06.04.2020

Viime viikolla osakemarkkinat vetivät hieman henkeä kovien nousujen jälkeen. Myös korkomarkkinat ovat hiljalleen hieman normalisoituneet, mutta olemme vielä kaukana normaalista markkinatoiminnasta. Tällä hetkellä globaalit osakemarkkinat ovat edelleen huipustaan yli 20 %:n päässä. Samalla on melko varmaa, että koronavirustilanne pahenee ennen kuin se paranee, näin ollen myös taloudesta saatava data tulee näyttämään toistaiseksi huonolta.

Viimeisten muutaman viikon aikana olemmekin nähneet dataa koronaviruksen vaikutuksesta länsimaihin. Olemme nähneet huonoimmat palvelualojen ostopäällikköindeksit koskaan sekä valitettavan nopeasti kiihtyvän työttömyystilanteen, varsinkin Yhdysvalloissa. Tämä on kaikki seurausta karanteeni- ja talouden sulkemistoimenpiteistä, jotka ovat olleet välttämättömiä viruksen leviämisen estämiseksi. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että toimet purevat ja viruksen leviäminen ainakin Euroopassa on saatu parempaan kontrolliin.

Virustilastojen seuraaminen on tärkeää, sillä sitä kautta voimme saada paremman kuvan talouden avaamisen aikajanasta. Toistaiseksi kuitenkin karanteenitoimenpiteet ovat vahvat, ja liiketoiminta tiettyjen sektoreiden osalta on pysähtynyt käytännössä kokonaan. On siis oletettavissa, että tämä vuoden 2020 toinen kvartaali tulee olemaan täynnä huonoa talousdataa. Hyvä uutinen sijoittajille onkin, että riskimarkkinat osaavat katsoa sen verran eteenpäin, että talouden äärimmäinen heikkous lyhyellä aikavälillä tiedetään melko hyvin jo. Toisin sanoen, huonojen talouslukujen ei pitäisi olla iso yllätys, mutta merkittävän huonojen lukujen vaikutus voi olla negatiivinen. 

Tärkeämpää on miettiä sitä, miltä näyttää maailma Q3 ja Q4 tänä vuonna. Tähän kysymykseen on vaikea vastata, mutta taloutta, virustilastoja sekä valtioiden toimintaa seuraamalla voidaan luoda raamit. Tällä hetkellä virus näyttää siltä, että se on suhteellisen hyvin hallinnassa kaikkialla muualla paitsi Yhdysvalloissa. Yhdysvallat seuraa kyllä perässä, mutta myöhemmin. Samaan aikaan Yhdysvaltojen työttömyysluvut ovat nostaneet huolia kulutuksen kärsimisestä pidempään. Keskustelu siitä, onko talouden kehitys U, V, I, L vai Å muotoinen on nyt hiljalleen asettumassa siihen, että työttömyyden vaikutukset voivat vaikuttaa kulutuksen heikkouteen myös tuleville kvartaaleille. Eli Euroopassa ja Yhdysvalloissa puhutaan enemmän hitaammasta palautumisesta U-muotoisena, kuin jyrkästä V-muotoisesta palautumisesta, joka on nähtävissä Kiinassa. 

Olemme allokaatioratkaisuissamme laskeneet osakkeen taktiseen alipainoon hetkellisesti, sillä odotamme heikon talousdatan sekä toistaiseksi jatkuvien talouden sulkutoimenpiteiden hillitsevän osakkeiden nousua lyhyellä aikavälillä. Taalerin näkemys osakemarkkinasta on kuitenkin pitkällä sekä keskipitkällä aikavälillä positiivinen ja näemme edelleen, että mikäli oma riskinottokapasiteetti riittää, niin epävarmuudesta huolimatta osakemarkkinaan kannattaa lähteä mukaan ostamalla monessa osassa yli ajan. Osakkeiden sisällä pidämme eniten Kiinan sekä kehittyvän Aasian osakemarkkinasta tällä hetkellä.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoittajien fokus siirtynyt finanssikriisistä talouskriisiin
Seuraava
Osakemarkkinoiden hinnoittelu muuttunut romahduksesta elpymiseen kahdessa viikossa
Samu Lang