19.10.2020

Viime viikko oli markkinoilla positiivinen. Osakemarkkinat nousivat globaalisti ja yrityslainamarkkinat olivat pääosin hyvässä vireessä. Euroopassa korkojen lasku ilman suurempaa talouspessimismiä auttoi tilannetta merkittävästi. Samalla Yhdysvaltojen S&P 500 - indeksi lähestyy taas syyskuun alun kaikkien aikojen huipputasoaan. 

Maailman osakemarkkinoiden matkatessa kohti korkeampia tasoja on myös huolia noussut pinnalle. Jo aiemmin mainitsemamme talouden hidastuminen neljännellä kvartaalilla näyttää nyt toteutuvan. Euroopassa koronaviruksen jyllääminen ei ole hellittänyt odotetulla tavalla ja rajoituksia joudutaan jatkuvasti hieman kiristämään, jotta virustapausten kasvu saataisiin hallintaan. Yhdysvalloissa talous näyttää jaksavan hyvin, mutta tietyt indikaattorit, kuten työllisyystilastot viime viikolta, osoittavat lievää hidastumista. Suurin syy tähän on palvelusektorin heikkous. Koronaviruksen luoma liiketoimintaympäristö ei ole ratkaisevasti helpottanut ja kasvunäkymät palvelusektorille ovat toistaiseksi vaisut. Tätä pyritään ratkaisemaan tuomalla lisäelvytystä, josta Yhdysvalloissakin tällä hetkellä väännetään kättä melko kovasti. Uskomme, että elvytyspaketti saadaan valmiiksi, sillä sen viivästyminen vaikeuttaisi talouden palautumista. 

Syksyllä olemme nähneet osakemarkkinoilla pieniä teemamuutoksia. Globaalit teknologiayhtiöt päättivät ottaa hieman happea syyskuun alussa, ja ne ovat hiljalleen palautuneet korjausliikkeestään. Vahva veto tänä vuonna sekä arvostustasojen nousut aiheuttavat vääjäämättä ajanjaksoja, joissa kehitys on heikompaa, varsinkin odotusten ollessa suhteellisen korkealla. Samalla teollisuusyhtiöt ovat pärjänneet hyvin osakemarkkinoilla. Niiden näkymät ovat parantuneet melkoisesti viime kuukausien aikana ja se näkyy selkeästi myös pörssikursseissa. Esimerkiksi autoala on viime aikoina parantanut operatiivisesti. Viime viikolla sekä Daimlerin että Volvon tulokset paransivat hieman autoalan näkymiä. Lisäksi tämä samainen teema, yhdessä syklisten alojen hyvän kehityksen kanssa, on ajanut esimerkiksi Japanin osakemarkkinan hyvää kehitystä tänä vuonna. 

Teollisuusyhtiöiden yliperformanssin taustalla on esimerkiksi suhteellinen ero palvelusektoriin Euroopassa. Teollisuus pystyy toimimaan hiljalleen parantuvassa maailmassa, kun taas tietyt osat palvelusektoria kokevat jatkuvia häiriöitä koronaviruksen kanssa taistelevissa maissa. Valtiontason rajoitukset eivät siis osu teollisuuteen, vaan palvelusektoriin. 

Tätä samaa jakoa nähdään varmasti tulevissa kolmannen kvartaalin tuloksissa. Osa on jo julkaistu, mutta ne ovat pääosin kaikki Yhdysvalloista. Pääviesti tuloskaudesta on ollut, että odotukset ylitetään melko reilusti. Toisaalta osakemarkkinat eivät tästä ole hätkähtäneet. Ylitykset ovat olleet jotakuinkin tiedossa ja monelta osin tulokset ovat jättäneet markkinan hieman pettyneeksi. Yhdysvalloissa yksikään sektori ei ole kokenut järin positiivisia reaktioita tulosjulkistuspäivinä. Isot positiiviset yllätykset otetaan vastaan, mutta perustekemisen hyvä tahti yhtiöissä ei hätkähdytä. Suuret pettymykset jäävät pahasti jyrän alle, mikäli niitä tulee. Osakemarkkinoiden odotukset näyttävät olevan suhteellisen korkealla, korkeammalla kuin analyytikoiden. 

Jos lyhyen aikavälin näkymä on sekava, niin mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? 

Näkemyksemme osakemarkkinasta niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä on edelleen positiivinen. Tukeudumme kolmeen asiaan: 1) Likviditeettiä syydetään markkinoille kovan elvytyksen takia, eikä tämä  poistu markkinoilta lähiaikoina. 2) Osakkeiden tulostuotto suhteessa korkomarkkinoilta saatavaan tuottoon on edelleen hyvin korkealla ja 3) Uskomme yritysten tulosten paranevan merkittävästi seuraavan muutaman vuoden aikana Uskomme, että korona saadaan hallintaan ilman kevään tapaisia todella jyrkkiä rajoitustoimia. Samalla uskomme, ettei poliittinen tilanne, kuten Yhdysvaltojen presidentinvaalit, tuhoa nousumarkkinaa. 

Olemme edelleen ylipainossa osakkeissa. Suosimme suhteellisia kasvumarkkinoita, eli Yhdysvaltoja sekä Kiinaa. Osakkeiden sisällä meillä on edelleen vahva paino teknologiassa ja laadussa. JVK-puolella pidämme edelleen yrityslainoista, niin hyvän luottoluokituksen yhtiöissä kuin riskipitoisimmissakin yrityslainoissa.


 ​​​

​​​​​​​

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Vaaliusva hälveni Yhdysvalloissa – riskisijoituksille vahva viikko
Seuraava
Pirteä teollisuus kannattelee taloutta koronatilanteen painaessa palvelusektoria
Kai Leppelmeier