koronakuopasta pikemminkin presidentistä huolimatta, ei hänen ansiostaan. Sen sijaan lyhyellä aikavälillä markkinoiden hermoilu saattaa vähentyä vaalien jälkeen eritoten, jos vaaleissa saadaan selkeä lopputulos suuntaan tai toiseen. Niinpä kohonnut volatiliteetti saattaakin tarjota oston paikkoja, mikäli salkussa on vielä tilaa esimerkiksi yhdysvaltalaisten osakkeille.

Ikään kuin vaaleissa ei olisi riittävästi yhdelle viikolle, on jo alkanut viikko markkinoiden näkökulmasta muutoinkin täynnä mielenkiintoista dataa ja tapahtumaa. Pitkin viikkoa saadaan ostopäällikköindeksejä ja talouden palautumisvauhdin kuumemittareina toimivia työllisyyslukuja saadaan Yhdysvalloista loppuviikosta. Yhdysvalloissa keskuspankki kertoo omista ajatuksistaan poikkeuksellisesti torstaina. Lisäksi tuloskausi jatkuu läpi viikon.

Koronaviruksen myötä ennakoitua rajummaksi äityneet rajoitustoimet ovat heikentäneet talouden näkymiä lyhyellä aikavälillä erityisesti Euroopassa, mutta pitkässä kuvassa globaalin talouden palautuminen ei pysähdy. Uskomme siis edelleen riskisijoituksiin, ja pidämme osakkeet ylipainossa. Laskemme kuitenkin eurooppalaiset osakkeet alipainoon erityisesti koronatilanteen myötä heikentyneiden talousnäkymien takia. Nostamme vastaavasti japanilaisten osakkeiden painoa vahvasta alipainosta lievään alipainoon. Näkemyksemme Japanista on edelleen pitkällä aikavälillä heikko, mutta lyhyemmällä aikavälillä hyvä koronatilanne, halpa hinnoittelu ja globaalin talouden kasvusta hyötyvä talous tukevat näkymiä. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pirteä teollisuus kannattelee taloutta koronatilanteen painaessa palvelusektoria
Seuraava
Markkinat USA:n presidentinvaalien jälkeen kohti uusia huippuja